Ingezonden persbericht

Officiële start Herbouw Molukse Barak in Openluchtmuseum

vrijdag 21 maart 2003

Op 10 maart jl. stuurden wij u een uitnodiging om aanwezig te zijn bij de officiële start van de herbouw van een Molukse barak in het Nederlands Openluchtmuseum. Onderstaand treft u het definitieve programma aan.

13.30 uur Ontvangst in het entreepaviljoen van het Openluchtmuseum 14.00 uur - welkom door Jan Vaessen, directeur Nederlands Openluchtmuseum en secretaris Stichting Herbouw Molukse Barak) - Toelichting door Guillaume Keulen, voorzitter Kamer van Koophandel Midden Gelderland en voorzitter Stichting - Molukkers in Nederland' door Mw. Dita Vermeulen, voorzitter Moluks Historisch Museum en bestuurslid Stichting 14.30 uur Officiële start herbouw Molukse barak door dhr. J. Esmeijer, gedeputeerde voor Cultuur van de Provincie Gelderland, en mw. B. Loupatty, oud bewoonster van het Molukse woonoord Lage Mierde We vragen de gedeputeerde en mevrouw Loupatty om, met helm op het hoofd en troffel in de hand, specie aan te brengen, waarna "de eerste steen": een vloerplaat van de centrale keuken m.b.t. een grote hijskraan op zijn plaats wordt gelegd.
Na afloop houdt de heer Esmeijer een korte toespraak. 15.00 uur borrel en napraten
Aanleiding
De herdenking van "vijftig jaar Molukkers in Nederland" (21 maart 2001). Op de dag dat de herbouw start - 21 maart 2003 - is het precies tweeënvijftig jaar geleden dat de eerste Molukse gezinnen met het schip "Kota Inten" aankwamen in Rotterdam.
Initiatiefnemers
Het idee om een Molukse barak te herbouwen is ontstaan in het beroepskrachtenoverleg van Molukse opbouwwerkers in Gelderland. De Stichting Osmose uit Arnhem en de Provincie Gelderland speelden in die beginfase een belangrijke stimulerende rol en pas daarna is het Nederlands Openluchtmuseum in beeld gekomen.

Doel
De Molukse barak met z'n authentieke inrichting en levendige presentatie biedt een platform voor het overdragen van herinnneringen en kennis over het leven van de Molukkers in Nederland voor al onze bezoekers; zowel van Nederlandse als van Molukse afkomst.

Planning
De herbouw zal naar verwachting eind mei gereed zijn. Daarna volgt de inrichting tot met augustus. In september volgt een testfase voor de publiekspresentatie en op 3 oktober 2003 wordt de Molukse Barak voor het publiek geopend.

Financiering
Op 21 maart is het Begin 2002 is de Stichting Herbouw Molukse Barak opgericht om fondsen te werven voor de realisatie van het project. Het benodigde bedrag voor herbouw, inrichting van het gebouw, presentatie en educatie, een publicatie over de geschiedenis en de exploitatie voor 5 jaar is binnen de termijn van één jaar bijna bij elkaar gebracht (977.000 euro).

Het project is onder andere mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van: Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling - Provincie Gelderland - Mondriaan Stichting, Stimuleringsfonds voor beeldende kunst, vormgeving en museale activiteiten - Vereniging Vrienden van het Nederlands Openluchtmuseum - Bouwfonds Cultuurfonds- ING bank, district Arnhem-Nijmegen
- Vivare. Daarnaast zijn bijdragen van 31 gemeenten en 8 provincies die de Molukse Gemeenschap een warm hart toedragen. Een totaal overzicht van sponsoren vindt u op onze website www.openluchtmuseum.nl/moluksebarak.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Caroline Berkhof, Nederlands Openluchtmuseum. Tel 026-3576266 of 06-53698778. E-mail c.berkhof@openluchtmuseum.nl

NEDERLANDS OPENLUCHTMUSEUM
Schelmseweg 89
6816 SJ Arnhem