Gemeente Maassluis

14-3-2003

Bijna 1.800 jongeren vullen enquête jeugdbeleid in; bioscoop blijkt grootste gemis

Wat vinden jongeren van Maassluis als woonplaats, hoe beoordelen zij de aanwezige voorzieningen en welke wensen hebben zij op dat gebied? Om meer inzicht te krijgen in wat jongeren willen, heeft de gemeente onder de 3.745 Maassluise jongeren van 12 tot en met 23 jaar een enquête uitgezet. De uitkomsten hiervan worden gebruikt bij het opstellen van de nota Jeugdbeleid. Van de uitgezette enquêtes zijn er 1.781 ingevuld teruggestuurd. Volgens het onderzoeksbureau dat de antwoorden heeft verwerkt is de respons (48 procent) hoog voor een schriftelijke vragenlijst; de gemiddelde respons ligt op 30 procent.

De hoofdlijnen van de resultaten per thema:

1. Dagelijkse activiteiten en vrijetijdsbesteding

Sport is een belangrijke vrijetijdsbesteding voor jongeren in Maassluis. Het merendeel sport regelmatig: van de jongeren tot 18 jaar doet 81 % aan sport. Van de jongeren van 18 tot 24 jaar 76 %. Het overgrote deel van de jongeren sport minimaal 1 keer per week. Zestig procent is lid van een sportvereniging. De jongeren die hebben aangegeven geen lid te zijn van een sport- of andersoortige vereniging is gevraagd waarom ze geen lid zijn. Te weinig tijd is de reden die verreweg het meest wordt genoemd.

Naast sporten en activiteiten in clubverband zijn er talloze andere vormen van vrijetijdsbesteding. Het op straat zijn met vrienden wordt door jongeren het meest genoemd, 49% geeft aan dit vaak in Maassluis te doen. Uitgaan, op straat voetballen, basketballen en skaten worden ook veel genoemd. Voor het uitgaan weten de jongeren ook andere gemeenten, vooral Rotterdam, te vinden.

Bijna alle jongeren gaan wel eens naar de film. Dit gebeurt vooral buiten Maassluis. Vrij opvallend is het relatief grote aandeel jongeren dat een museum, tentoonstelling, schouwburg of theater bezoekt. De jongeren die bij een activiteit aangaven deze meestal buiten Maassluis te ondernemen is gevraagd waarom ze dit niet in Maassluis doen. De belangrijkste reden voor de jongeren is dat Maassluis, als kleinere gemeente, te weinig mogelijkheden biedt. Door de afwezigheid van bijvoorbeeld een bioscoop of poppodium zijn ze genoodzaakt om hiervoor naar een andere plaats te gaan. Het grootste gemis voor de jongeren in Maassluis, met name voor de jonge jongeren, is het ontbreken van een bioscoop. Maar liefst 85% van de jongeren zou graag zien dat deze er komt. Daarna volgen uitgaansgelegenheden als een discotheek en cafés. Hier hebben de oudere jongeren veel behoefte aan. De jonge jongeren daarentegen zien graag een uitbreiding van het aantal jongerencentra, ontmoetingsplekken en recreatieve mogelijkheden in de openbare ruimte (voetbalveldjes, skatebanen, grasvelden).

De JongerenRaad Maassluis (JRM) spant zich in voor de jongeren in Maassluis. Om te peilen hoe de bekendheid is, is in de enquête gevraagd of jongeren de de JongerenRaad Maassluis en haar activiteiten kennen. In totaal weet 30% van de jongeren wat de JRM is en wat de JRM doet. Ruim de helft heeft nog nooit van de JRM gehoord. De bekendheid onder de 12 tot 18 jarigen is kleiner dan de bekendheid onder de 18 tot 24 jarigen. Daarnaast is de jongeren gevraagd of ze bekend zijn met jongerenwerkers en hun activiteiten. De bekendheid met het jongerenwerk is kleiner dan de bekendheid met de JRM: 61% van de jongeren weet niet wat het jongerenwerk is of doet. Een gering aandeel van de jongeren, 11%, is zowel bekend met een jongerenwerker als met wat hij of zij doet. Tot slot is de jongeren gevraagd op welke manier ze geïnformeerd willen worden over de jongerenactiviteiten in Maassluis. Het merendeel kiest voor de huis-aan-huiskrant De Schakel of folders / flyers.

2 Wonen en leefomgeving
De meeste jongeren van 12 tot 24 jaar hebben nog geen start gemaakt op de woningmarkt. Van de 12 tot 18 jarigen woont nog maar 1% op zichzelf, van de 18 tot 24 jarigen slechts 14%. Er is hen gevraagd of ze in de toekomst in Maassluis willen blijven wonen, of dat ze voor een andere stad of zelfs een ander land kiezen. De helft van de jongeren spreekt een voorkeur uit voor een woning in Maassluis. De jongeren die niet in Maassluis willen gaan wonen, hebben een breed scala aan redenen. Ten eerste is volgens de jongeren erg lastig om in Maassluis een woning te krijgen. Het huidige woningaanbod is voor hen als starter te duur. Dit betreft zowel de koop- als de huursector. Daarnaast denken ze in een andere gemeente een prettigere woonomgeving te krijgen.

Slechts een zeer gering percentage van de jongeren maakt gebruik van een van de drie bestaande Jongeren Ontmoetingsplekken (JOPs). Bij het gebruiken van ontmoetingsplekken en speelvelden etc. zijn zowel kwantiteit als de kwaliteit van belang. Wanneer een voetbalveldje vol ligt met rommel en hondenpoep is de lol er immers snel af. De jongeren vinden de kwaliteit van de basketbalveldjes ten opzichte van de voetbalveldjes, skatebanen en JOPs, het best. De kwaliteit van de JOPs wordt als relatief slecht bestempeld.

3. Veiligheid
Veiligheid is het afgelopen jaar sterk in de belangstelling komen te staan. Net als in de rest van Nederland leven ook in Maassluis gevoelens van onveiligheid. Ongeveer de helft van de jongeren in Maasluis geeft aan zich regelmatig onveilig te voelen. De jongeren geven aan dat er specifieke plekken zijn waar zij zich niet op hun gemak voelen. De stations nemen de belangrijkste plaats in. De helft van de jongeren die zich onveilig voelt noemt deze plek. Op de tweede plaats staat de Burgemeesterswijk. Op de vraag waarom ze zich onveilig voelen antwoordt het merendeel van de jongeren dat ze bang zijn voor groepjes jongeren op straat. Daarnaast wakkeren donkere en onoverzichtelijke plekken het gevoel van onveiligheid aan. Ook het gebrek aan passanten, het horen praten over onveilige plekken en het dealen van drugs zijn genoemd.

Hoe verder?
Het volledige rapport is vanaf volgende week te lezen op de website www.Maassluis.nl, via Praat mee over Maassluis. De gemeente betrekt de resultaten van de enquête en de uitkomsten van de discussiebijeenkomsten op de scholen en in de Schuurkerk bij het opstellen van de nota Jeugdbeleid. Op dit moment wordt gewerkt aan het formuleren van actiepunten waarmee de geconstateerde knelpunten kunnen worden aangepakt. Hierover wordt op 8 april aanstaande opnieuw gediscussieerd met jongeren in Theater de Schuurkerk.