4de Nationaal Sustainability Congres
18 maart 2003 - Het Nationaal Sustainability Congres is hét jaarlijks grootste evenement op het gebied van duurzaam of maatschappelijk verantwoord ondernemen.
De dialoog met de stakeholders centraal
De dialoog tussen bedrijf en stakeholders is misschien wel de kern van duurzaam of maatschappelijk verantwoord ondernemen. Communiceren, dilemma-sharing en partnerships zijn sleutelbegrippen die er voor kunnen zorgen dat maatschappelijk verantwoord ondernemen voor een bedrijf net zo normaal wordt als kwaliteitszorg of human resource management. Dat klinkt eenvoudig, maar dat is het niet altijd.
Op het 4e Nationaal Sustainability Congres, dat plaats zal vinden op 18 maart 2003 in t Spant te Bussum, staat de dialoog met de stakeholders dan ook centraal.
Reputatie wordt steeds belangrijker
Als een bedrijf haar stakeholders verwaarloost of negeert, loopt het risico in conflict te geraken en zelfs op termijn license to operate or to sell te verliezen. Zo kregen diverse bedrijven te maken met negatieve publiciteit toen ze zaken wilden doen in Myanmar, voormalig Birma. Andere bedrijven werden beticht van gebruikmaken van kinderarbeid of grootschalige natuurvernietiging. De fraudeschandalen in de VS en de bouwfraude in Nederland hebben kunnen gebeuren in een sfeer van ondoorzichtigheid en minachting van de stakeholders. Deze ontwikkelingen vragen om een reactie.
Stakeholders zullen alerter zijn dan ooit en eisen transparantie. De reputatie en imago van de onderneming en het vertrouwen van stakeholders in een onderneming, zijn nog nooit zó belangrijk geweest. Verslaggeving en de rol van de pers spelen hierbij ook een belangrijke rol.
De rol van de overheid
Het ministerie van Economische Zaken heeft zich uitgesproken voor de oprichting van een mltistakeholdersplatform: een overlegplatform waarin bedrijven, vakbonden en NGO s in wisselende samenstelling met elkaar zullen overleggen. Ook op EU-niveau functioneert een dergelijk platform. De overheid kan deze partijen bij elkaar brengen, uitdagen en tot samenwerking motiveren. Dat kan ze ook door handelsmissies te organiseren met initiatieven op het vlak van MVO en ondernemen tegen armoede.
Joop Wijn, demissionair staatssecretaris van Economische Zaken, zal hier op ingaan tijdens zijn inleiding op deze dag.
Ook NGO s moeten zich maatschappelijk verantwoorden
Niet alleen bedrijven, ook NGO s hebben de verplichting zich te verantwoorden naar de achterban. Deze organisaties moeten oppassen voor belangenverstrengeling. De integriteit en objectiviteit kan snel in het geding zijn. Tevens zullen ze een juiste balans moeten zien te vinden tussen hun rol als klokkenluider en hun rol als adviseur/partner.
Een aantrekkelijk programma
De organisatie (DHV en CKC) van het 4de Nattionaal Sustainability Congres heeft in samenspraak met de adviesraad voor u een aantrekkelijk programma samengesteld met veel toonaangevende sprekers. Er is ruimte om te leren van interessante ervaringen en praktijkvoorbeelden, ruimte om uw eigen mening te laten horen tijdens de parallelsessies van uw keuze, en ook is er - aan het einde van de dag - ruimte voor een lach. In de pauzes en tijdens de borrel kunt u discussiëren en napraten met uw relaties en andere deelnemers. Uiteraard is er ook dit jaar weer een informatiemarkt waar organisaties, die actief zijn op het gebied van maatschappelijk verantwoord en duurzaam ondernemen (waaronder de VBDO) zich presenteren.
Aanmelden en meer informatie
Zie de speciale website van het congres:
www.duurzaam-ondernemen.nl/congres
Meer informatie:
Folkert van der Molen, DHV
telefoon (033) 4689 2744