Ministerie van Buitenlandse Zaken
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Binnenhof 4
Den Haag
Directie Sociale en Institutionele Ontwikkeling
Afdeling Maatschappelijke Organisaties
Bezuidenhoutseweg 67
2594 AC Den Haag
Datum
17 maart 2003
Behandeld
Melle Leenstra
Kenmerk
DSI/MY-111/03
Telefoon
070-3484020
Blad
1/3
Fax
070-3484883
Bijlage(n)
2
E-Mail
melle.leenstra@minbuza.nl
Betreft
Beleidskader Thematische Medefinanciering
voor de ronde 2004
Zeer geachte Voorzitter,
Met mijn brief van 6 maart 2002 (TK 27433, nr. 7) heb ik u het beleidskader Thematische Medefinanciering aangeboden. Het Thematische Medefinancieringsprogramma heeft in het afgelopen jaar zijn eerste ronde doorlopen. Er is geconstateerd dat het TMF heeft beantwoord aan het doel van grotere uniformiteit en transparantie in de beoordeling van aanvragen voor subsidie. Ook heeft de ronde geleid tot een vergroting van het aantal gesubsidieerde maatschappelijke
organisaties. Tegelijkertijd is er geconstateerd dat verbeteringen mogelijk zijn. Deze verbeteringen zijn geïnventariseerd en verwerkt in het voorliggende Beleidskader Thematische Medefinanciering voor de ronde 2004. Aangezien voor vier jaar subsidie kan worden aangevraagd, heeft de ronde 2004 financiële consequenties tot en met het begrotingsjaar 2007.
Met betrekking tot het TMF ben ik tot de conclusie gekomen dat er twee sporen bewandeld dienen te worden om het programma door te lichten en verbeteringen aan te brengen. Enerzijds betreft dit een kort traject, om de nieuwe ronde van 2004 zonder vertraging mogelijk te maken. Daartoe heb ik in consultatie met de Stuurgroep-TMF het Beleidskader aangescherpt. Daarnaast heb ik besloten een wat langer traject in te zetten, om systematisch en in goed overleg, zowel binnen het departement als met een vertegenwoordiging van het maatschappelijk middenveld, naar het TMF voor de volgende rondes te kijken. In dat kader neem ik tevens in overweging om vanaf 2004 de beoordeling van onder TMF ingediende voorstellen aan een externe adviescommissie voor te leggen.
De aanscherping van het Beleidskader 2004-2007 diende om meer houvast en duidelijkheid te geven zowel aan de aanvragende organisaties als aan de behandelende beleidsmedewerkers. Deze aanscherping resulteerde in ondermeer een verheldering van de gestelde criteria en van de begeleidende thematische beleidsvoornemens. Ook zijn er, in overleg met een vertegenwoordiging van het maatschappelijk middenveld, enkele nieuwe criteria gesteld. Zo wordt van organisaties die een subsidieaanvraag doen in het kader van het TMF, verlangd om eigen financiële bijdrage en/of financiering door derden van minimaal vijfendertig procent van de jaarlijkse uitgaven aannemelijk te maken. Deze eis wordt gesteld omdat het TMF medefinanciering betreft. Een niet-gouvernementele organisatie wordt geacht onafhankelijk en autonoom te zijn ten opzichte van de overheid. Deze onafhankelijkheid is twijfelachtig wanneer een organisatie volledig afhankelijk is van overheidsfinanciering, zeker wanneer dit slechts één financier betreft. Een tweede nieuwe conditie in het Beleidskader betreft de uitsluiting van landenspecifieke activiteiten van het TMF. Het uitvoeren van het bilaterale ontwikkelingsbeleid is immers gedelegeerd aan de Nederlandse vertegenwoordigingen in de betreffende landen. De betreffende organisaties kunnen zich voor dergelijke activiteiten wenden tot de ambassades.
Voor themaspecifieke en netwerk organisaties die formeel niet binnen de criteria van het TMF Beleidskader vallen, maar waarvan de ondersteuning essentieel geacht wordt, is de mogelijkheid geschapen om alsnog via het TMF-proces gefinancierd te worden. Dit geldt bijvoorbeeld voor een aantal HIV/AIDS organisaties. Voor deze organisaties wordt een apart subsidieplafond aangegeven.
Het voorliggende Beleidskader is onderwerp geweest van consultatie met een vertegenwoordiging van het maatschappelijk middenveld. Deze consultaties vonden plaats in een constructieve sfeer. Er is afgesproken deze consultaties voort te zetten en zo, voor de lange termijn, te komen tot een Thematisch Medefinancieringsprogramma dat recht doet aan het gedachtegoed zoals in de nota 'Civil Society en structurele armoedebestrijding' is vastgelegd en optimaal bijdraagt aan een transparante en duidelijke besluitvorming. Dit beleidskader en de daarop afgestemde subsidieregeling worden nog deze maand in de Staatscourant gepubliceerd.
In 2003 vond de eerste ronde TMF plaats. Toen werd ¤ 40 mln. vrijgemaakt. Naast die ¤ 40 mln. lag nog een bedrag van ¤ 100 mln. vast in doorlopende verplichtingen aan organisaties die in principe voor TMF kwalificeren. Dit bedrag zal in de komende jaren vrijkomen en onder de budgetlijn van TMF gaan vallen. Naast deze fondsen zal nog ¤ 10 mln. gebracht worden onder TMF. Deze zijn geoormerkt voor ontmijningsactiviteiten door NGO's. Daarmee wordt mede uitvoering gegeven aan het amendement Van Ardenne-van der Hoeven en Apostolou, betreffende kleine wapens en ontmijning (TK 27400 V, nr. 17). Het totale budget voor thematische financiering via NGO's zal dus ¤ 150 mln. zijn, een stijging met 50 mln ten opzichte van 2002. Daarvan zal na elke subsidieronde een steeds groter deel onder het TMF vallen en een steeds kleiner deel daarbuiten.
In het eerste jaar hebben zeer veel organisaties aanvragen gedaan en het beslag op het budget voor de komende jaren is dus stevig. De ruimte die in de komende jaren vrij is voor nieuwe aanvragen, is dus beperkter dan in het vorige jaar. Gezien de algemene financiële krapte, is er geen ruimte om additionele financiële middelen in te zetten.
Het totale subsidieplafond voor 2004 zal daarmee ¤ 38 mln. bedragen. Daarvan is ¤10 mln. geoormerkt voor ontmijningsprogramma's, ¤ 16 mln. voor TMF activiteiten en ¤ 12 mln. voor themaspecifieke organisaties en netwerken die formeel niet binnen de criteria van het TMF vallen, maar waarvan het belang geen betoog behoeft. De omvang van de vrije ruimte in de volgende jaren is mede afhankelijk van het eventueel toekennen van bezwaarschriften.
De Staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking
A.M.A. van Ardenne-van der Hoeven
===