Nederlands Politie Instituut


Stijgende lijn geslaagde agenten zet zich voort Ruim 90 procent van agenten slaagt voor toets schietvaardigheid

De Inspectie Openbare Orde en Veiligheid (IOOV) heeft onderzoek gedaan naar de uitvoering van de Regeling Toetsing Geweldsbeheersing Politie (RTGP). De peildatum was 1 juli 2002. Uit de rapportage van de IOOV blijkt dat van de politieambtenaren die gecertificeerd zouden moeten zijn ruim 90 procent slaagt (het slagingspercentage van agenten dat daadwerkelijk opkomt voor de toets ligt zelfs op ruim 98 procent). Dat percentage is aanmerkelijk hoger dan in 1998 toen 66 procent slaagde en ook hoger dan bij de invoering van de toets was beoogd (80 procent).

Uit de rapportage van de Inspectie blijkt verder dat in een aantal korpsen niet consequent het wapen wordt ingenomen van agenten die niet gecertificeerd zijn. Het Korpsbeheerdersberaad (Kbb) en de Raad van Hoofdcommissarissen (RHC) vinden deze situatie ongewenst. Bij de betreffende politiekorpsen wordt inmiddels een inhaalslag gemaakt om wapens van niet-gecertificeerden in te nemen.
Verder zal het bestand van toetsplichtigen worden opgeschoond, omdat een aantal agenten niet langer een functie vervult waarbij het dragen van een wapen noodzakelijk is.

Kbb en RHC onderkennen dat bij het inplannen van de trainingsuren voor de Integrale Beroepsvaardigheden Training (IBT) problemen ontstaan, die vooral veroorzaakt worden door onverwachte gebeurtenissen in het dagelijkse politiewerk. Jaarlijks moeten politieambtenaren 32 uur trainen. Daarnaast zijn er tientallen vacatures voor IBT-docenten. De RHC heeft initiatieven genomen om zes extra cursussen om docenten op te leiden, te realiseren bij het LSOP Politeonderwijs en Kenniscentrum.

Een andere ontwikkeling die wordt gestimuleerd is de landelijke invoering van het Docent Onafhankelijk Simulatie Schietsysteem, zoals dat in de regio Brabant-Noord is ontwikkeld. Politieambtenaren kunnen op ieder gewenst moment zonder docent oefenen met een tot laserwapen omgebouwde Walther P5, het dienstwapen van de Nederlandse politie. Met een beamer worden levensechte situaties nagebootst en een detectiecamera registreert de schietresultaten. De IBT-docenten kunnen deze resultaten raadplegen en op maat gesneden trainingen geven. Deze werkwijze bereidt de politieambtenaar beter voor op de officiële toets, waarbij met scherp wordt geschoten.

Kbb en RHC onderschrijven dat de ingezette inhaalslag en verhoogde inspanning van de korpsen nodig zijn voor het invoeren van de toets aanhoudings- en zelfverdedigingsvaardigheden. Op 31 december 2003 moeten toetsplichtige politieambtenaren ook voor deze toets geslaagd zijn, naast de schietvaardigheidtoets. Gezien de verantwoordelijkheid ten opzichte van de samenleving en toenemende mate waarin de politie wordt geconfronteerd met (gewapend) geweld,dient op alle niveaus nog meer aandacht te zijn voor de uitvoering van de RTGP. Kbb en RHC onderstrepen daarbij dat het een gezamenlijke verantwoordelijkheid van werkgever en werknemer is.

Den Haag, 18 maart 2003.