Provincie Utrecht

Persbericht

Met Plan van Aanpak geven GS impuls aan realisering ecologische verbindingszones

18-3-2003
De provincie Utrecht heeft het 'programma ecologische verbindingszones 2003 - 2018' opgesteld. Dit programma bevat een overzicht van de stand van zaken en een plan van aanpak voor de uitvoering van de ecologische verbindingszones vanaf 2003. Het programma laat zien dat GS de realisering van de ecologische verbindingen de komende jaren willen versnellen.

Binnen en buiten de provincie is behoefte aan een overzicht van de stand van zaken rond de uitvoering van ecologische verbindingszones: hoe ver zijn we met de realisatie, wat moet er nog gebeuren, waar liggen knelpunten en hoe gaan we verder. Daarom heeft de provincie het 'Programma ecologische verbindingszones' opgesteld. Het programma bestaat uit drie delen: 'Stand van zaken ecologische verbindingszones, bestuurlijk document', 'Plan van aanpak ecologische verbindingszones' en 'Stand van zaken ecologische verbindingszones, basisdocument'. 'Het Programma ecologische verbindingszones' bevat geen nieuw beleid, maar is gebaseerd op het huidige beleid voor de Ecologische Hoofdstructuur (EHS).

Stand van zaken
In 1993 is het provinciale beleid voor ecologische verbindingszones vastgelegd in het 'Werkdocument Ecologische Verbindingszones'. Uit het programmaonderdeel 'stand van zaken ecologische verbindingszones, bestuurlijk document' blijkt dat het werkdocument een goede doorwerking heeft gehad in sectorale en strategische plannen van de provincie en de (beleids)plannen van externe organisaties. Ook zijn de groene verbindingen in natuurgebiedsplannen opgenomen en is het netwerk van verbindingszones aangevuld. Inmiddels is ongeveer tweederde van de verbindingszones veiliggesteld via gebiedsgerichte projecten.
Het programmaonderdeel 'Stand van zaken ecologische verbindingszones, basisdocument' geeft per verbindingszone zo compleet mogelijk weer welke initiatieven op het gebied van uitvoering zijn of worden genomen.

Plan van aanpak
In programmaonderdeel 'plan van aanpak ecologische verbindingszones' is de planning en organisatie uitgewerkt voor de uitvoering van ecologische verbindingszones vanaf 2003. De provincie geeft een impuls aan de uitvoering door een heldere strategie neer te zetten en prioriteiten te stellen. Door uitvoerende organisaties gericht te benaderen wil de provincie het draagvlak voor ecologische verbindingszones vergroten.

Essentiële schakels
Groene verbindingszones zijn essentiële schakels in de EHS; zij verbinden verschillende natuurgebieden met elkaar. Zonder verbindingszones kan geen goede uitwisseling van planten- en diersoorten tussen natuurgebieden plaatsvinden. De uitwisseling is noodzakelijk om levensvatbare populaties van bepaalde diersoorten in stand te houden. Het gaat met name om verschillende soorten vlinders, vissen, amfibieën en kleine zoogdieren.

Meer informatie: Els Hofman, telefoon 030-258 33 25 of Els.Hofman@provincie-utrecht.nl