Ministerie van Buitenlandse Zaken

Aan de Voorzitter van de TweedeKamerderStaten-Generaal

Binnenhof4

Den Haag

Directie Noord-Afrika en Midden-Oosten

Afdeling Golfstaten

Bezuidenhoutseweg 67

Postbus 20061

2500 EB Den Haag


Datum

11 maart 2003

Behandeld

J. Splinter


Kenmerk

DAM-111/03

Telefoon

070-3484266


Blad

1/1

Fax

070-3486639


Bijlage(n)

E-Mail

jorden.splinter@minbuza.nl


Betreft

Beantwoording vragen van het lid van Bommel (SP) over het bezoek van Tarik Aziz aan Rome

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid van Bommel (SP) over het bezoek van Tarik Aziz aan Rome. Deze vragen werden ingezonden op 14 februari 2003 met kenmerk 2020307330.

De Minister van Buitenlandse Zaken

Mr. J.G. de Hoop Scheffer

Antwoord van de heer De Hoop Scheffer, minister van Buitenlandse Zaken, op vragen van het lid Van Bommel (SP) over het bezoek van Tarik Aziz aan de Paus in Rome.

Vraag 1

Bent u bekend met het bezoek van de Irakese vice-premier Tarik Aziz aan de Paus in Rome?

Antwoord

Ja.

Vraag 2

Wat is uw standpunt ten aanzien van de ontvangst bij een bevriend staatshoofd van een politicus waarvan gesteld wordt dat hij medeverantwoordelijk is voor massale mensenrechtenschendingen en oorlogsmisdaden?

Vraag 3

Deelt u de mening dat aangezien het Irakese bewind beschuldigd wordt van oorlogsmisdaden en mensenrechten-schendingen, prominente vertegenwoordigers van dit regime aangehouden dienen te worden met als doel uiteindelijke berechting? Zo ja, wilt u er bij het Vaticaan op aandringen Tarik Aziz te laten aanhouden? Zo nee, waarom niet?

Vraag 4

Bent u bereid indien het Vaticaan niet wenst mee te werken aan aanhouding, de Nederlandse Ambassadeur bij de Heilige Stoel terug te roepen voor overleg? Zo nee, waarom niet?

Vraag 5

Bent u bereid in EU-verband te pleiten voor het weigeren van inreisvisa voor leden van het bewind van Saddam Hoessein? Indien neen, waarom niet?

Antwoord

De Nederlandse regering heeft niet de gewoonte zich uit te spreken over bezoeken aan bevriende staatshoofden. Zoals bekend getroost de Heilige Stoel zich grote inspanningen om een oorlog in Irak te voorkomen. In dat kader heeft Paus Johannes Paulus II kardinaal Etchegaray naar Irak gestuurd om Saddam Hoessein een persoonlijke boodschap te overhandigen, en daarbinnen past tevens het bezoek van vice-premier Tarik Aziz aan het Vaticaan.

In het algemeen is de regering van mening dat individuen beschuldigd van oorlogsmisdrijven en misdrijven tegen de menselijkheid dienen te worden vervolgd. Volkenrechtelijk gezien echter geniet Tarik Aziz, als vice-premier van Irak, immuniteit van vervolging in een ander land, zolang hij als zodanig in functie is. Dit volkenrechtelijk principe is vastgelegd in het voorstel Wet internationale misdrijven, dat in de Eerste Kamer voorligt. Overigens onderhoudt de Heilige Stoel, net als Nederland, diplomatieke betrekkingen met Irak.

Aanhouding van de heer Aziz en terugroepen van de Nederlandse Ambassadeur bij de Heilige Stoel zijn op grond van het bovengenoemde niet aan de orde.

De Veiligheidsraad heeft tegen Irak strafmaatregelen ingesteld om dit land tot naleving van zijn resoluties te dwingen. Visumrestricties zijn daarvan geen onderdeel. In het licht van de daarnaast thans opgebouwde politieke en militaire druk zou het instellen van dergelijke restricties door de EU in het niet vallen.

===