13 maart 2003
IJSLANDNIEUWS
Nordica: IJslands grootste hotel begin april 2003 open
Na een omvangrijke verbouwing en uitbreiding gaat het Nordica Hotel, het vroegere hotel Esja, op één april van dit jaar weer open. Nordica Hotel is omgetoverd in een lux viersterrenhotel en is met 284 kamers het grootste hotel in IJsland. De hotelkamers zijn voorzien van minibar, telefoon met voicemail, snelle internetaansluiting en satelliet & pay TV. Naast de standaardkamers kan de gast kiezen uit verschillende kamertypen: deluxe, business, executive, business suite en presidential suite. Nordica Hotel beschikt over uitstekende conferentie- en vergaderfaciliteiten en vergaderruimten met daglicht voorzien van de modernste audiovisuele apparatuur. Het hotel heeft een à la carte restaurant met een klassiek Europese keuken, een lobbybar en een eersteklas fitness club- en spacentrum. Nordica Hotel behoort tot de keten van de Icelandair Hotels. Kijk voor meer informatie op Internet: www.icelandairhotels.is/nordica.
Natuurhotel Eldhestar
Wie ver van de hectiek wil bijkomen van de onrust van alledag kan in IJsland helemaal onthaasten. De paardenfarm Eldhestar in Zuid IJsland heeft onlangs een milieuvriendelijk hotel midden in de natuur geopend dat met een milieumerk bekroond is. Ook bij de inrichting van het hotel is gelet milieuvriendelijkheid. Zo is het meubilair niet gelakt maar met olie geïmpregneerd. De ramen van het hotel reiken tot op de grond zodat de gast ook in het hotel dicht bij de natuur leeft. Het hotel-restaurant maakt alleen gebruik van ecologische levensmiddelen. De kamers hebben geen nummers maar namen van de meest favoriete paarden van de farm. Het hotel is eveneens rolstoelvriendelijk. Naast individuele gasten is het hotel ook heel geschikt voor congres- en incentive groepen en biedt verschillende arrangementen aan waaronder een gezondheidsarrangement met massages, modderbaden en natuurlijk veel rust, ontspanning en vooral lekker en gezond eten. Actieve gasten kunnen op de rug van een IJslands paard de schitterende omgeving verkennen. Kijk voor meer informatie op Internet: www.eldhestar.is.
Thermale baden van Reykjavik populair bij toeristen
De thermale baden van Reykjavik zijn inmiddels ook bij de buitenlandse toeristen populair. Een enquête wijst uit dat 78% van de toeristen die IJsland bezoeken de thermale baden van Reykjavik hoog waarderen. In de enquête, die van september 2001 tot mei 2002 door de IJslandse VVV werd uitgevoerd, kwam naar voren dat een bezoek aan een thermaal bad als heel heilzaam wordt ervaren. De thermale baden van Reykjavik hebben naast een zwembassin, één of meerdere jacuzzi's, enkele hot pots, een sauna en vaak ook een solarium. Reykjavik heeft zeven thermale baden zodat in iedere buurt wel een zwembad te vinden is. Kijk voor meer informatie op internet: www.spacity.is.
Myvatn de wintertuin van Noord IJsland
Het meer Myvatn in Noord IJsland is één van de meest geliefde vakantiebestemmingen van IJsland. Deze winter is Myvatn bijzonder aantrekkelijk want het dichtgevroren meer is omgetoverd in een wintersportgebied voor liefhebbers van schaatsen en ijskarten. De meer avontuurlijke sporters kunnen hun hart ophalen op een sneeuwscooter of in een superjeep. De vele eilandjes en lavaformaties in het bevroren meer maken Myvatn tot een reusachtige wintertuin, een eldorado voor sporten als ijskegelen en minigolf. De grillige lavaformaties en eilandjes w.o. de pseudo-kraters zijn ontstaan door vroegere vulkaanuitbarstingen. Ter verhoging van de ijspret zorgt de aanwezigheid van een reusachtige koek-en-zopie-iglo voor de inwendige mens. Kijk ook op Internet: www.myvatn.is.
Isafjardardjúp, een vergeten paradijs
Het meest westelijke deel van Europa ligt op IJsland in de Westfjorden, een schiereiland dat bestaat uit diepe fjorden en zandstranden. Hier kun je dagen wandelen zonder een mens tegen te komen, begeleid door vaak honderden vogels. De natuur van de Westfjorden is van een wilde, onmetelijke schoonheid die uniek is voor Europa. Isafjardardjúp betekent diepe fjord van Isafjördur en wordt vaak kortweg aangeduid als De Diepe. Deze fjord, waar de plaatsen Isafjördur, Bolungarvik, Súdavik aanliggen, vormt het hart van de Westfjorden. De steile, rotsachtige, 50 km lange kustlijn van Isafjardardjúp rijst op bepaalde plaatsen 800 meter uit de zee steil omhoog. De fjord is niet alleen diep maar loopt op bepaalde plaatsen ook nauw toe tot een breedte van 11meter. Toch is in deze fjord een luchthaven met een landingsbaan die gedeeltelijk in het water ligt. Landen is hier een waar avontuur, maar niet voor de piloten, die zetten de Fokker 50 feilloos aan de grond. In de drie plaatsen in De Diepe wonen in totaal 5000 mensen waarvan 4000 in Isafjördur. De natuurlijke schoonheid van Isafjardardjúp is uniek. Hier heerst er een bijna serene stilte. De rijzige bergen spiegelen zich als ijdele reuzen in het rimpelloze water. Hier heerst de stilte die slechts verstoord wordt door eidereenden, valken en meeuwen of spelende zeehonden. De stranden van Isafjardardjúp zijn van een verrassende schoonheid met borrelende warmwaterbronnen en een kleurrijke vegetatie. Wie zich wat verder het omliggende land in waagt, wordt verrast door de weidsheid van de ongerepte natuur en de wildstromende rivieren vol met spartelen zalmen en de forellen. Voor de meer avontuurlijken onder ons zijn de Jókulfirdir (gletsjerfjorden) gelegen ten noorden van Isafjardardjúp een must. Deze vijf fjorden zijn totaal verlaten, ruig, ontzagwekkend en volledig afgesneden van alle civilisatie zodat ze alleen te voet of per boot te bereiken zijn. Kijk op op Internet: www.westfjords.is/www.vesturferdir.is
Op walvissafari in de Faxaflói
De vissersboot, Húni II zoekt zich een weg door de golven van de baai Faxaflói. Een kleine groep mensen staat op het dek turend over de baai, vogels cirkelen om de boot en in de verte verrijzen bergen rond de baai. Ineens wordt de stilte verbroken door een schreeuw: "Twaalf uur, twaalf uur, een dwergvinvis op twaalf uur!" De passagiers spoeden zich naar het voordek met hun camera's in aanslag zodat ze niets missen van het reusachtige gladde, zwarte lichaam van de dwergvinvis compleet met gebogen vin. De boot vaart zachtjes in de richting van de walvissen om te stoppen in de buurt van de spelende en duikende dwergvinvissen die dan weer links, dan weer rechts van de boot opduiken alsof ze krijgertje spelen. Terwijl de passagiers van de ene kant van de boot naar de andere kant rennen, zijn de opgewonden kreten niet van de lucht. Dan verdwijnen de walvissen met een sierlijke duik naar de diepte van de Atlantische oceaan. "Kijk, hij duikt!" Roept de gids naar de stuurman die half uit het raampje van de stuurhut hangt. De stuurman knikt en de boot zet zich weer in beweging. De gids legt aan de passagiers uit dat bij zo'n duik de dwergvinvissen naar de diepte duiken en voorlopig niet meer boven komen. De passagiers kijken wat spijtig. Maar niet getreurd want de stuurman is al weer opzoek naar een volgende groep walvissen. De tien ton wegende dwergvinvissen zijn de kleinste onder de walvissen. Ze zijn vriendelijk van aard en steken vaak nieuwsgierig hun kop boven water alsof ze de toeschouwers eens goed willen opnemen.
Ofschoon Thorvaldur Skaftason, de eigenaar van de vissersboot Húni II, niet kan garanderen dat iedere walvissafari succesvol is, zijn 97 à 98% van tochten dat wel.
Húni II is een klein familiebedrijfje waarvan Thorvaldur Skaftason, een baardige voormalige visser en zijn vrouw Erna Sigurbjörnsdóttir de eigenaars zijn. De gids Hafthór Hlynur Valdimarsson, een tanige computerdeskundige met een passie voor walvissen, is Skaftason's neef. Vijf jaar geleden kochten Thorvaldur en Erna de Húni II, een oude eikenhouten vissersboot, restaureerde die en gaven hun baan en huis in Noord IJsland op om zich met succes te wijden aan de walvissafari's vanuit Hafnarfjördur, een havenplaatsje vlak bij Reykjavik. Kijk ook op Internet: www.islandia.is/huni.
Blue Lagoon één van de beste spa's ter wereld
De Blue Lagoon ligt op het schiereiland Reykjanes, één van de actiefste vulkanische gebieden van IJsland. Hier raken de twee tektonische platen van het Europese en Noord Amerikaanse continent elkaar en is de aardkorst erg dun. Het hete ondergrondse zeewater wordt door de lava verhit tot wel 240 °C. Voordat het hete melkblauwe water de Blue Lagoon bereikt, wordt het met koud bronwater vermengd tot een temperatuur van 37 - 40 °C. Het unieke ecosysteem van de Blue Lagoon bestaat uit blauwgroene algen en is rijk aan mineralen en silicaten wat een zeer heilzame werking heeft op de huid, met name voor mensen met psoriasis. Sinds enkele jaren zijn Blue Lagoon producten te koop met de heilzame stoffen uit de Blue Lagoon (kijk op internet: www.bluelagoon.is.)
