FNV
FNV niet voor aandelen in eigen bedrijf
"Je kunt als werknemer beter aandelen in een beleggingsfonds dan in het eigen bedrijf hebben, anders loop je het risico twee keer de pineut te worden." Henk van der Kolk, voorman van FNV Bondgenoten, reageert op de plotseling ontstane zwakke financiële positie van Ahold, die voor de werknemers grote consequenties heeft. De ruim twaalf miljard euro schuld, die anderhalve week geleden ontdekt werd, heeft de waarde van een Ahold-aandeel zwaar doen afnemen.
Werknemers van Ahold hebben gemiddeld negenduizend euro van hun bedrijf geleend om in het Vasteklantenfonds te investeren. Een renteloze lening die over een aantal jaren moet worden terugbetaald. "De FNV is er geen voorstander van dat werkgevers hun werknemers aandelen in het eigen bedrijf geven", zegt Van der Kolk. "Vooral omdat werknemers daarmee extra risico lopen. Het mag alleen als aanvulling op de bestaande arbeidsvoorwaarden gelden en niet in plaats van bijvoorbeeld loonsverhoging komen. Maar als een bedrijf besluit zijn werknemers te laten delen in de winst, dan moet dat wel voor iedereen gelden en niet alleen voor de top."
In Nederland heeft slechts 9 procent van alle bedrijven een aandelen- of optieplan voor het personeel. Dat komt neer op zo'n vijfduizend ondernemingen. "Met de huidige economische recessie is het op dit moment geen groot item", zegt Van der Kolk. "Ik kan me voorstellen dat Aholdmedewerkers zich bekocht voelen. In zijn algemeenheid stellen wij: koop nooit risicodragende effecten met geleend geld. Het bedrijf zal waarschijnlijk deze constructie gestimuleerd hebben. Dit is ontzettend dubieus, want de werknemers lopen een groot risico. De waarde van het bedrijf dondert naar beneden, het geleende geld moet worden terugbetaald en bovendien staat nu de eigen baan op het spel."
De FNV wil zich niet uitspreken over een verbod van het verstrekken van aandelen aan de eigen werknemers. Van der Kolk: "Nee, we doen deze mogelijkheid niet in de ban. De animo voor dit soort afspraken zal op het moment ook niet zo groot zijn. Het zijn vaak bindingstrucjes van bedrijven om goede werknemers te behouden. Wij kiezen hier niet voor. Liever zien we een goede winstdelingsregeling, want die wordt uitbetaald in euros. Dan kunnen mensen zelf kiezen of ze beleggen of niet. Dat is de meest zuivere benadering."
FNV e-mail service
Gratis abonnement op het wekelijkse FNV e-Magazine (nieuws uit FNV en bonden) en FNV Opinie (twee keer per maand; feiten en meningen over lopende zaken).
Tenzij anders vermeld, kunt u met vragen terecht bij FNV Voorlichting. Een medewerker is in het weekend bereikbaar op telefoonnummer 06-20014647.
Maandag 10 maart
Straatsburg, Frankrijk. Manifestatie van havenwerkers uit heel Europa, waaronder een Nederlandse delegatie, in verband met Port Package. Dinsdag neemt het Europees Parlement een beslissing over een reeks maatregelen om de concurrentie in de havens te bevorderen. Het gevolg is dat iedereen kan laden en lossen, ook reders zelf. De havenwerkers zijn daar tegen en willen dat maandag aan het Europees Parlement duidelijk maken. Meer informatie bij FNV Bondgenoten, Niek Stam, telefoon 06 22998138.
9 uur, het Badhuis op het IPKW in Arnhem. Zo`n tweehonderd werknemers van Acordis uit Emmen reizen maandagochtend af naar Arnhem waar de laatste onderhandelingsronde voor een nieuwe CAO voor het bedrijf zal plaatsvinden. Hoofdbestuurder van FNV Bondgenoten Anja Jongbloed zal hen toespreken. Meer informatie bij voorlichter Marco van Moort, telefoon 06 22973948.
10.30-12 uur, Hotel Van der Valk, Philipsstraat 18 in Leusden. Stichting Kenniscentrum Werkbeleving presenteert een instrument dat werkstressoren en energiebronnen meet. Meer informatie bij directeur Wieke Berends, telefoon 050 3631745 of 06 53735727.
12.30 uur, Rijswijk. Extra onderhandelingsronde CAO-Metaal en Techniek. FNV Bondgenoten zet in op een eenjarig contract met onder andere 2,5 procent structurele loonsverhoging en 325 euro eenmalig, een betere naleving van de CAO en een verlaging van de franchise van de pensioenregeling. Meer informatie bij voorlichter Marco van Moort, telefoon 06 22973948.
14 uur, hoofdkantoor FNV Bouw, Houttuinlaan 3 in Woerden. Partijen die betrokken zijn bij de CAO-Afbouw en de CAO-Uitzendwerk tekenen een principeakkoord over de inzet van uitzendkrachten in de afbouw. Meer informatie bij voorlichter Anne Pols, telefoon 0348 575589 of 06 53734494.
