Gemeente Lingewaard


Pluimvee moet binnenblijven

Minister Veerman van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij heeft op 14 maart jl. besloten dat al het pluimvee in Nederland binnen moet blijven.

Ophokplicht

Pluimvee moet nu ook in de rest van Nederland opgehokt worden. De eigenaar, houder of hoeder van pluimvee is verplicht zijn pluimvee op te sluiten in een ruimte, die zodanig is afgeschermd dat wordt voorkomen dat vogels en hun uitwerpselen in deze ruimte kunnen komen. Dit betekent in de praktijk dat het hok een afgesloten gebouw moet zijn of anders moet zijn voorzien van een gesloten dak en verder zo fijn mogelijk gaas.
De eigenaar moet er ook voor zorgen dat deze dieren hun verblijfplaats niet verlaten.

De Algemene Inspectiedienst (AID) zal toezien op de naleving van de landelijke ophokplicht. Dat gebeurt door steekproefsgewijze controles in het hele land. Bij overtreding wordt dan de eerste 24 uur nog waarschuwend opgetreden, maar daarna zal worden bekeurd bij overtreding. Binnen de toezichtsgebieden wordt bij overtreding wèl direct bekeurd.

Pluimvee

Onder pluimvee vallen de volgende diersoorten: kippen, kalkoenen, parelhoenders, eenden, ganzen, zwanen, kwartels, duiven, fazanten, pauwen, patrijzen en loopvogels (struisvogels, emoes en nandoes). Ook minder bekende soorten van de families grootpoothoenders, hokko's en hoatzin worden ertoe gerekend. Het maakt hierbij niet uit of de dieren bedrijfsmatig of voor de hobby worden gehouden. Bij duiven gaat het alleen om dieren die voor consumptie worden gehouden (dus niet om postduiven).

Wat is Klassieke Vogelpest?

Klassieke vogelpest (Aviaire influenza) is een zeer besmettelijke virusziekte die overdraagbaar is op pluimvee. Dragers van het virus komen vooral voor onder wilde watervogels. Zij verspreiden het virus via de luchtwegen, oogvocht en via mest. De ziekte wordt overgedragen via direct contact tussen vogels. Ook 'besmet materiaal' (zoals mest, voer, kratten, transportmiddelen) kan een besmettingsbron zijn.

De ziekte is herkenbaar aan zwellingen aan de kop en hals en aan verkleuring van de kam. Klassieke vogelpest is zeer besmettelijk. De incubatietijd bedraagt ongeveer 10 dagen. De ziekte verloopt daarna snel, met in de meeste gevallen de dood tot gevolg. Via laboratoriumtests wordt de diagnose van vogelpest definitief vastgesteld.

Informatie

De officiële regeling en uitvoerige informatie over wat er wel en niet mag, is te vinden op de website van het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij in het Dossier Klassieke Vogelpest. (www.minlnv.nl/vogelpest/)

Tevens kunt u voor vragen contact opnemen met het LNV-Loket op telefoonnummer: 0800-2233322 of kunt u kijken op teletekstpaginas 461 t/m 463.