Gemeente Maassluis

10-3-2003

Kinderen op bezoek bij een boer in hun eigen Midden-Delfland

Rondom het groene boerengebied van Midden-Delfland liggen de steden Schiedam, Vlaardingen, Maassluis en Delft. In die steden groeien duizenden kinderen op die nauwelijks iets afweten van wat zich afspeelt op een boerderij. Om die kinderen kennis te laten maken met het leven op de boerderij, organiseert de agrarische natuur- en landschapsvereniging Vockestaert met behulp van de centra voor Natuur- en Milieu-Educatie (NME) de les Stilte naast de stad. In totaal doen 10 boeren mee aan het project. Vanuit Maassluis gaan komende lente tien scholen op bezoek bij een boer in de buurt. Het spits wordt afgebeten door de leerlingen van groep 7 van basisschool De Dijck die op maandag 10 maart een bezoek brengen aan de boerderij van Maarten Moerman aan de Broekpolderweg.

Beste Kees, Miranda, Mohammed, Suna, Fleur, of hoe je ook heet: Dit werkboekje is voor jou om een beeld te krijgen van het gebied waar je woont: Het Midden-Delfland.
Om het echt te leren kennen is dit boekje niet genoeg. Dan moet je lekker gaan fietsen of wandelen in dit mooie gebied met molens, oude boerderijen en vlieten. Dan zie je ook van alles terug uit dit werkboekje: de koeien, de hooibalen, de tractors en allerlei landbouwmachines. De weidevogels, misschien een vos. Allemaal bijzondere ontmoetingen in het kleine groene hart, zoals dit gebied ook wel genoemd wordt. Veel plezier met deze leskist. Bovenstaande tekst is de inleiding van het lesboekje wat behandeld wordt in de klas als voorbereiding op het bezoek aan de boerderij.

Begrip
Voor de boeren is het belangrijk dat er in brede kring begrip is voor hun werk en dat de relatie tussen stad en platteland versterkt wordt. Daarom willen ze basisschoolleerlingen van groep 7 graag wegwijs maken op de boerderij. De boer vertelt als inleiding wat over de boerderij en zijn familie, die meestal al generaties lang daar boert. Daarna mogen de leerlingen de boerderij verkennen. Vervolgens begint de echte les: in kleine groepjes gaan de kinderen aan het werk om verschillende soorten voer te zoeken voor de koeien, de melkkelder te bezoeken en uit te vinden waar de mest blijft.

Speciale boeren
De boeren die een bezoek krijgen van de leerlingen zijn speciale boeren omdat ze ook aan natuurbeheer doen. Daarom onderzoeken de leerlingen ook de inhoud van de sloot - inclusief de bagger - , tellen ze het aantal soorten planten langs de slootkant en gaan ze op zoek naar weidevogels. De meeste bij Vockestaert aangesloten boeren doen ook aan weidevogelbeheer. Om te leren wat dat is, plaatsen de leerlingen o.a. nestbeschermers over kievitsnesten. Zo ontdekken ze al doende de verschillende aspecten van het leven op een boerderij. Een boerderij waar niet alleen de productie belangrijk is maar waar ook aandacht is voor de boerennatuur.

Leskist
Niet alles kan aan bod komen tijdens een ochtendje boeren. Daarom is er een leskist ontwikkeld die van te voren in de klas behandeld wordt. Aan de hand van een werkboekje komt het bijzondere van Midden-Delfland aan de orde en krijgen de kinderen meer achtergrondinformatie over de veeteelt.