Ingezonden persbericht
PERSBERICHT
De DOOD centraal in Leids Boekenweekfestijn
Rijksmuseum voor Volkenkunde, Leiden
zondag 16 maart 2003
Het Samenwerkingsverband Bibliotheek en Boekhandels Leiden (de Kler, Kooyker en Zandvliet) organiseert op zondag 16 maart het Leids Boekenweekfestijn samen met (en in) het Rijksmuseum voor Volkenkunde. Het thema van de boekenweek 2003 is "STYX- leven en door in de letteren.
Een uitgebreid programma speelt zich af in het hele museum en bestaat uit rondleidingen en lezingen en een optreden van Armando en het Armando Quartet rond het centrale thema 'de dood'.
Het programma:
13.00-13.45 uur lezing dood in Indonesië en Oceanië door Gosewijn van Beek
13.00-13.45 uur lezing/rondleiding Midden-en Zuid-Amerika door Laura Van Broekhoven
14.00-15.30 uur optreden Armando en het Armando Quartet (de zaal heeft een beperkt aantal plaatsen)
14.00-16.00 uur voordrachten door Leidse dichters
14.00-15.00 uur rondleiding Afrika, Indonesië, Oceanië en China
15.00-16.00 uur rondleiding Afrika, Indonesië, Oceanië en China
15.30-16.00 uur lezing Literatuur en letteren in de uitvaartverzorging door Pim Goedhart
16.00-16.45 uur lezing Stof zijt gij door Floris Wouterlood
Armando
In het programma 'Armando Leest en Speelt' wisselen tekst en muziek elkaar af.
Armando is een groot en veelzijdig, internationaal bekend, beeldend kunstenaar. Hij speelt meesterlijk viool, schrijft verhalen, sprookjes en gedichten.
Armando Quartet
Het Armando Quartet bestaat uit enthousiaste en veelzijdige muzikanten. Zij brengen muziek ten gehore variërend van opzwepende zigeunermuziek met jazzachtige elementen tot gang bare dansnummers en evergreens. Met deze muziek schildert het Armando Quartet de tijdsgeest tussen de Eerste en Tweede Wereldoorlog. De repertoirekeuze is een hommage aan muzikanten uit die periode.
Gedichten over de dood
Dichters van het Leids Dichtersgilde dragen gedichten voor over de dood uit eigen werk in verschillende museumzalen. De dichters die deelnemen zijn: Pieter van Midden, Frans Terken, Bart de Haas, Han Ruijgrok, Paul Groenendaal, Jaap Montagne, Ton Jansen en Kees van der Kolk
Lezingen
* Laura Van Broekhoven vertelt in haar lezing/rondleiding hoe inheemse volkeren in Peru en Mexico omgaan met de dood en de menselijke resten.
* Gosewijn van Beek vertelt over rituelen rondom de dood in andere culturen, met name Indonesië en Papoea Nieuw-Guinea.
* Pim Goedhart van Monuta Uitvaartzorg en -verzekeringen geeft een luchtige lezing over de rol van de 'letteren' bij de verschillende uitvaartonderdelen. Onderdelen zoals rouwcirculaires, voordrachten, multiculturele) rituelen, rouwverwerking en verdriet worden gekoppeld aan romans, autobiografieën, essays, gedichten, songteksten etc.
* Floris Wouterlood bestudeert al 25 jaar de bouw van het menselijk lichaam. Zijn dagelijks werkterrein is de snijzaal van de afdeling Anatomie van de VU. "De bouw van het menselijk lichaam is zo complex dat je er nooit op uitgekeken raakt" aldus Wouterlood.In het kader van de boekenweek verschijnt het boek 'Stof zijt gij', een beknopt overzicht van het proces van doodgaan en over wat er met het stoffelijk overschot van de mens na de dood gebeurd.
Rondleidingen
John Cuijpers leidt de bezoekers rond door de zalen Afrika, Indonesië, Oceanië en China en vertelt hoe daar wordt omgegaan met de dood.
Films
De films 'Shantalo': een verslag van de viering van Allerheiligen en Allerzielen door Nahua-Indianen in Mexico en 'Bali verbrandt een vorst' worden doorlopend vertoond.
Boekentafels
De boekhandels presenteren de vele boeken rond het thema van de boekenweek.
Het Leids Boekenweekfestijn en mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van Monuta van der Luit en de Gemeente Leiden
Leids boekenfestival
zondag 16 maart 2003
Rijksmuseum voor Volkenkunde, Steenstraat 1, Postbus 212, 2300 AE Leiden
T 071 5168 800 Internet