Ingezonden persbericht
PERSBERICHT
Apeldoorn, 18 maart 2003
Apenheul maakt 'leuk bedrag' over naar natuurbeschermers in Braziliaans regenwoud
In het afgelopen jaar voerde Apenheul actie voor het behoud van het regenwoud langs de oostkust van Brazilië. Dit gebied, 'Mata Atlântica', is uitzonderlijk rijk aan bijzondere flora en fauna, maar tegelijk ook ernstig bedreigd in zijn voortbestaan. De gezamenlijke Europese dierentuinen hadden 'Mata Atlântica' daarom gekozen als doel van de gemeenschappelijke jaarlijkse campagne voor natuurbehoud. Vanuit Apenheul kon zo'n 10.000 euro worden bijgedragen aan deze actie, ondermeer dankzij het feit dat de gidsen die rondleidingen in Apenheul verzorgen een spaarvarken met de fooien van twee jaar aan de actie hebben gegeven.
Het bedrag dat de Europese dierentuinen gezamenlijk voor `Mata Atlântica hebben ingezameld is nog niet precies bekend, maar wordt geschat op ruim 300.000 euro. Natuurbeschermingsorganisaties in dit bijzondere regenwoud langs de oostkust van Brazilië kunnen dit geld goed gebruiken. Veel ervan zal opgaan aan de aanleg van 'groene bruggen' (ook wel 'eco-corridors' genoemd) tussen verschillende geïsoleerd geraakte stukken bos. Oorspronkelijk was het Mata Atlântica namelijk zo groot als West-Europa, maar tegenwoordig bestaat nog maar 7% van het oorspronkelijke woud uit bos. Probleem daarbij is dat het overgebleven bos niet één aaneengesloten areaal beslaat, maar dat er een lappendeken van stukjes bos tussen in cultuur gebracht land is ontstaan. De dieren in de verschillende stukken bos kunnen vaak niet meer bij elkaar komen. Het gevaar van inteelt ligt daardoor op de loer. Zo vindt men in de resterende 'bos-eilandjes' vandaag nog tal van dieren en planten die verder nergens ter wereld voorkomen, maar vanwege de versnippering van de natuur kan het morgen met ze gebeurd zijn. Plaatselijke en internationale natuurbeschermings--organisaties werken echter keihard aan het behoud en de restauratie van Mata Atlântica. Daarom zamelden ook de Europese dierentuinen het afgelopen jaar geld in voor het natuurbeschermingswerk in dit gebied en informeerden ze hun bezoekers over het bijzondere van dit unieke regenwoud. Apenheul deed dit natuurlijk vooral aan de hand van de gouden leeuwaapjes en de goudkop leeuwaapjes. Dit zijn de bekendste vertegenwoordigers van de fauna van Mata Atlântica en deze prachtige diertjes scharrelen al jaren rond in de bomen van het Apeldoornse apenpark. Zo vervulden ook deze aapjes het afgelopen jaar met verve de rol die Apenheul eigenlijk voor alle apen in in het park ziet weggelegd, namelijk die van 'ambassadeurs'. Oftewel: dieren die hier aandacht vragen voor de problemen van hun soortgenoten in het wild.
Nieuwe rol dierentuinen
De tijd dat dierentuinen niet veel méér waren dan een verzameling kooitjes met wat rare beesten, en een kassa aan de ingang, ligt al vele jaren achter ons. Dierentuinen zijn steeds nadrukkelijker de 'bewustwordings-centra' geworden van hoe het met de natuur op aarde gesteld is. De bijzondere dieren die je in dierentuinen tegenkomt worden dan ook niet langer vergezeld van romantische informatie over 'het leven der dieren in het wild'. Steeds vaker gaat het om harde en soms ook somberstemmende informatie over de aantasting van het natuurlijk leefmilieu van de diverse diersoorten.
In de laatste jaren ontstonden ook veel banden tussen dierentuinen en natuurbehouds-projecten overal ter wereld. De dierentuinbezoeker wordt natuurlijk over deze projecten geïnformeerd, terwijl hij de diersoorten die direct met deze 'natuurbescherming in het wild' te maken hebben vóór zich ziet. Deze vorm van informatie gecombineerd met actie blijkt de moderne dierentuinbezoeker erg aan te spreken. Ook Apenheul onderhoudt banden met natuur-behouds-projecten; met name in de tropische regenwouden.
Apenheul en natuurbehoud
De 'thuislanden' van de meeste apen liggen in de tropen. Apenheul is dan ook vooral actief bij verschillende natuurbehoudsprojecten in de tropen, met name in de regenwouden. Zo lopen er vanuit Apeldoorn lijnen naar Zuidoost Azië / Borneo (orang oetans) en naar Afrika / Congo en Gabon (bonobo's en gorilla's). In het afgelopen jaar dus ook naar Zuid Amerika / Brazilië (leeuwaapjes). Door het geven van financiële steun en het delen van expertise op het gebied van apen en natuur wil Apenheul bijdragen aan de bescherming van kwetsbare natuurgebieden en helpen om bedreigde diersoorten voor uitsterven te behoeden. Hiervoor gaat van ieder verkocht entreekaartje een vast percentage naar het Apenheulfonds voor Natuurbehoud APCT. Ook een deel van de opbrengst van de souvenirverkoop wordt gereserveerd voor dit Natuurbehoudsfonds, alsmede natuurlijk de inhoud van de collectebus, die al jaren voor dit doel in de buurt van de uitgang van het apenpark staat.
Overigens is het niet zo dat dierentuinen aan de ene kant aan natuurbescherming werken en diezelfde natuur aan de andere kant 'leeg halen', zoals soms nog wel eens gesuggereerd wordt. Dierentuinen halen hun dieren namelijk al lang niet meer uit het wild; zeker als het om bedreigde diersoorten gaat. Een moderne dierentuin als Apenheul werkt bijvoorbeeld nauw samen met collega's over de hele wereld aan fokprogramma's voor bedreigde diersoorten en wisselt regelmatig fokdieren uit. Er wordt veel aandacht aan de voortplanting van dierentuindieren besteed, aan het vermijden van inteelt en aan het behoud van natuurlijke eigenschappen. Momenteel zijn er fokprogramma's voor ruim 150 diersoorten. Bijna alle apen in Apenheul zijn opgenomen in zulke programma's.
---
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Véronique van der Linden, PR & Communicatie Apenheul, telefoon 055 - 3 57 57 00, e-mail: v.vanderlinden@apenheul.nl
Bijgaand: foto gouden leeuwaapje
foto gouden leeuwaapjes (tweeling)
foto goudkop leeuwaapje
Deze foto's zijn vrij van rechten, mits gebruikt ter illustratie van publicatie van (gedeelten van) bovenstaand persbericht. Bij gebruik a.u.b. vermelden: Foto Apenheul - Apeldoorn
Stichting Apenheul
Bezoek: J.C. Wilslaan 21, 7313 HK Apeldoorn
Post: Postbus 97, 7300 AB Apeldoorn
Tel. 055 - 3 57 57 00
Fax 055 - 3 57 57 01
Internet: www.apenheul.nl
E-mail: v.vanderlinden@apenheul.nl