Moslimlanden zetten De Hoop Scheffer onder hoogspanning
DEN HAAG, 20030311 -- De oprichting van de Arabisch-Europese Liga (AEL) in Nederland, het continueren van de fatwa tegen Rushdie, mogelijke schizofrenie onder Marokkaanse jongeren, moslimlanden die excuses eisen van VVD-Kamerlid Hirsi Ali, de arrestatie van moslimterroristen én de Irak-kwestie: de groeiende polarisatie in binnen- en buitenland tussen moslims enerzijds en andere bevolkingsgroepen anderzijds houdt ook de gemoederen in de Tweede Kamer bezig. De PEX schoot in week 10 evenwel met 20 punten omlaag naar 37, een verlies van dik 35 procent.
De Hoop Scheffer had zich bij zijn aanstelling waarschijnlijk een rustiger departement voorgesteld. De minister van Buitenlandse Zaken zag het aantal Kamervragen in het nieuwe jaar bijna verdubbelen, grotendeels als gevolg van de dreigende oorlog in Irak en de daaruit voortvloeiende onrust in de moslimwereld. PvdA-Kamerlid Koenders wil bijvoorbeeld weten wat de CDA-bewindsman vindt van de brief die de VVD onlangs ontving van de Organisation of the Islamic Conference. Daarin is de liberalen gevraagd druk uit te oefenen op partijgenote Hirsi Ali om haar uitspraken over de profeet Mohammed te herroepen. In de organisatie zijn onder meer Irak, Iran en Soedan vertegenwoordigd, nota bene landen die de mensenrechten met voeten treden.
Verder mag Buitenlandse Zaken zich buigen over de fatwa die door de Revolutionaire Garde in Iran zou zijn herbevestigd tegen Rushdie, auteur van De Duivelsverzen. En over de arrestatie van terrorist Sheikh Mohammed, die door de Amerikanen búiten de VS wordt verhoord. De onrust in de moslimwereld zet ook andere ministeries op scherp. Nawijn (Vreemdelingenbeleid) en Remkes (Binnenlandse Zaken) kunnen hun borst nat maken als straks de Nederlandse tak van de AEL het levenslicht ziet. De moslimpartij heeft de verwerping van de Israëlische staat immers als één van haar speerpunten.
Andere opvallende vraag in deze week is die van GroenLinks-Kamerlid Vos aan het adres van ministers Donner en Remkes over de uitbreiding van het aantal telefoontaps in de jaren negentig. De respectievelijke ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken is eveneens gevraagd naar het niet-optreden van de politie bij een vredesdemonstratie. Demonstranten lieten een spoor van vernielingen achter, onder meer de Amerikaanse ambassade werd beklad. Iets dat volgens de Kamer totaal niet valt te rijmen met de Politiewet.
Na Amsterdam heeft Den Haag nu ook zijn eigen officiële exchange index. In de vorm van de Parlementaire Exchange Index (PEX Index) wordt wekelijks bijgehouden hoeveel officiële Kamervragen er gesteld worden en aan wie. Het aantal punten geeft een indicatie van de bedrijvigheid in het parlement dan wel van de onduidelijkheden in het beleid. Naast het weektotaal wordt ook per minister bijgehouden hoeveel vragen hij voorgeschoteld krijgt.