STICHTING HET NATIONALE TONEEL

Nationale Toneel biedt vol seizoen 2003/2004

Persbericht

het Nationale Toneel biedt vol seizoen 2003/2004 met vijftien producties

Breed repertoire van Molière tot Frans Strijards

Het Nationale Toneel presenteert in het nieuwe theaterseizoen 2003/2004 in totaal vijftien verschillende producties, waarvan twee reprises.
Zes voorstellingen meer dan er dit lopende seizoen 2002/2003 zijn uitgebracht.
Met deze intensivering van het aantal producties wil het Nationale Toneel zich nog meer verankeren in het nationale schouwburgcircuit en de Hofstad in het bijzonder. Het Haagse gezelschap biedt naast de grote zaal producties, voorstellingen in de middenzalen, de kleine zalen en een locatieproject.
Alle voorstellingen gaan in Den Haag in première.

Het Nationale Toneel levert een belangrijke bijdrage aan de viering van het 200-jarig bestaan van de Koninklijke Schouwburg in Den Haag in het voorjaar van 2004. Onder de titel 'De achterkant van het Voorhout' zullen in de maanden april, mei en juni 2004 in totaal negen verschillende producties te zien zijn. Speciaal voor de viering van dit schouwburgjubileum zullen Will van Kralingen en Eric Schneider samen in Naspel van Brian Friel te zien zijn. De galapremière van deze productie vindt plaats op 1 mei 2004.

Het seizoen 2003/2004 start op woensdag 20 augustus met een korte serie hernemingen van de spraakmakende Fassbinder-voorstelling 'Het Vuil, de Stad en de Dood' in een regie van artistiek directeur Johan Doesburg in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Later in het seizoen regisseert Doesburg 'Demonen' van Lars Norèn in een topbezetting met Gijs Scholten van Aschat, Ariane Schluter, Marie-Louise Stheins en Dries Vanhegen

Cyrano de Bergerac terug op het toneel

Het Nationale Toneel biedt zowel (modern)klassiek als nieuw repertoire. Franz Marijnen regisseert het ensemble dat wordt uitgebreid tot 23 acteurs in 'Cyrano de Bergerac' met Stefan de Walle als Cyrano. De groots gemonteerde productie van 'Cyrano de Bergerac' gaat 1 november 2003 in première en zal in vijf maanden in bijna veertig Nederlandse schouwburgen te zien zijn. Van Molière wordt 'Tartuffe' op het repertoire genomen in de regie van de Duitse regisseur Jurgen Gösch met onder meer Gees Linnebank, Will van Kralingen, Rik van Uffelen, Catherine ten Bruggencate, Vincent Linthorst, Pauline Greidanus, Pieter van der Sman en Dore Smit.

'Rosmersholm' van Henrik Ibsen in een regie van Maaike van Langen staat als locatieproject geprogrammeerd met onder andere Lou Landré en Antoinette Jelgersma. Frans Strijards schreef 'Ludmilla', een nieuw aangrijpend stuk dat verhaalt over een jonge kunstenares die lijdt aan synesthesie; ze hoort kleuren en ziet geluid. Hij zal het zelf ook regisseren. Aan het einde van het seizoen wordt, uitsluitend in Den Haag, de voorstelling 'Wachten op Godot' van Samuel Beckett gespeeld in de regie van Jos Thie.

Antoine Uitdehaag regisseert 'Poker', het debuut van Patrick Marber. Poker laat zich omschrijven als een verslavend toneelstuk vol humor en machtsspelletjes met krachtige mannenrollen van onder meer Lou Landré, Gees Linnebank, Rik van Uffelen en Mark Ram.

Rudolf Lucieer speelt Mahler in het gelijknamige stuk van Ronald Harwood. Daarin vraagt de schrijver zich af wat Gustav Mahler en Sigmund Freud op 26 augustus 1910 bespraken tijdens een wandeling door de binnenstad van Leiden. Karst Woudstra regisseert naast Rudolf Lucieer, Catherine ten Bruggencate, Kees Coolen, Noor Denteneer en Rian Gerritsen.

'Blauw/Oranje' van Joe Penhall wordt vanaf 23 januari 2004 gebracht in een regie van Peter Tuinman met Dennis Rudge, Pieter van der Sman en Bram van der Vlugt. De samenwerking tussen Peter Tuinman en Bram van der Vlugt leidde eerder tot het succesvolle 'Kopenhagen' van Michael Frayn. 'Blauw/Oranje' is een uiterst intelligent en spannend kamerdrama, waarin actuele politieke en maatschappelijke dilemma's aan bod komen.

Het Nationale Toneel brengt twee solovoorstellingen. Will van Kralingen brengt theatrale levensverhalen van vrouwen uit het leven van Pablo Picasso (1881-1971) in het stuk 'Vrouwen van Picasso' van Brian McAvera. Antoinette Jelgersma speelt het experimentele taalstuk 'Oersonate' uit 1925 van dadaïst Kurt Schwitters. In zijn sonate laat Schwitters de vertolker voortdurend heen en weer gaan tussen spreken en zingen.

Ook het komende seizoen worden onder de vlag van NT Werkhuis jonge acteurs en regisseurs door het Nationale Toneel in de gelegenheid gesteld voorstellingen te maken. De veelbelovende regisseur Olivier Provily maakt middels improvisaties 'Nederlandje' en de succesvolle NT Werkhuis voorstelling Bash van Neil Labute in de regie van Maaike van Langen wordt hernomen.


- einde bericht -