Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Dieetadvisering en voedingsvoorlichting

De Voorzitter van de Tweede
Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

CZ/EZ-2363174

11 maart 2003

De voormalige minister van VWS, dr. E. Borst-Eilers, heeft de Vaste Commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport toegezegd een standpunt in te nemen over de positionering van de dieetadvisering en voedingsvoorlichting binnen de AWBZ.
Daarbij is aan de orde of de aanspraak dieetadvisering en voedingsvoorlichting wel past binnen de AWBZ, die zich immers richt op langdurige zorg die moeilijk individueel verzekerbaar is. Hierbij speelt tevens dat alle overige vormen van paramedische zorg, die als zelfstandige verstrekking zijn geregeld (fysiotherapie, oefentherapie, logopedie en ergotherapie) niet in de AWBZ zijn opgenomen maar in de Ziekenfondswet (ZFW).

Aan het College voor zorgverzekeringen (CVZ) is gevraagd om te rapporteren over de uitvoeringsaspecten van een overheveling van de dieetadvisering van de AWBZ naar de ZFW. Verzocht is om in elk geval aandacht te besteden aan:

* De effecten op het verschuiven van zorg van intra- naar extramuraal.

* De effecten van de opname van vrijgevestigde diëtisten in een eventuele verstrekking onder de ZFW.

* De effecten op de kosten en de methoden om de aanspraak te beheersen.

* De gevolgen van een eventuele overheveling op de preventieve activiteiten rond voedingsvoorlichting en opvoeding van de AWBZ naar de ZFW.

Op 24 oktober 2002 heeft CVZ mij het eindrapport toegezonden. Een afschrift daarvan treft u bijgaand aan. De tussenliggende periode is benut om vast te stellen in hoeverre de informatie volledig is om een standpunt voor te bereiden. Zo blijft het problematisch om helder zicht te krijgen op het bedrag dat binnen de thuiszorg aan dieetadvisering wordt besteed. Dat heeft er toegeleid om de preventieve dieetadvisering voorlopig buiten de overheveling te houden. Voorts is nader met CVZ overlegd over de voorwaarden en eisen die aan een (toekomstige) monitoring moeten worden gesteld. Met de Nederlandse Vereniging van Diëtisten zijn eerste gesprekken gevoerd om draagvlak te peilen en de plannen toe te lichten.

CVZ komt in zijn rapport met een aantal adviezen die nader uitgewerkt moeten worden alvorens overheveling van de dieetadvisering naar de ZFW kan plaatsvinden. Op hoofdlijnen gaat het om de volgende aspecten. Voor het beheersen van de aanspraak adviseert CVZ om te kiezen voor een combinatie van drie instrumenten namelijk:
1. een beperking van het aantal indicaties,
2. een beperking van de omvang van de interventies en 3. verdergaande invoering van kwaliteitsbeleid als beheersinstrument.

Als wordt besloten om de aanspraak dieetadvisering onder de ZFW te brengen, stelt CVZ voor om de effecten daarvan gedegen te monitoren. Het is naar de mening van CVZ cruciaal dat de hiervoor benodigde indicatoren in nauw overleg met patiëntenorganisaties, beroepsgroep en verzekeraars de indicatoren worden vastgesteld.

Gelet op het bovenstaande zal ik voor 1 april 2003 een traject starten om met beroepsgroep, zorgverzekeraars en patiëntenorganisaties de adviezen te bespreken en zonodig verder uit te werken. Tijdens dit traject moet voldoende helder worden op welke wijze de effecten van de overheveling naar de Ziekenfondswet kunnen worden gemeten en hoe de invoering ervan het meest doeltreffend kan worden uitgevoerd. Het ingezette traject moet ertoe leiden dat het volgend kabinet vóór 1 januari 2004 een definitief standpunt in kan nemen over de overheveling van de dieetadvisering van de AWBZ naar de ZFW.

De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

mr. A.J. de Geus

Dieetadvisering van AWBZ naar Ziekenfondswet 1. Dieetadvisering van AWBZ naar Ziekenfondswet
Kamerstuk, 11-3-2003

Om het kamerstuk op te halen: Zie het origineel http://www.minvws.nl/document...er=393&page=19349 .