Zorgverzekeraars Nederland


Zeist, 18 maart 2003

Zorguitgaven in 2002 flink gestegen

In 2002 hebben de zorgverzekeraars zo'n 460 miljoen euro meer aan gezondheidszorg uitgegeven dan geraamd. De oorzaak van de onverwacht hogere kostenstijging ligt vooral in de toegenomen zorgconsumptie. Als deze ontwikkeling zich dit en komend jaar voortzet, vallen tussentijdse premieverhogingen niet uit te sluiten. Dit zijn de uitkomsten van een onderzoek naar zorguitgaven in 2002 die Zorgverzekeraars Nederland bij haar leden gehouden heeft. .

Stijgende uitgaven

De uitgaven aan zorg zijn het afgelopen jaar harder gestegen dan verwacht. De ziekenfondsen hebben zo'n 200 miljoen meer uitgegeven en de particuliere ziektekostenverzekeraars zo'n 260 miljoen euro, in totaal 460 miljoen euro. Zorgverzekeraars hebben in het bijzonder meer gespendeerd aan ziekenhuis- en specialistische zorg, huisartsenzorg en tandheelkundige zorg. Deze uitgavenstijging is voornamelijk het effect van de zogeheten 'boter-bij-de-vis afspraken' die zorgaanbieders en zorgverzekeraars sinds het tweede paarse kabinet afsluiten. In ruil voor meer geld mogen ziekenhuizen meer behandelingen uitvoeren om de wachtlijsten voor bijvoorbeeld knie-, heup- en oogoperaties terug te dringen.

Tegenvallende beleggingsopbrengsten

De stijging van de zorguitgaven konden zorgverzekeraars de afgelopen jaren deels dekken met de opbrengsten van beleggingen. Met het verslechterde beursklimaat is deze financieringsbron grotendeels weggevallen. De ziekenfondsen hebben op hun beleggingsportefeuille zo'n 60 miljoen euro moeten inleveren. Het gevolg is dat zorgverzekeraars over de hele linie flink op hun eigen vermogen hebben moeten interen. Bij de ziekenfondsen is sprake van een daling met 260 miljoen euro.

Als de kostenstijging zich dit en komend jaar voortzet, en de beleggingsrendementen slecht blijven, dan valt het niet uit te sluiten dat individuele zorgverzekeraars tussentijds hun premie moeten verhogen.