Gemeente Ten Boer

Raadscommissie 13 maart 2003

Berichten uit de raadscommissie van 13 maart 2003

De indeling van de nieuwe programmabegroting en het gezondheidsbeleid van de gemeente Ten Boer: vooral deze twee onderwerpen zorgden voor discussie in de commissievergadering.

Nieuwe programmabegroting
Nu de raad de hoofdlijnen van het beleid gaat bepalen (meer dan voorheen), veranderen ook de vorm en inhoud van de gemeentebegroting. Er komen eigenlijk twee begrotingen: een programmabegroting waarin de raad de hoofddoelen van het beleid bepaalt (met per programma een budget) en op basis daarvan een productenbegroting, die veel gedetailleerder is en door het college wordt vastgesteld.

De commissieleden discussieerden over de indeling van de programmabegroting: uit welke programmas moet deze bestaan? Gekozen werd voor programmas die aansluiten bij de speerpunten van beleid: bijvoorbeeld Veiligheid, Onderwijs en jeugd, Sport en recreatie, Ouderen, Milieu. Zon indeling maakt het voor de raad mogelijk om het gewenste beleid duidelijk en herkenbaar vorm te geven. Ook kan de raad zo beter controleren in hoeverre de beleidsdoelen worden bereikt. Voor geïnteresseerde burgers zal de nieuwe programmabegroting ook een stuk duidelijker en eenvoudiger zijn dan de oude begroting.

Over een paar maanden komt de programmabegroting, maar nu mét beleidsdoelen en bedragen, in de raadsvergadering aan de orde.

Gezondheidsbeleid in Ten Boer

Verder discussieerde de commissie over de gezondheidszorg in de gemeente. Welke beleidsthemas zijn van belang en welke rol heeft de gemeente hierin?

Eerst bracht elke fractie haar prioriteiten naar voren. Daaruit werd een aantal stellingen gedestilleerd waarover verder werd gepraat. Er ontstond een vrije, levendige discussie, waarin duidelijk werd dat de commissie voor de gemeente een coördinerende rol ziet weggelegd. De commissie formuleerde de volgende speerpunten van beleid:
* Het college legt contact met de personen en instanties die een rol spelen in de lokale gezondheidszorg (huisartsen, zorginstellingen, maar ook burgers). Het doel hiervan is de kwaliteit en bereikbaarheid van de voorzieningen voor de inwoners van Ten Boer te waarborgen. Te denken valt bijvoorbeeld aan behoud van een apotheekvoorziening en bereikbaarheid van doktersdiensten.
* Het college onderzoekt de mogelijkheid van vraaggestuurde zorg voor Ten Boer. Daartoe wordt een hoorzitting gehouden met de samenwerkende patiëntenorganisaties, zorgleveranciers en ziektekostenverzekeraars.

* De raad legt het thema lokale gezondheidszorg voor aan de burgers tijdens de dorpenronde die op korte termijn wordt georganiseerd.

Deze speerpunten ziet de commissie graag opgenomen in de nota gemeentelijk gezondheidsbeleid. Deze zal komende zomer door de raad worden vastgesteld.

Griffier