Gemeente Leeuwarden
Beerenburg terug in Leeuwarder binnenstad
Distilleerderij beerenburg Beerenburg en Friesland zijn onverbrekelijk
met elkaar verbonden. Beerenburg na een schaatstocht, beerenburg na
een zeiltocht, wie heeft het niet geprobeerd? Sinds maart 2003 prijst
Leeuwarden zich gelukkig met zelfs twee beerenburg distilleerderijen
in de binnenstad: Meekma beerenburg en Boomsma beerenburger. Meekma
heeft een distilleerderij met winkel en ontvangstruimte in de Kleine
Kerkstraat in het voormalige pand van de Hubo. Boomsma trok in het
voormalige pand van Meekma in de Bagijnestraat. De beide bedrijven
bijten elkaar niet. Echte beerenburgdrinkers zijn vaak trouw aan hun
eigen merk.
Beerenburg ontstond halverwege de 19de eeuw uit huisvlijt van
caféhouders. Op het buffet stond vooral in het noorden vaak een glazen
pot met brandewijn of jenever met allerlei kruiden. Dit mengsel noemde
men eerst kruidenbitter, maar in Friesland kreeg het al snel de naam
beerenburg. De naam beerenburg komt van de Haarlemse kruidenspecialist
Hendrik Beerenburg. Veel schippers kochten van Hendrik Beerenburg een
zakje kruiden om deze te laten trekken op jenever, wijn of brandewijn.
De schippers leidden vaak een hard bestaan en deze kruidenbitter was
onder hen zeer populair. Beerenburg staat ook bekend als
schippersdrank.
Elke Friese stad had op een gegeven moment zo zijn eigen beerenburg.
In Leeuwarden werd in die tijd veel drank gebruikt: er was op iedere
90 inwoners een verkoper van gedistilleerd. Nu nog wordt er in
Friesland per jaar 2 miljoen liter beerenburg gebruikt. In heel
Nederland is dit 5,5 miljoen. De ambachtelijke productie van
beerenburg kwam in de loop van de tijd steeds meer onder druk te staan
en veel kleine distilleerderijen verdwenen. Het is dan ook plezierig
om nu weer twee bedrijven in de binnenstad van Leeuwarden te hebben.
Zowel Meekma als Boomsma hebben hun wortels in Leeuwarden.
Vrachthuis-Oldenhove Dirk Boomsma begon zijn bedrijf in 1883 in
koloniale waren en gedestilleerde dranken aan het Oldehoofster
Kerkhof. Boomsma is nog steeds een familiebedrijf. In het fraaie pand
in de Bagijnestraat kunnen bezoekers een film zien over het ontstaan
van het bedrijf en hoe hun beerenburger nog net zo gemaakt wordt als
120 jaar geleden. Ter plekke wordt op kleine schaal beerenburger
geproduceerd.
Meekma werd in 1916 opgericht en verhuisde in de jaren zeventig van de
vorige eeuw van Drachten naar Leeuwarden. De distilleerderij is van de
Bagijnestraat verplaatst naar de Kleine Kerkstraat. In de winkel kan
de bezoeker zien hoe de drank wordt gemaakt. Daarnaast is er een
ontvangstkamer waar voor groepen films over
Meekma beerenburg worden vertoond. Het snijden van de kruiden en het
trekken van de beerenburg op basis van graanalcohol gebeurt in de
Grote Kerkstraat. Het afvullen van de flessen wordt wegens
ruimtegebrek uitbesteed.