Gemeente Utrecht

Toelichting op besluiten van het college van burgemeester en wethouders

11 maart 2003

Persconferentie naar aanleiding van de collegevergadering om 16.00 uur in de perskamer van het stadhuis.

1. Centrumplan Vleuten
Het college heeft in een 'Programma van Eisen' de randvoorwaarden vastgesteld voor het maken van een stedenbouwkundig plan voor het centrum van Vleuten. De belangrijkste punten daaruit zijn:


* Het historisch karakter moet benadrukt worden. Dat kan door het lint langs de Dorpsstraat/Pastoor Ohllaan te versterken en de Nederlands-Hervormde kerk en de broederschapshuisjes als kern te beschouwen. Er wordt dus geen nieuwe structuur ontwikkeld, maar de huidige indeling wordt aantrekkelijker gemaakt.

* De winkels krijgen vooral een lokaal karakter. Dit is belangrijker dan het aantal en de grootte van de winkels. Winkels komen zoveel mogelijk bij elkaar te liggen.

* Bij een levendige kern behoren niet-commerciële voorzieningen als De Schakel, scholen, kerken, bibliotheek, zorg en een dorpsplein.

* In de kern zou ook (commerciële) dienstverlening gevestigd kunnen worden, bijvoorbeeld horeca of kantoren.
* Het is geen doel op zich om in de kern ook woningen te bouwen. Het wordt echter ook niet uitgesloten. In dat geval moeten woningen aansluiten op de bestaande bebouwing.

* Op termijn wordt heel Vleuten ingericht als 30 km/uur gebied, dit gebeurt als alle stroomwegen rondom Vleuten klaar zijn. Alle bestaande wegen in de kern blijven bestaan.

* De parkeermogelijkheden komen langs de ontsluitingswegen, bij of onder supermarkten en op parkeerpleinen bij de voorzieningen.

* Fietsen van en naar de kern moet gestimuleerd worden, daarvoor moeten er veilige fietsroutes en voldoende stallingsplaatsen komen.

* Het openbaar vervoer wordt aangepast aan de verplaatsing van het NS-station en het eindpunt van het HOV.
Er is inmiddels een begin gemaakt met het concretiseren van deze randvoorwaarden in een stedenbouwkundig plan. In de schetsen is op de plaats van het huidige dorpsplein een nieuw plein te vinden. Aan de randen van dat plein is bebouwing toegevoegd, waardoor het plein een meer besloten karakter krijgt. Het eigen karakter van het centrumgebied kan ook benadrukt worden door de Hindersteinlaan ter hoogte van het postkantoor te 'knikken' en door de weg te versmallen door er bebouwing aan toe te voegen.

Bewoners, ondernemers en andere partijen worden door middel van overleg in het 'Platform kern Vleuten' nauw betrokken bij het maken van de plannen. Om het stedenbouwkundig plan af te kunnen ronden is EUR 145.000 extra nodig, het college vraagt de gemeenteraad dit bedrag beschikbaar te stellen. Daarna worden alle bewoners en organisaties in Vleuten-De Meern geïnformeerd over het plan en krijgen zij de mogelijkheid erop te reageren.

2. Hondentoiletten en -speelweides in Veldhuizen
Er is een definitief plaatsingsplan voor hondentoiletten en -speelweides in Veldhuizen. De aangewezen locaties worden opgenomen in de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV). Eind vorig jaar zijn verschillende plekken aan de bewoners van Veldhuizen voorgelegd. Men heeft op meerdere momenten op deze voorgestelde locaties kunnen reageren. De reacties van bewoners zijn getoetst aan de criteria van het honden(poep)beleid van de gemeente Utrecht. Het verplaatsen van een hondentoilet of -speelweide is door de gemeente serieus overwogen indien hier inhoudelijke argumenten voor waren. Op basis van de reacties is een definitief plaatsingsplan gemaakt waarover het college van burgemeester en wethouders een besluit heeft genomen.

Bewoners worden over het collegebesluit geïnformeerd. De locaties zijn ook te bekijken op de wijkwebsite: www.Utrecht.nl/Vleutendemeern.

