MKB-Nederland

MKB Nieuws, bericht

11-03-2003
Werkgelegenheid in industrie daalt wellicht met 400.000 banen

Het aantal banen in de Nederlandse industrie zal de komende jaren met 400.000 tot 600.000 afnemen als 20 procent van de bedrijven (een deel van) zijn productiecapaciteit verplaatst naar Oost-Europa en Azië. Dit stelt K. van Dorp van accountants- en adviesgroep Deloitte & Touche in Ondernemen!, het blad van MKB-Nederland.

Van Dorps organisatie heeft uit onderzoek onder industriële bedrijven geconcludeerd dat een op de vijf ondernemers dit jaar of in 2004 een substantieel deel van de productie wil overbrengen naar het oosten. De toetreding van vroegere Oostbloklanden tot de Europese Unie per 1 mei volgend jaar, zal dit proces bevorderen en versnellen.

De redenen voor de verhuisplannen zijn meervoudig. De lagere loonkosten in landen als Polen, Hongarije en Slowakije spelen een rol, maar belangrijker nog vinden veel ondernemers de veel grotere beschikbaarheid van gediplomeerd en gekwalificeerd technisch personeel. In Nederland neemt het aantal arbeidskrachten met een beroepsopleiding snel af.

Een derde beweegreden voor de industrie om de blik oostwaarts te richten is de hoge arbeidsproductiviteit, terwijl ook de motivatie om stevig aan te pakken er hoog scoort. Deloitte & Touche heeft het onderzoek verricht omdat bleek dat steeds meer klanten hun productie naar het buitenland overbrachten. In Ondernemen! komen bedrijven aan het woord die al meteen na de val van de Muur in 1989 hun heil achter het IJzeren Gordijn\' gingen zoeken.

Uit het onderzoek blijkt verder dat ruim 60 procent van de bedrijven met een eigen research- en-developmentafdeling ook de innovatie-activiteiten binnen enkele jaren wil overbrengen naar het buitenland. MKB-Nederland meent dat dit een rampzalige ontwikkeling is, omdat Nederland snel terrein verliest op het gebied van vernieuwing in de industrie.

Kleine bedrijven worden vaak gedwongen om mee te verhuizen met een belangrijke opdrachtgever. Zo wil de auto-industrie haar toeleveraars graag in de buurt hebben om de aanvoerlijnen kort te houden en flexibel te kunnen produceren.