STICHTING NEDERLAND SCHOON

Venlo, Nederland Schoon en CAD Limburg werken aan pilotproject

De gemeente Venlo, de Stichting Nederland Schoon en CAD Limburg (instituut voor verslavingszorg bureau Venlo) gaan samenwerken aan een pilotproject.

Venlo, 14 maart 2003 - 'Venlo wordt schoner en daar werken we samen aan'. Onder dit Venlo Schoon motto hebben de gemeente Venlo, de Stichting Nederland Schoon en het CAD Limburg in het najaar van 2002 de intentie uitgesproken gezamenlijk een project op te starten waarbij (ex)gebruikers ingeschakeld worden om verschillende gebieden in de groenste stad van Nederland schoon te houden.

Deze intentie is op vrijdag 14 maart bevestigd door het ondertekenen van een samenwerkingsovereenkomst tussen de drie partijen. Het project is een pilotproject en wordt gefinancierd door de gemeente Venlo (onderdeel van het programma Venlo Schoon én arbeidstoeleiding) en de Stichting Nederland Schoon. Indien het project slaagt, kan het als voorbeeld gaan dienen voor andere projecten met (ex)gebruikers in Nederland. Het gaat hier om ex-gebruikers en/of gebruikers die hun verslaving onder controle hebben en op vrijwillige basis deelnemen aan het project.

Het project kent drie hoofddoelstellingen:
1. Het realiseren van een schonere stad.
2. (Ex)gebruikers weer betrekken in het arbeidsproces. 3. Positievere beeldvorming in de maatschappij over de doelgroep (ex)gebruikers.

Het CAD zal een projectcoördinator en een begeleider aanstellen en zorgdragen voor een goede uitvoering van het project. De Stichting Nederland Schoon en de gemeente Venlo dragen zorg voor de financiering van het project en zullen waar nodig verder ondersteunen.

Werkgebieden
Voor het project zijn twee pilotgebieden aangewezen die te voet bereikbaar zijn vanuit de locatie van het CAD en die relatief snel vervuilen. In Venlo Oost is dit het gebied in de driehoek Kaldenkerkerweg - Merelweg - Leutherweg/Maagdenbergweg. Gezien de grote hoeveelheid auto's die op straat staan is het met de hand verwijderen van zwerfafval hier een uitkomst.

In Venlo Zuid betreft het gebied in de rechthoek Roermondsestraat/Tegelseweg - Lepelaarstraat - Emmastraat - Sloterbeekstraat. Daarnaast zal ook de Amnesty Internationalstraat worden geschoond. Redenen om te kiezen voor dit gebied zijn de relatieve snelle vervuiling en de aanwezigheid van veel (ex)gebruikers in dit gebied. Het gebied is qua omvang te vergelijken met het gebied in Venlo Oost.

In totaal zullen 8 (ex)gebruikers onder begeleiding een halve dag per week zwerfafval gaan verwijderen. 4 van hen zullen een halve dag werken in het pilotgebied Venlo Oost, de andere 4 zullen werken in het pilotgebied in Venlo Zuid. Door de wekelijkse reiniging moeten de pilotgebieden continu een schoon beeld behouden.

Monitoring
Om een beeld te krijgen van de 'schoon'resultaten van de pilot wordt de pilot gemonitord. De beeldkwaliteit en de hoeveelheid ingezameld zwerfafval worden daarom gemeten.

In de praktijk blijkt dat vervuiling snel optreedt op drukbezochte plekken en dan vooral in gebieden waarvoor mensen zich niet/weinig verantwoordelijk voelen. De monitoringspunten voor de metingen zullen dan ook worden uitgezet op plekken als middenbermen, groenstroken zonder aanliggende huizen en winkelgebieden.

Naast monitoring van de beeldkwaliteit kan het effect van de zwerfafvalverwijdering ook gemeten worden door het bijhouden van de opgehaalde hoeveelheden afval.