Met de aanleg van de hondentoiletten en -speelplaatsen wordt zo snel mogelijk begonnen. In eerste instantie kunnen er tien van de veertien hondentoiletten worden gerealiseerd. Voor de overige vier hondentoiletten en de twee hondenspeelweides is het wachten nog op de definitieve inrichting van het groen aan de Bethunepolder (een toilet en een speelweide) en het De Milan Visconti-park (een hondentoilet). In het Zuidpark (twee hondentoiletten en een speelweide) is het wachten nog op de drainagewerkzaamheden. Verwacht wordt echter, dat ook deze honden-toiletten en -speelweides nog voor de zomer gerealiseerd kunnen worden.

Hondenregels
In de hele gemeente gelden voor honden en hondenuitlaters de volgende regels: Op een hondentoilet mag een hond zijn behoefte doen, maar moet wel aangelijnd zijn. De poep hoeft hier niet te worden opgeruimd, dat doet de gemeente elke week. Buiten de toiletten geldt overal een opruimplicht. Op een hondenlosloopweide mag de hond loslopen. Ook hier moet de poep worden opgeruimd. Hondenpoepschepjes zijn gratis verkrijgbaar bij het Wijkservicecentrum Vleuten-De Meern, zolang de voorraad strekt. Ook zijn ze te koop bij de dierenspeciaalzaak.

Op speelplaatsen mogen honden helemaal niet komen, ook niet aangelijnd dus.

3. Jeu de Boulesbaan in tuin Karel V
Het initiatief van bewoners van de Springweg en omgeving (wijk Binnenstad) voor het aanleggen van een Jeu de Boulesbaan is gehonoreerd. De baan zal worden aangelegd in de semi-openbare tuin van Grand Hotel Karel V. De uitvoering van de aanleg van de boulesbaan door het Grand Hotel zelf geeft een aanzienlijke besparing op de kosten. De kosten van de aanleg mogen maximaal EUR 17.000 bedragen en komen ten laste van het budget Recht van Initiatief 2002. Met het Wijkbureau Binnenstad zijn afspraken gemaakt over het beheer en gebruik van de baan. De buurtboulers hadden in december 2002 een initiatiefvoorstel ingediend.

4. Wijkaanpak blijft sturing vragen
De Wijkaanpak in Uitvoering is goed van start gegaan, zij het langzamer dan aanvankelijk de inzet was. Er zijn tien wijkraden met succes opgericht maar door de verlate start waren de meeste andere doelstellingen slechts gedeeltelijk of niet meer in 2002 te realiseren. In de eerste helft van 2003 zullen de wijkraad en de gemeente deze doelen wel bereiken. Dat blijkt uit de tussenrapportage 'De wijkaanpak op weg' die het college van burgemeester en wethouders heeft vastgesteld. Daarin publiceert de gemeente de resultaten van één jaar proefperiode van de Wijkaanpak, één van de tien beloften uit het collegeprogramma.

De onderzoekers beschrijven de wijkraden als initiatiefrijk, ambitieus en divers van samenstelling. Uit het onderzoek blijkt verder dat de wijkraden waardering hebben voor de vrijheid en de ruimte die de gemeente biedt. De onderzoekers adviseren de gemeente wel verbeteringen om de wijkaanpak en in het bijzonder de wijkraden verder te ondersteunen. In aansluiting bij de bevindingen heeft het college nu sturingsprioriteiten bepaald voor 2003. Het gaat daarbij onder meer om de inbreng van wijkraden in de begrotingscyclus, de behandeling van ongevraagde adviezen van wijkraden, de afhandeling van signalen uit het spreekuur van de wijkwethouder en de onderlinge werkwijze en samenwerking tussen de verschillende betrokkenen in de wijkaanpak.

Verder verschuift de besluitvorming over de definitieve invoering van de wijkaanpak van eind 2003 naar begin 2004, gekoppeld aan de besluitvorming over de Voorjaarsnota 2004. Op die manier kan de hele proefperiode nog worden meegenomen voor het onderzoek. Daarmee komt het college tegemoet aan de wens van een langere proefperiode die leeft bij een aantal wijkraden.