Socialistische Partij

12de congres

SP op bres voor Europese havenwerkers

10-03-2003 * Havenwerkers uit België, Spanje, Nederland Frankrijk hebben - voorafgaand aan de vergadering van het Europees Parlement in Straatsburg - opnieuw fel geprotesteerd tegen de aantasting van hun werk door de nieuwe Europese liberaliseringsplannen. Het Parlement was nu ook letterlijk veranderd in een fort Europa. Provocaties van de politie met traangas en militairen met waterkanonnen leidden tot een veldslag met de duizenden havenwerkers.

demonstratie "Fort Europa" ontvangt haar havenwerkers politieafzetting

SP Europarlementariër Erik Meijer begeleidde samen met GroenLinkser Bouwman een delegatie van de ETF naar binnen om daar Europarlementariërs toe de spreken. De delegatie kreeg de gelegenheid de woede van de havenwerkers uit te leggen. ETF internationaal secretaris Kees Marges verklaarde dat het voor de Europese havenwerkers van eminent belang is dat er als gevolg van deze Europese wet geen Ports of Convenience gaan ontstaan met goedkope arbeid vanaf de schepen.

Als de selfhandling van laden en lossen vanaf de schepen toegestaan wordt, betekent dat het einde van het havenwerk. Ik beloof dat we als bonden in staat zijn overal waar in havens op deze manier gewerkt gaat worden, boycot te laten ontstaan. We hebben in het verleden aangetoond dat we dat kunnen. Geen dreigement, maar wel iets waar u wel degelijk rekening mee moet houden, aldus Marges.

Erik Meijer stelde in zijn stemverklaring in het Europees Parlement dat de liberaliseringsplannen van Europa van tafel moeten. Ze leiden tot nog verder bezuinigen op de arbeidskosten. De acties het beste bewijs dat de plannen niet deugen. Alleen de grote reders hebben er belang bij. De stemming vindt dinsdag 11 maart plaats.