Animal Planet Persbericht
12 februari, 2003

Animal Planet s Women in the Wild

Speciaal eerbetoon aan vrouwen die werken met dieren in het wild

Bestaat er een beter moment om de buitengewone moed en het doorzettingsvermogen van gewone vrouwen voor het voetlicht te brengen dan tijdens Internationale Vrouwendag? Deze bijzondere dag is niet alleen door de Verenigde Naties officieel erkend, maar in sommige landen is het zelfs een nationale feestdag.

Animal Planet s Women in the Wild brengt een speciaal eerbetoon aan vrouwen die werken met dieren in het wild en aan hen die zich inzetten om dieren in nood en bedreigde diersoorten te redden. Tijdens deze week worden vijf indrukwekkende programma s uitgezonden die elk één ding gemeen hebben: elke aflevering brengt het werk van vrouwen voor het voetlicht, die zich inzetten om het leven der dieren beter en aangenamer te maken.

De week begint op maandag 10 maart om 21:00 uur met The Amazing Talking Orang-Utan . Dit programma verhaalt op een emotionele en soms humoristische wijze over de band tussen een vrouw en een orang-oetang. Dr. Lyn Miles heeft Chantek de orang-oetang geadopteerd toen deze negen maanden oud was. Sindsdien wil zij uitvinden of orang-oetangs kunnen denken zoals mensen. Hiertoe heeft ze Chantek gebarentaal geleerd, waardoor zij samen in staat waren om een opmerkelijke brug te slaan tussen aap en mens.

Gorilla Encounters , op dinsdag 11 maart om 21:00 uur, verkent de wereld van de laagland-gorilla, de meest afgezonderd levende aap onder de grote apen. Wanneer een vrouw probeert om door de gorillagemeenschap geaccepteerd te worden, brengen haar ervaringen de verhalen van anderen tot leven, die eveneens geprobeerd hebben een relatie met deze diersoort op te bouwen.

Op woensdag 12 maart om 21:00 uur wordt de documentaire Born Among Bushmen and Lions uitgezonden. Hierin wordt Marlice Van Der Merwe gevolgd, een jonge blanke Afrikaanse vrouw die op zoek is naar een nieuw thuis voor haar geadopteerde leeuwen. Marlice heeft voor vijftien leeuwenweesjes gezorgd op de boerderij van haar ouders in Namibië, maar de leeuwen zijn inmiddels opgegroeid tot rusteloze roofdieren, die ruimte en vrijheid nodig hebben om hun jagersinstincten te bevredigen. Marlice en haar Afrikaanse pleegbroers reizen door Namibië op zoek naar een nieuw paradijs voor deze jonge leeuwen.

Women in the Wild wordt voortgezet met de documentaire My Brother the Cheetah (donderdag 13 maart, 21.00 uur). In dit hartverwarmende relaas wordt een jong Afrikaans meisje gevolgd, wanneer ze probeert haar speelkameraadje een jachtluipaard in de wildernis van Namibië los te laten. Tanya Bruce, een 17-jarige studente, heeft deze wees op de boerderij van haar ouders opgevoed. Maar de tijd is gekomen dat Tanya een opleiding gaat volgen in de Verenigde Staten en, nu haar vertrek spoedig nadert, moet ze het jachtluipaard leren hoe hij moet jagen en doden om zelfstandig te kunnen overleven een taak die normaal gesproken natuurlijk door de moeder wordt vervuld. My Brother the Cheetah laat zien welke problemen het jachtluipaard moet overwinnen, nadat hij eenmaal gescheiden is van zijn menselijke kameraadje.

De documentairereeks sluit af op vrijdag 14 maart om 21:00 uur met Whispering The Wild . Het programma volgt Kelly Marks (protégé van de wereldberoemde Amerikaanse paardenfluisteraar Monty Roberts) naar de Namibische Savanna-woestijn. Hier weet zij het vertrouwen van een wild paard te winnen. Uiteindelijk leert ze dit paard met haar ongebruikelijke maar effectieve technieken om zich door een persoon te laten berijden.

