Universiteit van Utrecht

>

Persbericht van de Universiteit Utrecht
13 maart 2003

Universiteit Utrecht start rampenopleiding

'Crisisbeheersing bij incidenten en rampen', zo heet de nieuwe opleiding die in september 2003 aan de Universiteit Utrecht van start gaat. In tien seminars van twee dagen komen thema's aan de orde zoals preventie van rampen, voedselveiligheid, gezondheid van dier en mens, functioneren tijdens de eerste chaotische en cruciale uren, besluitvorming tijdens een crisis, het organiseren van spoedeisende hulp, rouwverwerking bij grote groepen en het herstellen en vergoeden van geleden schade.
Doelgroep
Gemikt wordt op 'hoge' medewerkers in de gezondheidszorg, in het bedrijfsleven en bij de overheid. De ideale deelnemers aan deze bijscholing zijn naaste medewerkers van 'eindverantwoordelijken' zoals raden van bestuur, voorzitters, directeuren en burgemeesters. Deze naaste medewerkers hebben al enige jaren managementervaring en hebben niet dagelijks te maken met incidenten en rampen. De cursisten kunnen op twee manieren met een ramp te maken krijgen: als middelpunt, omdat hun organisatie is getroffen en als instantie die hulp biedt bij een incident of een ramp van een ander. Op beide rollen worden de deelnemers voorbereid.
Cursus
Een groep hoogleraren van het Universitair Medisch Centrum (UMC) en de faculteiten Sociale wetenschappen en Diergeneeskunde heeft gedurende twee jaar de cursus voorbereid en levert hiermee vanuit de academie een bijdrage aan preventie en omgaan met rampen. De cursus is niet bestemd voor leidinggevenden bij politie, brandweer en ambulance: die zijn meestal voldoende opgeleid.
Nadere informatie
Soleanie Martis, telefoon (030) 253 2411, s.martis@csc.uu.nl www.uu.nl