Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid

Actualiteit

Conjunctuurmeting bouwnijverheid februari 2003


---

Verdere daling orderportefeuille grond-, water- en wegenbouw; stijging in de burgerlijke- en utiliteitsbouw

De omvang van de orderportefeuille in de bouwnijverheid vertoonde in februari 2003 een licht herstel en steeg met één tiende maand tot 6,8 maanden. In de burgerlijke- en utiliteitsbouw was sprake van een stijging van de omvang van de orderportefeuille. Eind februari 2003 bedroeg deze 7,5 maanden, een toename van één vijfde maand. Uit figuur 1 blijkt dat de orderportefeuille in de b&u ondanks deze stijging op het lage niveau van het afgelopen jaar blijft. In de gww daalde de omvang van de orderportefeuille verder en wel met twee vijfde maand tot 4,3 maanden. Figuur 2 laat zien dat sinds december 2002 het niveau van de orderportefeuille in deze sector met ruim 1 maand is gedaald. Dit bevestigt het negatieve oordeel over de bouwconjunctuur van de gww-bedrijven in de afgelopen maanden .

In februari 2003 zijn de bouwbedrijven in hun oordeel over de bouwconjunctuur net als de voorafgaande maanden negatief. Het onderhanden werk wordt door meer bedrijven als klein dan als groot beoordeeld.

Evenals de voorgaande twee maanden zijn ook in februari 2003 de weersomstandigheden de belangrijkste stagnatieoorzaak. Een jaar geleden was dit ook het geval. Het aandeel bedrijven dat in februari 2003 stagnatie door onvoldoende orders heeft ondervonden, is ten opzichte van januari 2003 in de b&u toegenomen. In de gww is dit aandeel gedaald en daardoor komen de percentages van beide sectoren voor wat betreft deze stagnatieoorzaak dichter bij elkaar.

Ook uit de uitkomsten voor wat de ontwikkeling van de prijzen betreft blijkt een verschil tussen beide hoofdsectoren. Eind februari 2003 werd per saldo door meer b&u-bedrijven gemeld, dat zij de komende maanden een stijging van de afzetprijzen verwachten. In de gww meldden juist meer bedrijven dat zij een daling van de afzetprijzen verwachten. Een jaar geleden verwachtte nog één derde van alle bouwbedrijven een prijsstijging, nu is dat slechts 6,4%.

Voor beide sectoren geldt dat eind februari 2003 meer bedrijven een daling van de personeelsbezetting verwachten, dan een stijging. Eind februari 2002 was het aandeel bedrijven dat een stijging van de personeelsbezetting verwachtte nog groter dan het aandeel dat een daling verwachtte.

Deze gegevens blijken uit de conjunctuurmeting in de bouwnijverheid van februari 2003 van het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid. Deze meting wordt uitgevoerd in opdracht van de Europese Commissie. Aan de conjunctuurmeting verlenen ruim 400 hoofdaannemingsbedrijven met meer dan tien personeelsleden hun medewerking.

Tabel 1

Zie het origineel http://www.eib.nl/ShowActualiteit.cfm?ID=151 .