Algemene Inspectiedienst (AID)

De Meern, 10 maart 2003, 08.45 uur

Overtredingen Vogelpest

Ook op zondag 9 maart heeft de AID toegezien op de naleving van de maatregelen rond de Vogelpest. De AID heeft 9 maart van 00.00 - 24.00 uur in 115 controles totaal 4 processen verbaal uitgedeeld. Vooral binnen het oorspronkelijke vervoersbeperkingsgebied tolereert de AID geen buiten lopend pluimvee meer. Iedereen die daar nog pluimvee buiten heeft scharrelen krijgt een proces-verbaal.

Gisteren is uitgebreid waarschuwend opgetreden tegen buiten lopend pluimvee in de gebieden die zaterdag om 16.00 uur zijn toegevoegd. Vanaf vandaag wordt daar geverbaliseerd.

In het gisterenavond toegevoegde gebied op de zuidoever van de Nederrijn, deelt de AID nog waarschuwingen uit. Morgen wordt ook daar proces verbaal opgemaakt tegen niet opgehokt pluimvee. Tegen overtreders van de vervoersverboden wordt in alle gavallen proces verbaal opgemaakt.

Overtredingen
In Kootwijkerbroek werd een proces verbaal uitgereikt aan de eigenaar van ongeveer dertig loslopende eenden. Ook eenden zijn vatbaar voor de ziekte en vallen onder de definitie van pluimvee die het Ministerie hanteert. In het plaatsje Wekerom werd een eigenaar van circa 50 eenden opgeschreven, omdat hij na een eerder verzoek zijn eenden nog altijd niet had opgehokt.

Overige delen van Nederland
Zondag werd in het Limburgse in een lokaal café een hanenkraaiwedstrijd gehouden. Met het transport en verzamelen van de hanen werd het vervoersverbod pluimvee overtreden. De deelnemers zijn door de AID-controleurs geverbaliseerd. Aanstaande wedstrijden zijn afgeblazen.

Met vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit persbericht kunt u zich wenden tot de persvoorlichter van de Algemene Inspectiedienst, Rob Hageman, tel. 06 - 48132319.