European Commission

IP/03/346

Brussel, 10 maart 2003

Commissie ontmoet partijen bij de visserij om herstelplannen voor bedreigde bestanden van kabeljauw en heek te bespreken

De Europese Commissie heeft in Brussel een tweedaagse workshop (10-11 maart 2003) georganiseerd over de dringend noodzakelijke herstelmaatregelen voor de bedreigde kabeljauw- en heekbestanden. Aan deze studiebijeenkomst wordt deelgenomen door vertegenwoordigers van de visserijsector, de Europese Commissie, de nationale administraties en wetenschappers. In zijn openingstoespraak benadrukte Franz Fischler, commissaris bevoegd voor landbouw, plattelandsontwikkeling en visserij, het engagement van de Commissie om naar de deelnemers te luisteren en het toekomstige beleid samen met hen te bespreken en te formuleren. Verwijzend naar de bedreiging van ernstige uitputting van de kabeljauw- en heekbestanden, onderstreepte de heer Fischler het belang van een constructieve benadering door alle betrokkenen. "Laten we geen kostbare tijd verspillen door te discussiëren over de vraag of klimaatveranderingen dan wel overbevissing en ongemelde aanvoer de belangrijkste oorzaak van de huidige toestand zijn. De Commissie is hier naartoe gekomen voordat zij voorstellen betreffende herstelplannen voor kabeljauw en heek indient. Dit is uw kans om de moeilijke taak van beleidsmaker mede te dragen, uw kans om de toekomst mede te bepalen. Ik zou u willen vragen die kans te benutten.", aldus de heer Fischler. Het is de bedoeling dat de Commissie voorstellen voor langetermijnplannen voor het herstel van kabeljauw en heek indient in april - niet half februari zoals oorspronkelijk gepland was
- om alle betrokken partijen volledig te kunnen raadplegen. Deze plannen zullen in de plaats komen van de huidige tijdelijke herstelmaatregelen - geringe vangstmogelijkheden en beperkingen van de visserij-inspanning - die in december 2002 door de Raad zijn vastgesteld.

Langetermijnstrategie voor herstelplannen
Een herstelstrategie
Deze herstelplannen zijn de eerste concrete invulling van de langetermijnbenadering van het visserijbeheer, die een van de belangrijkste nieuwigheden is van de recente hervorming van het gemeenschappelijk visserijbeleid. Een van de gespreksonderwerpen van de workshop is de herstelstrategie voor de bedreigde kabeljauw- en heekbestanden. Deze strategie omvat de volgende aspecten: het stellen van doelen op basis van het meest recente wetenschappelijk advies, het tijdbestek voor het herstel van de bestanden, de interacties tussen de betrokken visserijtakken en de variaties in de vangstmogelijkheden binnen een jaar, en de totaal toegestane vangsten (TAC's).
Beperking van de geleverde visserij-inspanning Op de workshop zal ook worden gesproken over de diverse onderdelen van de beheersing van de visserij-inspanning, die cruciaal is voor de herstelplannen. Zoals de heer Fischler het formuleerde: "Het beheersen van de inspanning wordt beschouwd als het meest doeltreffende, controleerbare en effectieve middel om de visserijsterfte terug te dringen en op middellange termijn een herstel te bewerkstelligen".
Kabeljauw en heek worden samen met andere vissoorten gevangen. Zonder beheersing van de inspanning die op deze laatste soorten wordt uitgeoefend, gaat de visserij door zelfs nadat de strenge TAC's van kabeljauw en heek zijn opgevist, en dit totdat de TAC's voor die andere soorten volledig zijn uitgeput. Daarbij wordt evenwel onvermijdelijk ook nog kabeljauw en heek gevangen, die ofwel illegaal wordt aangeland, ofwel terug in zee wordt gegooid. Aangezien de vis in beide gevallen dood is, wordt het probleem van de uitputting van de bestanden alleen maar erger. Daarom moet de visserij-inspanning in alle betrokken visserijtakken worden beperkt.
De heer Fischler benadrukte dat alle beperkingsregelingen gebaseerd moeten zijn op de beginselen van doelmatigheid, billijkheid en evenredigheid, beheersbaarheid, controleerbaarheid en eenvoud. De huidige tijdelijke maatregelen voor kabeljauw omvatten een vastgesteld aantal dagen die elk vaartuig buitengaats mag doorbrengen. De deelnemers aan de workshop zullen de volgende punten bespreken: de mate waarin de Commissie intervenieert, de overdraagbaarheid van visrechten, de indeling van de vloot in segmenten, het gebruik van antecedentengegevens en de reikwijdte van de inspanningbeheersregeling, met het oog op het bepalen welke regeling het meest geschikt is in het kader van de herstelplannen voor kabeljauw en heek.
Overige gespreksonderwerpen:


* de bijdrage van de technische visserijregels, betreffende o.a. de structuurkenmerken van vistuig, de maaswijdte en de sluiting van visgronden, aan de herstelplannen;

* het controleren en monitoren van de toepassing van de maatregelen in het kader van de herstelplannen;

* de relatie tussen kabeljauw en heek, en
* het tijdschema voor de indiening van de Commissievoorstellen en de tenuitvoerlegging van de maatregelen.

Achtergrond

Deze workshop maakt deel uit van een serie consultaties van en ontmoetingen met de visserijsector over het herstel van de kabeljauw- en heekbestanden. De meeste recente daarvan, over de tijdelijke maatregelen voor kabeljauw, vond vorige maand in Brussel plaats. Sommige kabeljauw- en heekbestanden worden met onmiddellijke instorting bedreigd. Wat kabeljauw betreft, wees het jongste wetenschappelijk advies van vorig najaar op de noodzaak van een visserijstop om zeker te zijn dat de betrokken kabeljauwbestanden zich herstellen. Gelet op de zeer ernstige sociaal-economische gevolgen van een dergelijke visserijstop, heeft de Commissie bij wijze van alternatief een aantal zeer strenge maatregelen voorgesteld waarbij de visserij enigermate zou kunnen worden voortgezet en het herstel van de bestanden weliswaar zou worden vertraagd, maar niet zou worden bedreigd. De Raad heeft de voorstellen van de Commissie enigszins afgezwakt en besloten de TAC's met 45% te verlagen en de huidige tijdelijke maatregelen goedgekeurd in afwachting dat later dit jaar definitieve herstelplannen worden aangenomen.

De Commissie had in december 2001 op verzoek van de Raad reeds een herstelplan voor kabeljauw en heek voorgesteld. Dit voorstel is toen echter niet door de Raad aangenomen. De toestand van de bestanden is nu zo alarmerend dat de oorspronkelijke voorstellen niet langer toereikend zijn om een herstel te bewerkstelligen. De Commissie zal in april met voorstellen komen.