Gemeente Maassluis

12-3-2003

Leerlingen gaan op wereldreis door Maassluis

Woensdag 19 maart gaan leerlingen van groep 8 van basisschool Ichthus op wereldreis door Maasluis. Deze wereldreis voor de hoogste groepen van het basisonderwijs is ontwikkeld door het Maassluise Centrum voor Natuur- en Milieu Educatie samen met het COS Rijnmond Midden Holland (Centrum voor Ontwikkelingssamenwerking). Deze eerste wereldreis is een Maassluis pilotproject.

Wethouder Ellen Joy Groosman geeft woensdagochtend om 9.30 uur het startsein voor de wereldreis. Daarna volgen de kinderen een route door de Maassluise binnenstad en mogen de winkels in die gemerkt zijn met een poster. Het project biedt leerlingen van de hoogste klassen van het basisonderwijs de gelegenheid meer te weten te komen over de achtergronden (grondstoffen, productiewijze en de relatie met het milieu en ontwikkelingslanden) van producten die ze dagelijks gebruiken: chocolade, bananen, hout & papier, speelgoed, koffie & thee en kleding. Winkeliers in de binnenstad hebben spontaan hun medewerking verleend aan dit project. Tijdens de wereldreis loopt een actrice door de binnenstad rond om de zaak wat op te fleuren en de kinderen met vragen wat te stimuleren. Dit project is mogelijk gemaakt door een subsidie van Leren voor Duurzaamheid van de provincie Zuid-Holland en het Fonds Schiedam, Vlaardingen e.o.

Behalve de binnenstad bezoeken de kinderen tijdens hun wereldreis ook de Milieustraat om een speurblad in te vullen over afval. In de klas hebben de kinderen al samen een aantal werkbladen ingevuld met dezelfde onderwerpen. Zo wordt er door de leerlingen nagedacht over de kleren die ze aanhebben, waar deze van gemaakt zijn. Wat is de weg die een katoenplant aflegt voor het als kledingstuk in de winkel ligt? Hoeveel bomen zijn er nodig om de rubber te produceren voor een bal? Hoeveel papier gebruikt een gemiddeld mens en hoeveel bomen zijn dat? Wat is het verschil tussen een gewone banaan en een met een EKO-keurmerk? Waar komen cacao en koffiebonen vandaan? Wie verdient het meeste op een pak koffie? Allemaal vragen waar deze leerlingen even bij stilstaan in de les maar ook in de winkel.

Het is de bedoeling dat dit pilotproject de start is voor een lange reeks lessen voor de groepen 8. Het Centrum voor Natuur en Milieu Educatie zal de wereldreis, eventueel aangepast aan de opgedane ervaringen, gaan aanbieden in het lesprogramma voor alle Maassluise basisscholen.