Nederlandse Hartstichting

Wetenschappelijk onderzoek naar Falend Hart
10-3-2003
Hartfalen, wat is dat eigenlijk? Ons hart is de belangrijkste spierbundel van ons lichaam. Het stuwt ons hele leven lang, 24 uur per dag bloed door ons lijf. Bloed, dat ons lichaam van zuurstof en voedingsstoffen voorziet. Als onze bloedpomp gezond is, is hij uitstekend opgewassen tegen deze taak. Maar bij het ouder worden kan het prestatievermogen van het hart afnemen. Meestal als gevolg van een hartinfarct. Zo'n infarct beschadigt het hart. Het aangetaste hartspierweefsel herstelt zich niet na een hartinfarct. Op de plaats van de beschadiging ontstaat een litteken. Het getroffen hartspierweefsel wordt bindweefsel. En bindweefsel pompt niet mee met de hartspiercellen. Hierdoor verliest het hart aan kracht, aan pompvermogen. Maar de verzwakte spier moet dezelfde last blijven dragen. Want ons lichaam blijft om bloed vragen. Ons hart moet dus doorgaan met pompen. De kans is groot dat het verzwakte hart overbelast raakt. Op den duur kan het hart het niet meer bijbenen. Met slijtage en een verminderde pompfunctie tot gevolg. Met andere woorden: het hart faalt.

De Nederlandse Hartstichting ondersteunt wetenschappelijk onderzoek naar hartfalen.

Zo draagt de Nederlandse Hartstichting bij aan onderzoek naar de oorzaken van een falend hart. Dit onderzoek wordt uitgevoerd aan de Universiteit van Amsterdam:

Sodium current reduction and cardiac arrhythmias in heart failure: exploring a novel mechanism and its therapy implications

De hoge sterfte aan hartfalen wordt voor een groot deel door hartritmestoornissen veroorzaakt. De huidige geneesmiddelen tegen ritmestoornissen zijn echter vaak slechts matig effectief en kunnen bovendien ernstige bijwerkingen hebben. Onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam werken aan een geheel nieuwe behandelingsstrategie voor ritmestoornissen tijdens hartfalen. Deze strategie is gericht op een mechanisme dat nog vrijwel niet is onderzocht, de beïnvloeding van het natriumkanaal. Dit kanaal zorgt voor de geleiding van de elektrische prikkel door het hart, wat nodig is om het hart regelmatig te laten samentrekken. De Amsterdamse onderzoekers willen bewijzen dat dit mechanisme een rol speelt in ritmestoornissen tijdens hartfalen. Het doel van dit onderzoek is de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen tegen ritmestoornissen en daarmee een vermindering van de hoge sterfte tijdens hartfalen.

De Nederlandse Hartstichting vindt het verder belangrijk dat patiënten met een falend hart goed voorgelicht en begeleid worden. Welke vorm daarvoor het meest geschikt is, wordt onderzocht in een groot onderzoeksprogramma, dat vanuit de Universiteit van Groningen gecoördineerd wordt:

COACH: Coordinating study evaluating Outcomes of Advising and Counselling in Heart Failure

In 2002 is met steun van de Nederlandse Hartstichting een grootschalig onderzoeksprogramma naar de zorg van hartfalen van start gegaan. Dit unieke onderzoek, COACH genaamd, staat onder leiding van prof.dr. D.J. van Veldhuisen (cardioloog) en dr. T. Jaarsma. Het programma wordt gefinancierd door de Nederlandse Hartstichting en duurt 5 jaar. In totaal doen 14 ziekenhuizen, verspreid over heel Nederland, aan dit onderzoek mee.
Het COACH-onderzoek richt zich op de vraag wat de beste zorg is voor hartfalenpatiënten. Buitenlandse onderzoeksresultaten wijzen erop, dat intensieve zorg positief uitwerkt voor zowel de patiënt als de gezondheidszorg. De patiënt voelt zich beter en het aantal ziekenhuisopnames neemt af. Het onderzoeksprogramma COACH wil uitsluitsel geven over de vraag, wat de beste vorm van intensieve zorg, voorlichting en begeleiding voor een hartfalenpatiënt precies inhoudt. De onderzoeksresultaten moeten bepalen welke zorg hartfalenpatiënten nodig hebben.

Wilt u nog meer weten over COACH:
http://www.hartfalen-coach.nl/
Hartslag, april 2002, Op zoek naar de beste zorg voor een falend hart

Voor wetenschappelijke informatie over onderzoeksprojecten gefinancierd door de Nederlandse Hartstichting: CAVARIS: Information on Cardiovascular Research in the Netherlands http://www.hartstichting.nl/research/