Publiciteitscentrum Biologische Landbouw
BIOLOGISCH NIEUWS MAART 2003
INHOUDSOPGAVE
* McDonalds Verkoopt Bio-melk
* Natuurlijke Verpakkings Materialen
------> Onderzoek Biologische Kaaskorst
------> Onderzoek Milieuvriendelijke Kaasdoos
------> Onderzoek Natuurlijke Kaasvorm
* Een Smaakvolle Cartoon op http://www.cartoons.info
------> Integratieproblemen Door Wisselteelt
McDONALD¹S VERKOOPT BIO-MELK
De afgelopen maand is McDonald¹s in de UK gestart met de verkoop van Britse
bio-melk aan Britse consumenten. Hiermee wordt een belangrijke trend
onderstreept. Namelijk de regionale verkoop van natuurlijke biologische
producten.
NATUURLIJKE VERPAKKINGS MATERIALEN
De grote ham-vraag is nu: ³wanneer wordt ook de cheeseburger biologisch?² En
hoe zorgen we ervoor dat de benodigde kaas op een zo natuurlijk mogelijke
manier wordt verpakt. De verpakking moet namelijk naadloos aansluiten bij
het natuurlijke karakter van bio-producten. Dit geldt voor de kaaskorst, de
omdoos en de vorm van het product.
Leerdammer Company heeft hiervoor wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd met
behulp van een subsidie van Laser. Een digitale versie van het rapport is
kosteloos te bestellen bij de auteur a.vink@leerdammer.com Het gebruikte
beeldmateriaal is eveneens gratis beschikbaar voor publicatie:
http://www.bioriginal.info
ONDERZOEK BIOLOGISCHE KAASKORST
De meest natuurlijke kaaskorst die in het onderzoek naar voren komt is het
aanbrengen van een schimmel. Deze groeit op de bio-kaas in ontwikkeling en
heeft geen nadelig effect op de geur en smaak. Een dergelijke kaaskorst
heeft de voorkeur boven een kaaskorst op paraffine basis. Paraffine is
namelijk een aardolie-product.
Het principe van een natuurlijke kaaskorst is eenvoudig. De bescherming van
kaas tegen ongewenste schimmelgroei wordt bereikt door het bewust aanbrengen
van een niet-pathogene schimmel die de competitie aankan met ongewenste
schimmels. Uit proeven van Leerdammer Company blijkt dat op deze kazen
vrijwel geen ongewenste schimmelgroei aanwezig is. Zelfs niet na 4 weken bij
13 graden Celsius en 95% relatieve vochtigheid, de omstandigheden in een
kaasmakerij. En dit zonder het gebruikelijke schimmeldodende middel
natamycine!
ONDERZOEK MILIEUVRIENDELIJKE KAASDOOS
Voor kaas wordt gebruik gemaakt van een kartonnen doos die bestaat uit een
hoog percentage gerecycled materiaal. Doel van het onderzoek was te komen
tot een reductie van de hoeveelheid materiaal. Het resultaat was een
reductie van 3,3 % ten opzichte van de standaard kaasdoos. Ook is het aantal
bedrukkingskleuren aanzienlijk terug gedrongen en wordt gebruik gemaakt van
milieuvriendelijke opdrukmaterialen.
ONDERZOEK NATUURLIJKE KAASVORM
In opdracht van Leerdammer Company heeft het Institut fur Marktforschung
Apel & Wegner onderzocht wat de ideale vorm van bio-kaas is voor de Duitse
markt. Uit dit onderzoek blijkt dat significant de voorkeur wordt gegeven
aan ronde vormen. Opmerkelijk is dat consumenten een lichte voorkeur hebben
voor een blanco coating boven de gebruikelijke gele kaascoating.
Hidde Oenema
Publiciteitscentrum Biologische Landbouw
Postbus 656, 6700 AR, Wageningen
tel. 0317-415.515
Email info@biologisch.nl ; Internet http://www.biologisch.nl