HEMPFLAX MARKETING BV

HempFlax BV neemt concurrenten Hempron en Vernaro over

HempFlax BV neemt concurrenten Hempron en Vernaro over

OUDE PEKELA, 12 maart 2003 - De vezelhennepindustrie in Noord-Europa krijgt opnieuw een krachtige impuls nu HempFlax BV in Oude Pekela twee concurrenten heeft overgenomen. Woensdag maakte HempFlax-directeur Ben Dronkers bekend dat de activiteiten van het failliete Nederlandse verwerkingsbedrijf Hempron in Nieuwe Pekela en het Duitse Vernaro in Gardelegen worden voortgezet onder het management van HempFlax. Met de overnames groeit het bedrijf in Oude Pekela uit tot een van de grootste verwerkers en leveranciers van vezelhennep en vlas in Noord-Europa. HempFlax levert ondermeer hennepvezel aan de automobiel-, de papier- en de sigarettenindustrie. Met de overname van Vernaro gaat HempFlax ook hoogwaardige natuurvezels leveren voor innovatieve toepassingen in de automobielsector, de lucht- en ruimtevaartindustrie, evenals de bouw- en textielsector. Woensdag zijn de laatste formaliteiten voor de overname van de failliete concurrent Hempron afgehandeld. Vrijdag 7 maart bereikten HempFlax en het Groningse advocatenkantoor Rollingswier Breuker Blokzijl en Lettinga in principe overeenstemming over de overname van de failliete concurrent Hempron. Namens het bedrijf in Nieuwe Pekela trad mr. G. Breuker op als curator. Het faillissement over Hempron was op 4 februari uitgesproken.
Van drie overnamekandidaten bracht HempFlax het meest aantrekkelijke bod uit. De laatste drempel voor de overname vormde de prijs die zestig akkerbouwers wilden ontvangen voor de verwerking van circa 6.000 ton hennepstro, die op het land ligt opgeslagen. De oogst van 2002 was geteeld in opdracht van Hempron, maar zal nu door HempFlax worden verwerkt. Akkerbouwers die een teeltcontract met Hempron hadden gesloten, kunnen het komend seizoen hennep telen voor HempFlax. Eerder al bereikte HempFlax overeenstemming over de overname van de bedrijfsactiviteiten van de Duitse vezelverwerker Vernaro in Gardelegen. Deze regio ten oosten van Berlijn is bestemd voor de vestiging van hoogwaardig technologische bedrijven die toeleveren aan ondermeer de automobielindustrie.
Vezelhennep wordt toegepast als duurzame vervanger voor plastics in auto's van de merken Mercedez-Benz, Opel, VW, BMW, Audi en Skoda. De automobielsector levert zo een belangrijke bijdrage aan het terugdringen van het broeikaseffect. Per afgeleverde auto worden kilo's minder plastic en synthetische vezels gebruikt. Met de overname van beide bedrijven door HempFlax is ruim een miljoen euro gemoeid. Eind 2002 investeerde het Groningse bedrijf al voor 1,2 miljoen euro in een nieuwe verwerkingslijn. Schaalvergroting van de hennepteelt en de productiecapaciteit zijn van wezenlijk belang om deze duurzame landbouwtak in Noord-Europa op de lange termijn kans van slagen te geven. De Europese Gemeenschap verstrekt subsidie aan henneptelers en verwerkers, maar die wordt jaarlijks lager. De Duitse overheid en de financiële sector verlenen al jaren veel steun aan innovatieve bedrijven die gerelateerd zijn aan de duurzame landbouw. De hennepverwerkende industrie is daarvan een voorbeeld. Hennep is een biologisch gewas, waarvoor geen bestrijdingsmiddelen nodig zijn. Vezelhennep staat te boek als agrificatiegewas, dat kan worden toegepast als duurzaam alternatief voor milieubelastende kunststoffen en houtproducten. Producten van hennep kunnen dikwijls worden hergebruikt.
De steun van de Nederlandse overheid en financiële instellingen aan de vezelhennepsector blijft helaas al jaren ver achter bij Duitsland. Nederland beziet de hennepteelt nog altijd met argusogen. Ondanks het gebrek aan medewerking van banken en overheden is HempFlax in tien jaar uitgegroeid tot toonaangevend natuurvezelbedrijf en dient als voorbeeld van duurzaam ondernemen. De totale verwerkingsketen die HempFlax heeft opgestart levert bovendien honderden mensen een baan op.
Door de overnames heeft HempFlax zijn productiecapaciteit verder uitgebreid. In 2002 zette het in de Veenkoloniën gevestigde bedrijf circa 2.000 ton vezel af in de papier- en sigarettenindustrie. Ook werd 1.200 ton vezel geleverd aan de automobielindustrie. Concurrent Hempron leverde vorig jaar circa 600 ton vezel aan de papierindustrie. In Duitsland leverde Vernaro circa 1.000 ton vezel aan de automobielindustrie.
Komend seizoen verwacht HempFlax alleen al in Nederland met circa 150 akkerbouwers 3.000 hectaren hennep te telen, goed voor een oogst van naar schatting 20.000 ton hennepstro. Door de productieverhoging ontstaat een grotere continuïteit voor de afzet op de groeimarkt voor natuurvezel.
HempFlax geldt als een van de pioniers op het gebied van de duurzame landbouw in Noord-Europa, maar ook als innovator van de hennepzaadverdeling. Zo ontwikkelde het bedrijf verschillende hennepvezelrassen met een laag THC-gehalte. Jaren research leidde tot een hoogwaardige technologie voor de verwerking van vezelhennep. Patent is verkregen op technieken waarmee de zware hennepstengels probleemloos machinaal kunnen worden geoogst.
De mogelijkheid om vezelhennep als grondstof toe te passen in diverse industriële sectoren leidt tot vergaande duurzame innovatie. Europese onderzoeksinstituten zoals TNO hebben meerjarige onderzoekstrajecten opgezet om de haalbaarheid van innoverende industriele toepassingen op basis van vezelhennep te onderzoeken.
Hennepvezel vindt inmiddels zijn weg in de textielbranche, de cosmetische- en farmaceutische industrie, de voedingssector en de dierenverzorging. Tal van hoogwaardiger ontwikkelingen staan op stapel. Zo kan hennepvezel na een bijzondere bewerking worden toegepast als alternatief voor asbest in remschijven. Een veelbelovende ontwikkeling vormt ook de productie van plasticgranulaat op basis van hennepvezel.

Voor nadere informatie:
HempFlax Public Relations

René Sauveur
+31 10 2210143
+31 650 275700
renesauveur@ghempflax.com

E i n d e p e r s b e r i c h t

12 mrt 03 17:07