Gemeente Leiden

Artikel Stadskrant

Vastberaden voorwaarts

Special Olympics schaatsevenement

Publicatiedatum: 21 maart 2003

Ingespannen gezichten, het geluid van ijzers op het ijs, het flakkeren van het olympische vuur en vooral: gejuich. Dit zijn de hoofdingrediënten van het eerste Special Olympics schaatsevenement in Nederland, dat op 15 maart in de IJshal in Leiden gehouden werd.

Het jaar 2003 is het Europees Jaar van mensen met een handicap. In dit jaar worden verschillende activiteiten georganiseerd, om zichtbaar te maken dat mensen met een handicap en chronisch zieken volwaardig in de samenleving kunnen functioneren, en om gehandicapten en niet-gehandicapten dichter bij elkaar te brengen. Een mooie manier om dit te doen is via sport, zoals het Special Olympics schaatsevenement bewijst.

Kushanden

De sfeer is goed in de ijshal, waar mensen met een verstandelijke beperking wedstrijden tussen de vijftig en de achthonderd meter rijden. Er zijn tachtig deelnemers, en meer dan vijftig begeleiders op de baan om het evenement mogelijk te maken. De middag begint met het aansteken van het olympisch vuur door meervoudig olympisch kampioene Yvonne van Gennip. Alle deelnemers spreken vervolgens een plechtige eed uit: ik hoop dat ik win, maar als ik niet win dan heb ik in ieder geval mijn best gedaan. Het geeft goed weer waar het om draait vandaag: de deelnemers genieten van het sporten en geven zich helemaal, maar net zo hard staan ze elkaar toe te juichen. Het gaat niet om concurrentie, maar om het beste uit jezelf halen.

De wedstrijden zijn ingedeeld op het niveau van de schaatsers. Geopend wordt met de vijftig meter. Een groot deel van de deelnemers hieraan rijdt met een hulprekje ter ondersteuning. Ook rijdt er vaak een coach mee. De meeste rijders concentreren zich op hun race en gaan vastberaden voorwaarts. Eén meisje raakt afgeleid door het publiek aan de kant en staat bijna stil om peinzend naar opzij te kijken. Kom op, je kan het! roept haar begeleider haar toe, waarna ze enigszins aarzelend haar weg naar de finish vervolgt. Een jongen reageert heel anders op het publiek: na zijn race strooit hij uitbundige kushanden naar de omstanders. Dat hij later vierde blijkt in zijn categorie, doet niets af aan de euforie.

De deelnemers voor de volle ronden zijn fanatieker, veel van hen dragen strakke schaatspakken en gaan pootje over door de bocht. Wie valt, krabbelt op en gaat door. Een echte sportersmentaliteit. Sommigen vergeten in hun enthousiasme dat ze al klaar zijn met hun ronden en willen nog verder. Gelukkig staat er iemand bij de finish om hen te begeleiden.

Schaatsland

Het evenement is groots opgezet, uit acht gemeenten zijn deelnemers gekomen. Leiden als thuisbasis levert een groot aantal sporters: dertien volwassenen en acht kinderen. De initiator van het festijn is ook een Leidse: Mariët Spierings. Twee jaar geleden bezocht zij de Special Olympics World Winter Games in Alaska, als hoofdcoach van een achttal schaatsers met een verstandelijke beperking. Vol enthousiasme kwam ze terug. Ik dacht, Nederland is een echt schaatsland, hier moet zoiets ook mogelijk zijn. Ik ben toen begonnen met onderzoeken waar deze schaatsers te vinden zijn, dat was nog best lastig. Er gebeurt best veel op dit gebied, maar we wisten het allemaal niet van elkaar. Van de KNSB (Koninklijke Nederlandsche Schaats Bond) kreeg ik hulp. Zij hielpen me aan verenigingen die ik kon benaderen. En de KNSB was
zo enthousiast over het initiatief dat ze onze hoofdsponsor zijn geworden!

Hoewel het plan in Alaska is ontstaan, zijn er op de Nederlandse Special Olympics toch iets andere regels van toepassing.

Leiden heeft geen reguliere vierhonderdmeterbaan, maar een baan van tweehonderd meter. Daar zijn de afstanden op aangepast. Bovendien wilden wij dat alle niveaus een kans kregen. Dus ook schaatsers die een rekje nodig hebben. Dat heb ik in Alaska niet gezien, dus ik denk dat het uniek is! De regels zijn ook aangepast in vergelijking met andere schaatswedstrijden. Coaches mogen met een sporter meerijden als het nodig is, en bij de finish worden de schaatsers opgevangen. Maar het blijft een echte wedstijd: de deelnemers rijden op tijd. En twee keer een valse start betekent ook hier diskwalificatie. Gelukkig komt het vandaag niet zover.

Mariët Spierings heeft zelf de Leidse kinderen getraind, als trainster van de IJVL, in samenwerking met begeleiders van vrijetijdsvereniging voor verstandelijk gehandicapten Club 58. Ze blinkt dan ook van trots als één van haar pupillen over zijn wedstrijd komt vertellen. Heb je het gezien? vraagt hij. Het ging goed hoor!

Dit zijn de trouwste leden van de ijsclub zegt Mariët.

Haar woorden verdrinken bijna in de muziek die aangeheven wordt door boerenblaaskapel de Vrolijke Noot, die een dweilpauze opluisteren. De dag is een groot succes. Komt er wellicht nog een vervolg? De reacties zijn heel goed vandaag vertelt Mariët. We hopen dat we er daardoor een jaarlijks terugkerend evenement van kunnen maken. Ons doel is gehandicapten en niet-gehandicapten dichter bij elkaar te brengen. En als er een vervolg komt, hebben deze sporters iets om in het volgende seizoen naar toe te werken!

Aanmoedigingen door coach en publiek Foto: Renate Louw

Aanmoedigingen door coach en publiek Foto: Renate Louw

Deze pagina is gewijzigd op 21 maart 2003