De Unie


RABObank: CAO voorstellen 2003-2004

10 maart 2003 - Bijgaand vindt U de voorstellen van De Unie voor de Rabobank-CAO 2003/2004. Evenals vorig jaar hebben de "Raboleden" van De Unie gekozen voor een "bescheiden" voorstellenbrief: geen vernieuwingen, maar eerst het huis op orde brengen.

De consequentie hiervan is dat er veel druk staat op zowel de hoogte van de collectieve verhoging, als het tijdstip van toekenning ervan. Ook het te voeren overleg over een eventueel nieuw beoordelings- en beloningssysteem zal de nodige aandacht vragen. Hoe verloopt de beginfase van de proefneming, hoe geven we vorm aan een "groen licht"-procedure einde 2003, hoe verhouden de voorstellen zich tot het huidige beoordelings- en beloningsbeleid, welke conversie- en overgangsmaatregelen zijn af te spreken? Maar zeker ook: is de organisatie in de gelegenheid/in staat een nieuw systeem te implementeren en te exploiteren?

Voor de goede orde verwijs ik nog eens naar onze brief van 3 juli 2002 met betrekking tot het akkoord over het onderhandelingsresultaat voorafgaand aan de nu lopende CAO.

Voorstellen De Unie voor de Rabobank CAO 2003-2004

1. Looptijd
Wij stellen een looptijd voor van 12 maanden, te weten van 1 juli 2003 tot 1 juli 2004.
Aanpassing tot een langere looptijd kan alleen dan plaatsvinden met een tenminste evenredige aanpassing in de inkomensontwikkeling.

2. Inkomensontwikkeling
De salarissen en de salarisschalen, alsmede de garantiesalarissen, worden per 1 juli 2003 verhoogd met 2,5%.
Er moet een afspraak worden gemaakt over het opnemen van een compensatie voor de overhevelingstoeslag in het salaris, de salarisschalen en de garantiesalarissen.
Wij gaan er van uit dat met de Medezeggenschap adequate afspraken worden gemaakt over de compensatie voor de premiespaarregeling.

3. CAO-à-la-Carte
Wij stellen voor aanvullende afspraken te maken omtrent het tegen elkaar uitwisselen van arbeidsvoorwaarden. Hierbij zal moeten worden gezocht naar een goed evenwicht tussen individuele keuzevrijheid en de collectief geldende arbeidsvoorwaarden.
Het valt niet uit te leggen dat de bank verlofsparen zelf als product voert, echter niet voor haar medewerkers.

4. Arbeidstijden
Rondom de ploegendienst worden nog steeds knelpunten gesignaleerd. Wij stellen voor deze knelpunten nog tijdens het CAO-overleg te inventariseren en waar mogelijk op een voor betrokkenen acceptabele en werkbare wijze op te lossen.
In de CAO moet worden verduidelijkt dat in de definitie van verschoven werktijden ("werktijden die vaste afwijkingen vertonen ten opzichte van de gebruikelijke werktijden") geen onderscheid wordt gemaakt tussen vaste of alternerende werktijden: ook al is het een vast rooster, dan is er nog steeds sprake van een verschoven werktijd.

5. Voorbehoud
Wij behouden ons het recht voor tijdens het CAO-overleg met aanvullende of gewijzigde voorstellen te komen. Wat dit betreft zullen wij onder meer de rapportage/evaluatie van de Rabobank Arbodienst, tijdens ons overleg op 11 maart a.s., in onze overwegingen meenemen, en ook natuurlijk niet in de laatste plaats uw voorstellen met betrekking tot een nieuw beoordelings- en beloningsbeleid.

Ik vertrouw erop dat de voorstellen zullen bijdragen aan een voorspoedig en constructief overleg.

Met vriendelijke groet,

Wim ter Welle
bestuurder De Unie

* Intropagina RABO Groep

maandag, 10 maart 2003