Provincie Flevoland



GS stelt Beleids- en Jaarprogramma Recreatie en toerisme vast

Het College van Gedeputeerde Staten heeft deze week het Beleids- en Actieprogramma Recreatie en Toerisme (BART) vastgesteld. De nota bevat het toeristisch recreatief beleid voor Flevoland voor de komende 5 à 10 jaar.

De ontwerpnota is naar aanleiding van de inspraakreacties op enkele punten bijgesteld en verduidelijkt. Opvallend was dat een aantal partijen bezorgd is over de ontwikkelingsmogelijkheden voor recreatie en toerisme, met name als gevolg van de Ecologische Hoofdstructuur, de Vogelrichtlijn, de Habitatrichtlijn en de Flora en Faunawet. Het college wil dat er voldoende ruimte beschikbaar is voor uitbreidende of nieuwe recreatieondernemers, maar is anderzijds gehouden aan Europese en rijkswetgeving. Daarom wil zij in overleg met het Rijk de mogelijkheden onderzoeken voor meer ruimte voor recreatieve ontwikkeling in en aan de randen van Flevoland. De provincie wil zich ook de mogelijkheid voorbehouden om incidenteel buitendijks bouwen in jachthavens toe te staan. Reden is dat Flevoland op het gebied van recreatie en toerisme een achterstand ten opzichte van andere provincies heeft in te lopen.

Verder heeft het college het Jaarprogramma 2003 vastgesteld. Enkele voorbeelden zijn de promotieactiviteiten door het Flevolands Bureau voor Toerisme, de verbetering van de hoofdfietsroutes en het project NORT consulent. Dit laatste project behelst een contactpersoon voor de begeleiding van recreatieondernemers. In het programma is verder de restauratie van het historische havenhoofd van Elburg opgenomen. Ook worden de mogelijkheden voor een nationaal evenemententerrein in Flevoland onderzocht.

Het jaar is reeds van start gegaan met een forse bijdrage van 3 miljoen aan het luchtvaartthemapark Aviodrome. Jaarlijks is voor uitvoering van projecten een budget van 148.500 beschikbaar. Daarnaast kan een beroep worden gedaan op middelen uit het Europese Programma voor Flevoland, Leader+ en het SGB (Stimulering Gebiedsgericht Beleid).