15.30 uur, rechtbank, Janskerkhof 13a in Utrecht. Kort geding van FNV Bouw tegen Strukton Bouwprojecten, die de reisurenbepaling van de Bouw-CAO niet naleven, maar in plaats daarvan 2,5 reisuur per week inbouwen in het Vast Overeengekomen Loon. Meer informatie bij voorlichter Ivan Bartholomeus, telefoon 0348 575605 of 06 51084392.
21.30 uur, `Nieuws aan tafel` op RTL5. FNV-voorzitter Lodewijk de Waal schuift samen met demissionair minister van Financiën Hans Hoogervorst en presentator Jan Lenferink aan bij discussieleider Rick Nieman.
Dinsdag 11 maart
Tickets- & Servicemedewerkers van de NS voeren publieksvriendelijke acties op stations in Hoorn, Lelystad, Apeldoorn, Zutphen en Hengelo voor het behoud van optimale service. Tijdens de ochtendspits gaan ze folders uitdelen aan de reizigers. Meer informatie bij voorlichter Ingrid van den Berg, telefoon 06 51405832.
Eerste CAO-onderhandelingsronde voor de 5200 werknemers bij Heineken. Meer informatie bij voorlichter Marco van Moort, telefoon 06 22973948.
18-22.30 uur, Hotel Newport, Labrador 75 in Huizen. FNV-vicevoorzitter Kitty Roozemond reikt voor de Business and Professional Women Netherlands aan oud-minister Annemarie Jorritsma de Liesbeth van Dorsser Emancipatieprijs uit.
20 uur, De Balie in Amsterdam. Lodewijk de Waal in het slotdebat van de serie 'Scheve ogen' over de radicalisering van het immigratie- en integratiebeleid. Andere deelnemers zijn onder meer Jan Willem van den Braak (VNO-NCW) en Mohammed Sini van de Stichting Islam en Burgerschap. Ook live op internet.
Woensdag 12 maart
Hoofdkantoor FNV Bouw, Houttuinlaan 3 in Woerden. Werkconferentie 'Centrale or-verkiezingen, een oplossing?' met Reinhard Vorbau van de Duitse vakbond IG BAU, Guy Bonnewijn van de Belgische ACV en Jan Snijders, or-deskundige A+O fonds Gemeenten, plus vijftig ondernemingsraadsleden die lid zijn van FNV Bouw. Meer informatie bij voorlichter Anne Pols, telefoon 0348 575589 of 06 53734494.
Jaarbeurs in Utrecht. FNV Bouw discussieert met bezoekers van Expovisie Live over de impasse in de CAO-onderhandelingen voor de sector Tentoonstellingsbouw. Werkgeversorganisatie ESAH en de bonden kunnen niet tot overeenstemming komen over loon en reisuren. Meer informatie bij voorlichter Anne Pols, telefoon 0348 575589 of 06 53734494.
Donderdag 13 maart
9:45 uur, Tweede Kamer in Den Haag. ABVAKABO FNV overhandigt handtekeningenlijsten tegen 'twee op een cel' aan de Vaste Kamercommissie van Justitie. Deze spreekt van 10 tot 12.30 uur over cellentekort en meermandetentie. Meer informatie bij voorlichter Annemarie Vonk, telefoon 079 3536319.
Malieveld in Den Haag. Studentenprotest tegen voorgenomen bezuinigingen op het hoger onderwijs. ABVAKABO FNV steunt de actie en zorgt voor koffie. Meer informatie bij voorlichter Annemarie Vonk, telefoon 079 3536319.
18.45 uur, zalencentrum De Nievaert te Klundert. Lodewijk de Waal spreekt de Bedrijvenkring Moerdijk toe over sociaal beleid en arbeidsvoorziening.
Vrijdag 14 maart
Tweede ronde in de CAO-onderhandelingen Waterbouw. Meer informatie bij voorlichter Anne Pols, telefoon 0348 575589 of 06 53734494.
Derde CAO-onderhandelingsronde DSM/Sabic. Meer informatie bij voorlichter Marco van Moort, telefoon 06 22973948.
9.30 uur, Hal 2, 3 en Congrescentrum in de Rai in Amsterdam. Start tweedaagse Nationale Carrièrebeurs, waar onder andere FNV Bondgenoten, FNV Kiem en de vakcentrale een stand hebben.
10 uur, Het Trefpunt (hoofdgebouw NS) in Utrecht. In het kader van de Internationale Railway Workers Action Day organiseert FNV Bondgenoten een debat rond het thema 'De prijs van veiligheid' tussen Tweede Kamerleden en kaderleden en bestuurders van de vakbond. De discussie wordt geleid door voorzitter Henk van der Kolk. Meer informatie bij voorlichter Ingrid van den Berg, telefoon 06 51405832.
Zaterdag 15 maart
Geen agendapunten.
© 2003 FNV