GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 10 maart 2003 14:55
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Kabinet moet huursubsidie voor studenten invoeren

(10 maart 2003)

Het kabinet weigert opnieuw aangenomen moties uit te voeren. Het voorstel van GroenLinks om studenten recht te geven op huursubsidie werd unaniem aangenomen. Het voorstel om huurders bij gedwongen verhuizing een schadevergoeding van 5000 euro te geven, kreeg een ruime meerderheid. Het is onaanvaardbaar dat het kabinet dit naast zich neer legt.

Het is schandalig dat minister Kamp weigert om deze Kamerwensen uit te voeren. Het kabinet begint daar een gewoonte van te maken. Studenten en gedwongen verhuizende huurders worden daardoor ernstig gedupeerd. Ineke van Gent wil dat de minister nog deze week in de Kamer komt uitleggen waarom hij de uitspraak van 150 kamerleden naast zich neerlegt.

De Kamer moet nu haar tanden laten zien en de minister dwingen huursubsidie voor studenten in te voeren. Blijft hij weigeren, dan zal Ineke van Gent alsnog haar initiatiefwet 'Wet Bevordering Kamerverhuur' indienen. GroenLinks ijvert al jaren voor huursubsidie voor onzelfstandige woonruimte, hierbij gesteund door onder meer de LSVb, Kences, de Woonbond en Aedes. Invoering van deze maatregel zal namelijk de kamernood doen dalen. In december 2002 heeft de Kamer zich unaniem achter deze oproep geschaard - en de minister opgeroepen de huursubsidie voor studenten per 1 juli aanstaande in wetgeving om te zetten. Tijdens de behandeling van de VROM-begroting heeft minister Kamp toegezegd de motie uit te voeren. Nu, na drie maanden doodse stilte, komt het bericht dat hij dat weigert. Zonder fatsoenlijke argumentatie. Zeker een demissionair bewindspersoon moet de wensen van de Kamer onverkort uitvoeren.

Ook op het punt van de verhuiskostenvergoeding moet minister Kamp in de Kamer tekst en uitleg komen geven. Immers, huurders die gedwongen worden te verhuizen, dienen recht te krijgen op een onkostenvergoeding van minimaal 5000 euro. Een ruime Kamermeerderheid heeft een motie van Ineke van Gent op dit punt gesteund. Ook deze motie weigert deze VVD-minister uit te voeren. Dat zou betekenen dat de ellenlange en frustrerende onderhandelingen tussen huurders en verhuurders in herstructureringswijken, zullen blijven bestaan. Zowel politieke als maatschappelijk is dat onaanvaardbaar. De Kamer moet nu op haar strepen gaan staan en uitvoering van de motie afdwingen.

Ineke van Gent


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -