Dienstenbond CNV

Vakbonden passen voor fooi Oranjewoud
10-03-2003

Persbericht

Al vanaf november 2002 wordt onderhandeld over vernieuwing van de CAO Oranjewoud. Oranjewoud, gevestigd in Heerenveen, is een landelijk opererend ingenieursbureau, dat al sinds jaar en dag een ondernemings-CAO afsluit voor ca. 2000 werknemers.

De CAO onderhandelingen voor 2003 zijn stuk gelopen op de loonvraag. Oranjewoud wenst haar medewerkers niet meer te bieden dan een structurele loonsverhoging van 0,5% per december 2003 (voor een contract van 14 maanden ingaande per 1 november 2002 !!!). Daarnaast zou een eenmalige storting van 1% in het pensioenfonds en een eenmalige uitkering van 1% tot de mogelijkheden behoren.

Ook al gaat het minder goed bij Oranjewoud dan was begroot, dat rechtvaardigt nog niet dat werknemers met een fooi worden afgescheept. Als je nog geen tientje aan inflatiecorrectie wilt bieden, kun je evengoed niets doen. Dan neem je de inspanningen van je werknemers niet serieus aldus bestuurder Siegbert van der Velde van CNV Dienstenbond.

In het Centraal Akkoord is loonmatiging afgesproken in het licht van de huidige economische malaise. Die loonmatiging houdt in dat een structurele loonsverhoging van omstreeks 2,5% aan de orde is. Op decentraal niveau zie je werkgevers echter over elkaar heen vallen om aan te geven dat het met hen nog slechter gaat dan gemiddeld. Daarbij zie je veel oneigenlijke argumenten, zoals bij Oranjewoud, waar men die 2,5% wenst op te vatten als maximale ruimte voor kostenstijging. Het lijkt een tendens te worden dat individuele werkgevers zich weinig gelegen laten liggen aan het tussen kabinet, werkgevers- en werknemersorganisaties afgesloten Centraal Akkoord , aldus bestuurder Bob Bergsma van De Unie.

De vakbonden zullen thans de leden raadplegen en de actiebereidheid van de leden peilen. Het alternatief is dat niet opnieuw een CAO wordt afgesloten.

Voor meer informatie
CNV Dienstenbond, Siegbert van der Velde, bestuurder, tel: 06-20471890.