De Unie


Grafimedia: Principe akkoord CAO

10 maart 2003 - Op 21 februari 2003 is er een principe akkoord bereikt over een CAO voor de werknemers in de Grafimedia branche. De onderhandelingen voor een nieuwe CAO zijn moeizaam verlopen. De werkgeversdelegatie bleef lange tijd het uitgangspunt hanteren van een zeer geringe en grotendeels eenmalige loonkostenstijging voor het jaar 2003. Na een oplopende druk vanuit de werknemersdelegatie is er uiteindelijk een principe akkoord bereikt.

De Unie is van mening dat met dit principe akkoord zowel de werkgevers als de werknemers hun verantwoordelijkheid hebben genomen. Gezien de in zijn algemeenheid slechte situatie van de bedrijfstak, waarbij uiteraard moet worden erkent dat de grotere bedrijven er minder slecht voor staan dan de kleinere bedrijven, is het zowel voor werknemers als werkgevers van belang om ruimte vrij te maken voor herstel van de groei in de sector.

PRINCIPE AKKOORD GRAFIMEDIA CAO

Looptijd
De CAO wordt afgesloten voor de duur van 24 maanden. Dit betekent dat de CAO loopt van
1 februari 2003 tot 1 februari 2005.

Lonen
Gedurende de looptijd van de CAO worden de salarissen en de salarisschalen als volgt verhoogd:

-met ingang van 1 juni 2003 1%

-met ingang van 1 november 2003 1%

-voor 1 februari 2004 vindt er overleg plaats over de ophoging van de
salarissen voor het jaar 2004
Met de gemaakte afspraak wordt - verdeeld over twee momenten in het jaar - voor 2003 een structurele salarisophoging gerealiseerd van 2%.

Taakgroep
Voor 1 november 2003 zal een taakgroep, bestaande uit vertegenwoordigers van de werknemers en de werkgevers, voorstellen ontwikkelen om de lastendruk van de bedrijven beheersbaar te houden. Onderwerpen die hierbij aan de orde komen zijn de arbeidstijden, verlofaanspraken en de kosten, het niveau en de samenhang van aanvullingsregelingen en fondsbepalingen. De voorstellen die De Unie heeft gecommuniceerd met de leden worden in dit overleg ook meegenomen.

Studiecommissies
Werknemers- en werkgeversorganisaties hebben besloten met voortvarendheid een aantal studieprojecten af te ronden.Voor april van dit jaar zullen de te realiseren werkzaamheden worden ingepland en afgestemd in het ROGB.
Concreet gezien gaat het hier om zaken als een brochure en cursusmateriaal voor decentraal overleg, vraag- en zoekmogelijkheden voor de CAO op internet en een koppeling naar een meerkeuzesysteem ten aanzien van de arbeidsvoorwaarden.
Ten aanzien van de onderwerpen pensioen, prepensioen en een beleidsplan voor oudere werknemers is de afspraak gemaakt dat voor 1 november 2003 de taken worden afgerond.

Signbedrijf
Werknemers- en werkgeversorganisaties voor de sector Zeefdruk en Signbedrijf starten zo spoedig mogelijk het overleg met elkaar om te komen tot sectorale afspraken voor het signbedrijf. De afspraken zullen onderdeel uitmaken van deze CAO. Het overleg zal uiterlijk 15 mei 2003 zijn afgerond.

Werkingssfeer
Tenslotte wordt er een paritaire commissie in het leven geroepen die zich zal bezighouden met het actualiseren van de werkingssfeer van deze CAO.

De Unie nodigt u uit om uw stem te laten horen over het principe akkoord. Graag ontvang ik uw reactie voor 31 maart 2003. Als ik voor deze datum niets van u heb teruggehoord, ga ik er van uit dat u akkoord gaat met het genoemde akkoord.

Als u met mij wilt overleggen over het principe akkoord, kunt u bellen (023) 566 3168 of mailen.

Ik vertrouw erop u hiermee voldoende van dienst te zijn geweest.

Met vriendelijke groet,

Annet Koeleman
Bestuurder


* Intropagina Grafische bedrijven

maandag, 10 maart 2003