Erasmus


10-03-03: Vroeg ontdekken van taalachterstand:
beter af op school?

Rotterdam, 10 maart 2003 - Ernstige taalstoornissen bij jonge kinderen kunnen leiden tot problemen op school, bij het leren lezen en schrijven of bij hun sociaal-emotionele ontwikkeling. Tijdige signalering en behandeling van zo'n taalstoornis kan deze problemen helpen voorkomen. Het Erasmus MC gaat de effectiviteit onderzoeken van een screeningsmethode die is ontwikkeld om
taalontwikkelingsstoornissen vroegtijdig op te sporen. Het onderzoek wordt uitgevoerd onder 10.000 kinderen van 7-8 jaar in Limburg, Den Haag en Tilburg en omgeving.

Met de screening worden 40% meer kinderen met een taalachterstand ontdekt dan zonder deze screening, zo bleek uit de eerste fase van het onderzoek in 1995-1999. Dat komt neer op 1.100 kinderen als zo'n screening in heel Nederland zou worden toegepast. Ruim de helft van de kinderen met een verdachte screeningsuitslag blijkt een zodanige taalachter-stand te hebben dat hulp noodzakelijk is. In 1995-1999 kon nog niet worden vastgesteld of kinderen die de screening ondergingen en vervolgens zijn behandeld, het uiteindelijk ook beter doen op de basisschool. Nu kan dat wel: de meeste kinderen uit het onderzoek zijn al bezig met leren lezen en schrijven.

Alle ouders van de kinderen zijn eind februari uitgenodigd aan het onderzoek deel te nemen. Nu de kinderen op de basisschool zitten, willen de onderzoekers meer te weten komen over het functioneren van het kind op school, vooral over het lezen en schrijven, en over het gedrag. Daarom ontvangen alle ouders en leerkrachten een vragenlijst. Een willekeurig deel van de kinderen is op peuterleeftijd op het consultatiebureau met de screeningsmethode onderzocht. De onderzoekers zullen uiteindelijk de schoolontwikkeling van de gescreende kinderen vergelijken met die van niet-gescreende kinderen. Het is belangrijk dat alle ouders meedoen aan het onderzoek. Hoe meer ouders en leerkrachten meedoen, hoe beter. Alleen bij voldoende deelname is na afloop van het onderzoek aan te geven of landelijke screening op het consultatiebureau zinvol is.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door het Instituut Maatschappelijke Gezondheidszorg van het Erasmus MC, in samenwerking met de Nederlandse Stichting voor het Dove en Slechthorende Kind en de Katholieke Universiteit Nijmegen, in opdracht van het College voor zorgverzekeringen. Het is het eerste grootschalige gerandomiseerde screenings-onderzoek dat in Nederland is uitgevoerd op consultatiebureaus voor zuigelingen en peuters.