Later in maart vertoont Animal Planet nog de aangrijpende documentaire Bushmeat , waarin een van de bekendste en gerespecteerde vrouwen die met dieren in het wild werkt aan het woord komt: dr. Jane Goodall. Bushmeat is het schokkend relaas van de dreiging waaraan de grote apen van Centraal-Afrika blootstaan als gevolg van de illegale vleeshandel. De première van Bushmeat is op woensdag 26 maart om 23.00 uur.

####

Bushmeat woensdag 26 maart, 23.00 uur

Dr. Jane Goodall en dr. Kerry Bowman zetten zich in om de slachting onder mensapen een halt toe te roepen

De aangrijpende documentaire Bushmeat ( bosvlees ), gefilmd in de regenwouden van Kameroen in het Kongobekken van Centraal-Afrika, gaat over de bedreiging van het voortbestaan van de grote apen als gevolg van illegale vleeshandel. Hier, in het op één na grootste regenwoud ter wereld, leven grote aantallen gorilla s en chimpansees. Tot voor kort nog ongestoord en dat al van vóór de laatste IJstijd. Maar nu lopen ze het gevaar om als soort uit te sterven.

Hoewel ze beschermd worden door internationale wetgeving, worden chimpansees en gorilla s afgeslacht en opgegeten, tot het punt waarop hun voortbestaan in gevaar dreigt te komen. Ondanks de alom aanwezige alternatieve eiwitbronnen worden de beesten als een dure delicatesse beschouwd en zelfs verscheept naar liefhebbers in Europa en Noord-Amerika. Hoewel Afrikanen traditioneel in hun levensonderhoud voorzagen door dieren of bosvlees te eten, namen ze nooit meer dan wat ze nodig hadden. Maar nu is deze praktijk veranderd in een snel groeiende handelsactiviteit, met als gevolg dat er vele diersoorten zijn die hierdoor met uitsterven bedreigd worden. Schattingen gaan er van uit dat als deze slachting doorgaat, de grote apen binnen tien jaar niet meer zullen bestaan.

Bushmeat doet verslag van de inspanningen van de Canadese bio-ethicus dr. Kerry Bowman en een internationaal team van medewerkers, samen met de bekende primatoloog dr. Jane Goodall. Deze wetenschappers zetten zich gezamenlijk in om deze slachting een halt toe te roepen. Dr. Kerry Bowman is oprichter van The Canadian Great Ape Alliance en is actief betrokken bij diverse projecten om de grote mensapen voor uitsterven te behoeden.

Dr. Jane Goodall doet al meer dan veertig jaar onderzoek naar het gedrag van chimpansees in het Gombe Stream National Park in Tanzania. Het onderzoek van Goodall heeft een reeks revolutionaire ontdekkingen opgeleverd. Bovendien heeft zij ons geleerd de apen beter te begrijpen, en daardoor uiteindelijk ook het menselijk gedrag. In het Omniversum te Den Haag is momenteel de film Chimpansees in het wild te zien, haar eerste grootbeeldfilm over de chimpansees. De film bevat nieuw materiaal gecombineerd met oude beelden van Jane's eerste jaren in Gombe. De film laat zien hoe de inzet van Jane Goodall zich ontwikkelt van een puur wetenschappelijke interesse naar een toewijding en vastbeslotenheid om de chimpansees te helpen overleven.

De première van Bushmeat is op woensdag 26 maart om 23.00 uur.

####

Discovery Animal Planet
Discovery Animal Planet is onderdeel van Discovery Networks Europe. Het is de TV-zender die zich specifiek richt op de dierenwereld. De combinatie van TV en de aantrekkingskracht van dieren zorgt voor boeiende entertainment voor het hele gezin. Discovery Animal Planet is geheel gewijd aan dieren, met een reeks fascinerende programma s uiteenlopend van natuurgeschiedenis en de zorg voor huisdieren tot feitelijke documentaires en spannende verhalen uit het dagelijkse leven van dieren.



Ingezonden persbericht