Gemeente Maassluis

10-3-2003

Fraude met uitkering loont niet

De afgelopen maanden heeft de sociale recherche in Maassluis weer een aantal mensen betrapt die fraudeerden met hun uitkering. Deze fraudeurs worden geconfronteerd met forse straffen:


* Naar aanleiding van een door de sociale recherche opgemaakt proces-verbaal werd een echtpaar veroordeeld tot ieder vier weken onvoorwaardelijke gevangenisstraf. Zij hebben gedurende een jaar gefraudeerd met hun bijstandsuitkering. Naast de opgelegde gevangenisstraf zal het fraudebedrag van 9000,- volledig worden teruggevorderd.


* De sociale recherche heeft een inwoner uit Maassluis opgepakt die een bijstandsuitkering genoot maar ook al ruim een jaar dagelijks werkte in een winkel. Na verhoor en opgemaakt proces-verbaal is het recht op uitkering van de man beëindigd. De uitkering die tijdens deze periode is verstrekt, zal geheel worden teruggevorderd van de man.


* Na een ingesteld onderzoek werd een Maassluizer opgepakt die al ruim een jaar zwart werkte bij een bedrijf in het Westland. De man gaf op bij de afdeling Sociale Zaken en Werkgelegenheid enkele uren per week te werken. Na onderzoek bleek echter dat de man in werkelijkheid zo'n 50 uren per week werkte bij zijn werkgever. Het recht op uitkering werd beëindigd. Behalve terugvordering van het fraudebedrag werd tegen de man proces-verbaal opgemaakt; hij zal zich moeten verantwoorden bij de rechtbank.

Uitkeringsfraudeurs worden steeds vaker opgespoord en vervolgd. Dit is onder andere het gevolg van bestandvergelijkingen tussen de belastingdienst en uitkerende instanties. Daarnaast vindt er een aanzienlijke toename en verscherping plaats van controles en huisbezoeken. Ook wordt de sociale recherche steeds vaker ingeschakeld voor een diepgaand onderzoek naar vermeende fraudes. In 2002 werden 39 fraudeurs gepakt; in 2001 waren dat er 38. Het uitkeringsbedrag dat ten onrechte is ontvangen, wordt in alle gevallen teruggevorderd. Bij een fraude van meer dan 6000,- moet de betrokkene zich verantwoorden bij de rechtbank.
Om fraude tegen te gaan, krijgen nieuwe bijstandsgerechtigden bij het aanvragen van een uitkering informatie over hun verplichtingen en de gevolgen wanneer deze niet worden nagekomen. Voor meer informatie is de sociale recherche dagelijk telefonisch bereikbaar tussen 8.30 uur en 9.30 uur via 010 593 1906.