Dienstenbond CNV

Principe-akkoord Fugro-Inpark BV
17-03-2003

Op donderdagavond 13 maart jl. hebben we een principeakkoord bereikt met de directie van Fugro-Inpark BV over een sociaal plan. Dit plan is bedoeld om de negatieve gevolgen van een reorganisatie, die ongeveer 80 vaste arbeidsplaatsen kost, zoveel mogelijk te ondervangen.

Als gevolg van ongunstige economische omstandigheden en snelle veranderingen in de markten van Fugro-Inpark, is een reorganisatie niet te voorkomen. Hierover heeft de ondernemingsraad een adviesaanvraag ontvangen, maar heeft nog niet geadviseerd. Tegelijkertijd zijn de vakbonden druk in de weer geweest met het afsluiten van een sociaal plan.

Hoofdlijnen sociaal plan
Het sociaal plan is er op gericht om de negatieve sociale gevolgen van de komende reorganisatie zoveel mogelijk te ondervangen. Het gaat dan onder meer om beschrijving van boventalligheid (wanneer vervalt je functie), een vergoeding bij ontslag en het helpen bij het vinden van een andere baan binnen of buiten de Fugro-organisatie. Voor medewerkers van 57,5 jaar en ouder is een speciale ouderenregeling overeengekomen.

Procedure bij ontslag
Indien een medewerker boventallig wordt verklaard, wordt dit meegedeeld aan de betrokken medewerker. Daarna zal Fugro Inpark een ontslagprocedure starten via het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI). Deze procedure duurt 6-8 weken en iedere partij (werkgever en medewerker) krijgt de gelegenheid om schriftelijk te reageren. Aan het eind van de procedure neemt het CWI een beslissing. Deze kan luiden dat Fugro de arbeidsovereenkomst mag opzeggen. Vanaf dat moment gaat de opzegtermijn lopen. Als de beslissing luidt dat Fugro iemand niet mag ontslaan, dan blijft deze persoon gewoon in dienst van Fugro.

De criteria waarop medewerkers ontslagen worden, zijn beschreven in het Ontslagbesluit van het CWI. Hoofdregel is dat medewerkers met het kortste dienstverband het eerst voor ontslag in aanmerking komen. Dit wel per bedrijfsvestiging en per categorie uitwisselbare functie.

Medewerkers die ontslagen worden, krijgen een vergoeding mee. Deze is gebaseerd op de zgn. kantonrechtersformule. Degenen die dit wensen, kunnen gebruik maken van een extern bemiddelingsbureau. Een gedeelte van de kosten (50%) is voor eigen rekening van de medewerker.

Sociaal plan Nuon
De oud Nuon-medewerkers vallen nog onder een sociaal plan van Nuon. Er bestaat discussie over de vraag of er sprake is van een werkgelegenheidsgarantie voor alle ± 42 Nuon-medewerkers. Fugro vindt van niet en de advocaat van de medewerkers vindt van wel. Wij hebben voorgesteld om deze situatie door middel van een procedure-afspraak te regelen, bv. door uitspraak te laten doen in een arbitrage-zaak of de rechter zich over deze zaak te laten buigen. Omdat hierover op dit moment nog geen duidelijkheid is gegeven, leggen wij als vakbonden het principe-akkoord niet voor aan de leden!

Wij zijn uitdrukkelijk van mening dat het probleem van de Nuoners op korte termijn moet worden opgelost. Dat is voor alle partijen beter. Verder heeft de uitspraak nogal wat consequenties voor de ex-Nuon medewerkers en de andere Fugro-medewerkers, want in totaliteit moeten wel 80 medewerkers ontslagen worden.

Principeakkoord
Als vakbonden hebben we een principeakkoord bereikt. Dit betekent dat wij vinden dat het een goed sociaal plan is. Wij zullen het dan ook verdedigen. Alle Fugro-Inpark medewerkers ontvangen het sociaal plan, hetzij per mail, hetzij per post op vrijdag 14 of zaterdag 15 maart 2003.

Bijeenkomst
We hadden een informatie-avond gepland op donderdag 20 maart. Deze hebben we nu afgezegd omdat we eerst duidelijkheid willen over het sociaal plan Nuon. Zodra er een procedure-afspraak is gemaakt, beleggen we een nieuwe bijeenkomst. U ontvangt dan ook een stembiljet waarop u aan kunt geven of u voor of tegen het principe-akkoord stemt.

Stand van zaken
Er ligt een principeakkoord over een sociaal plan, maar uiteindelijk moeten de vakbondsleden een beslissing nemen. Nu kan dat nog niet en dat betekent dat er nog geen overeenstemming is over een sociaal plan. De ondernemingsraad heeft ook nog niet geadviseerd over de adviesaanvraag. Dit betekent dat de reorganisatie nog niet in gang kan worden gezet.

Tot slot
Direct betrokken zijn bij een reorganisatie is nooit leuk. Maar nu ontkomt een kwart van de Fugro-Inpark medewerkers daar niet aan. In dat geval kunt u maar beter lid zijn van een vakbond. Naast hulp kunt u dan ook mee stemmen over een sociaal plan. Alleen de uitgebrachte stemmen worden geteld. Is de meerderhed voor, dan is er een sociaal plan dat voor iedereen (leden en niet-leden) geldt. Bent u nog geen lid van de CNV Dienstenbond? Word dan nu lid!
lid worden

Vragen?
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met bestuurder Wim Burggraaf, tel: (055)5772640.