De geothermische spa, Blue Lagoon wordt gerekend tot één van de bestee spa's ter wereld en heeft één van de beste restaurants van IJsland. Deze zomer wordt de Blue Lagoon verrijkt met een waterval die niet alleen heel fraai is maar ook heerlijk om hals en rug mee te masseren. De twee nieuwe sauna's en hot pots zullen het baden nog aantrekkelijker maken. Om de badgasten in het water in alle rust te kunnen masseren, worden de massages in een apart deel van de Blue Lagoon uitgevoerd. Natuurlijk zullen deze veranderingen in de exclusieve sfeer en stijl van de Blue Lagoon worden uitgevoerd en zullen begin juli 2003 klaar zijn. Kijk ook op Internet: www.bluelagoon.is.
Blue Lagoon neemt conferentie- en informatiecentrum Eldborg over De Blue Lagoon heeft het ernaast gelegen conferentiecentrum Eldborg overgenomen. Eldborg beschikt over drie conferentieruimten en een exclusieve vergaderruimte. Alle ruimten zijn in harmonie met de omringende natuur bijzonder mooi vorm gegeven. Door grote glasvensters staan de ruimten in verbinding met het bemoste lavalandschap dat Eldborg omgeeft. Een bijzondere attractie in Eldborg is Gjáin (de kloof), een indrukwekkende expositie in een lavakloof onder het gebouw. Via een lift bereik je de kloof waar je direct geconfronteerd wordt met de vulkanische energie van IJsland: vulkaanuitbarstingen, aardbevingen en heetwaterbronnen. Aan de hand van multimedia-apparatuur kan de bezoeker de enorme vulkaanexplosies en aardbevingen aan de lijve ondervinden en begrijpen wat vulkanisme eigenlijk is. Na een bezoek aan Gjáin is het bewust genieten in de Blue Lagoon. Nu weet u hoe het zit met de aardwarmte, algen, silicaten en mineralen van de Blue Lagoon zodat u met welbehagen de witte modder op uw gezicht smeert om er weer 10 jaar jonger uit te zien.
VVV Reykjavik verhuist naast oudste straat
De VVV van Reykjavik verhuist naar de Adalstræti, de oudste straat van Reykjavik. De Adalstræti is het hart van het oudste deel van Reykjavik dat dateert uit 1762. Uit opgravingen blijkt dat hier de boerderij heeft gestaan van Ignólfur Arnarson de eerste Noorse kolonist en zijn familie. De VVV is gevestigd in het historische Geysishús en heeft een oppervlakte van 200 m². Naast een toeristisch informatiecentrum is in het Geysishús een Internetcafé en een traditioneel restaurant. De vestiging van het toeristisch bureau in de Adalstræti is een eerste aanzet van een plan om dit deel van de stad weer in oude glorie te herstellen. Onderdeel van het plan vormen eveneens de bouw van enkele hotels en een Archeologisch Vikingmuseum. Om de hoek van de Adalstræti ligt de wijk Grjótathorp dat met haar schilderachtige, gekleurde houten huizen zeker een bezoek waard is. Kijk ook op Internet: www.tourist.reykjavik.is.
Het IJslands Filmmuseum
Met een vaste collectie van meer dan 1.7 miljoen foto's heeft het IJslandse Filmmuseum een interessant overzicht van de eigentijdse geschiedenis dat vastgelegd is op de gevoelige plaat. Het IJslandse Filmmuseum is ooit in 1981 als privé-collectie begonnen en kwam in 1987 in het bezit van de stad Reykjavik De museumbibliotheek heeft een keur aan boeken over allerlei vormen van fotografie. Hier kunt u zich een beeld vormen van Reykjavik in de vorige eeuw o.a. vastgelegd door fotograaf Magnús Ólafsson
(1862 - 1937.) Kijk ook op Internet: www.photomuseum.is.
Wist u dat.
de afstand van Europa naar Noord Amerika met een brug van 20 meter te overbruggen is en dat die brug tussen de twee continenten in IJsland in het plaatsje Sandvic ligt als een symbool voor de verbinding tussen Noord Amerika en Europa?
Voor meer informatie en persfoto's:
ICELANDAIR Amsterdam tel: 020 521 39 55, fax: 020 6238010, e-mail: ams@icelandair.is. Internet: www.icelandair.nl.
HARTcommunications PR Icelandair Nederland, Zwolsestraat 1-D, 2587 TX DEN HAAG, telefoon: 070-3387541, e-mail: info@hartcommunications.nl
---- --