Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

wetgeving non-discriminatie

Inleiding

Mensen met een handicap of chronisch ziekte worden op allerlei terreinen van het leven met ongelijke kansen en uitsluiting geconfronteerd. Dat is voor een belangrijk deel het gevolg van discriminatie. Wetenschappelijk onderzoek en de vele praktijkvoorbeelden die bij de CG-Raad worden gemeld, bevestigen die stelling.

Internationale wetgeving

Internationaal wordt door zowel het Europees Parlement, de Europese Commissie en de Raad van Europa, als door de Verenigde Naties via diverse resoluties en verdragen aangedrongen op het wettelijk verankeren van rechten van mensen met een functiebeperking. Gehandicaptenrechten zijn mensenrechten. Diverse landen in Europa en elders in de wereld hebben al maatregelen op dit terrein genomen, Nederland nog niet.

Klik hieronder voor verdere informatie over de internationale wetgeving


* Disability Directive Europese Unie

* Handvest Grondrechten Europese Unie

* VN Convention on the fundamental rights of Persons with disabilities

Nationale wetgeving

De CG-Raad zet zich al vele jaren in voor de ontwikkeling van wetgeving tegen discriminatie in Nederland, als een van de instrumenten die kan bijdragen aan het verminderen van discriminatie van mensen met een functiebeperking.
Het standpunt van de CG-Raad is dat, om discriminatie, uitsluiting en intimidatie van mensen met fysieke, verstandelijke en psychische functiebeperkingen of met een chronische ziekte adequaat te kunnen bestrijden, het noodzakelijk is een pakket van juridische maatregelen te nemen dat in ieder geval omvat:

1. Grondwet - Opname van de grond 'handicap of chronische ziekte' in artikel 1 van de Grondwet én aanvulling van de Grondwet met een inspanningsverplichting van de overheid betreffende gelijke kansen van mensen met een handicap of chronische ziekte. (Klik hier voor verdere informatie)

2. Wetboek van Strafrecht - Opname van de grond 'handicap of chronische ziekte' in de artikelen 137c-g en 429quater van het Wetboek van Strafrecht. Tevens invoeren van een verbod op het weigeren van een effectieve aanpassing in artikel 90quater. Op 26 september 2002 is deze wijziging in de Tweede Kamer besproken. (Klik hier voor verdere informatie)

3. Civielrecht - Instellen van een antidiscriminatiewet gehandicapten en chronisch zieken - vergelijkbaar qua systeem, inhoud en reikwijdte met de Algemene Wet Gelijke Behandeling (AWGB) - die alle terreinen van het maatschappelijk leven bestrijkt en een verplichting tot het toekennen van een effectieve, d.w.z. een noodzakelijke en werkzame aanpassing omvat. (Klik hier voor verdere informatie)

---