European Commission

IP/03/396

Brussel, 18 maart 2003

Structuurfondsen: positieve invloed op de informatiemaatschappij

Michel Barnier, de voor het regionale beleid bevoegde commissaris, heeft vandaag de resultaten gepubliceerd van een evaluatie waaruit blijkt dat de Structuurfondsen een belangrijke bijdrage leveren aan het bevorderen van de informatiemaatschappij. In de studie wordt geschat dat in de periode 2000-2006 ongeveer 10 miljard euro of 7,3 % van de in de Structuurfondsen beschikbare middelen naar maatregelen op dit gebied zal gaan. Dit betekent dat de EU in hoge mate bijdraagt tot de verwezenlijking van de in 2000 in Lissabon door de lidstaten vastgestelde doelstellingen, en vooral van het initiatief e-Europe.

Michel Barnier heeft over de studie het volgende verklaard: "De informatiemaatschappij biedt een echte kans voor regionale ontwikkeling doordat zij zelfs de meest afgelegen gebieden helpt om deel te nemen aan netwerken in de rest van de Unie en daarbuiten. Zij betekent een bijzondere uitdaging voor het cohesiebeleid van de Unie aangezien het belangrijk is actie te ondernemen voor het overbruggen van de "digitale kloof", die in Europa vaak hand in hand gaat met grote verschillen tussen rijk en arm. Daarom heb ik ervoor geijverd dat in elk door Europa gesteund programma voor regionale ontwikkeling op de een of andere manier aandacht aan de informatiemaatschappij wordt besteed.".

Hij voegde hieraan toe: "Er kan nog meer Europese steun voor deze sector worden bestemd nu de Commissie onlangs heeft verduidelijkt dat overheidssteun voor breedband- en mobieletelefonie-infrastructuur niet in strijd is met de concurrentieregels. Verwacht wordt dan ook dat het deel van de middelen uit de Structuurfondsen dat naar de informatiemaatschappij gaat, zal stijgen van 2 % in de periode 1994-1999 tot 7,3 % in de huidige periode.".

In de studie zijn gegevens vergeleken uit 150 regionale en 3 nationale programma's voor de periode 2000-2006 die door de Europese Fondsen worden ondersteund. Het aan de informatiemaatschappij bestede bedrag varieert van 0,6 euro per inwoner in Nedersaksen (Duitsland) tot 358 euro per inwoner in de Border, Midlands and Western Region (Ierland). Zonder de nodige investeringen in apparatuur zal de verwezenlijking van de in Lissabon vastgestelde doelstellingen vertraging ondervinden. Andere belangrijke conclusies van de studie zijn:
* ongeveer de helft van de regio's, waaronder een hoog percentage doelstelling 1^(1)-regio's, geeft prioriteit aan de informatiemaatschappij als een aspect waarmee in het hele programma rekening wordt gehouden;

* in sommige gevallen zijn de steden de hoofdrolspelers, zoals bijvoorbeeld in Portugal, waar een "digitale stad"-concept is ontwikkeld ("Infoville");

* de omvang en het ambitieniveau van de regionale programma's ter bevordering van de informatiemaatschappij hangen af van allerlei factoren zoals de mate van rijpheid van de markt, de bevolkingsdichtheid, de beschikbaarheid van vaardigheden en de planningscapaciteit;

* tot de kopgroep van 20 regio's bij rangschikking naar de uitgaven voor de informatiemaatschappij per inwoner behoren zes Griekse, vier Britse en twee Spaanse regio's. Zeven van de regio's in deze kopgroep bestaan volledig of hoofdzakelijk uit eilanden.

In de studie worden de volgende verbeteringen aanbevolen:
* de regio's moeten meer investeren in de ontwikkeling van een strategie en in het opbouwen van regionale capaciteit, vooral voor de beoordeling van de regionale behoeften en de selectie van projecten;

* de regionale prioriteiten betreffende de informatiemaatschappij dienen door de regionale vraag en door maatregelen aan de aanbodzijde te worden bepaald en dienen wat de te ontwikkelen aspecten betreft te worden gekenmerkt door een evenwichtige verhouding tussen telecommunicatie-infrastructuur (bv. breedbandnetwerken), toegang, toepassingen en diensten, digitale inhoud en vaardigheden;

* in het bijzonder op regionaal niveau dienen specifieke indicatoren en gegevens te worden uitgewerkt om de vooruitgang te kunnen volgen die wordt geboekt bij het overbruggen van de "digitale kloof" binnen en tussen de regio's.

Context

De Structuurfondsen van de EU financieren meerjarenprogramma's ter bevordering van regionale ontwikkeling, de werkgelegenheid en structurele verandering. De programma's worden opgesteld door een partnerschap dat bestaat uit de regio, de lidstaat en de Europese Commissie. Voor de periode 2000-2006 hebben de Structuurfondsen en het Cohesiefonds samen de beschikking over 213 miljard euro voor de huidige 15 lidstaten van de EU. Twee derde van de steun wordt geconcentreerd in de doelstelling 1-regio's, dit zijn de regio's waar het bruto binnenlands product per inwoner minder dan 75 % van het communautaire gemiddelde bedraagt.

In de door de Structuurfondsen gesteunde programma's is de ontwikkeling van de informatiemaatschappij opgenomen als een algemene prioriteit. Met de term "informatiemaatschappij" wordt bedoeld het economische, maatschappelijke en institutionele proces waarbinnen de verandering en de ontwikkeling van de informatie- en communicatietechnologieën zich afspelen. Het tempo waarin de informatiemaatschappij groeit en het leven van mensen beïnvloedt, verschilt per lidstaat en regio. De laatste jaren heeft de Europese Commissie een aantal activiteiten op dit gebied ontplooid. De meest recente daarvan betreft het initiatief e-Europe en de daaruit voortvloeiende actieplannen.

Nadere informatie

De volledige tekst van de studie is te vinden op de volgende site:

http://europa.eu.int/comm/regional_policy/sources/docgener/evaluation/ rado_en.htm

Over de informatiemaatschappij kunt u meer lezen op de volgende site:

http://europa.eu.int/information_society/index_en.htm

(1)
Doelstelling 1: "Bevordering van de ontwikkeling en de structurele aanpassing van de regio's met een ontwikkelingsachterstand". Het betreft de regio's waar het BBP per hoofd van de bevolking minder dan 75 % van het EU-gemiddelde bedraagt.