Provincie Limburg

Ruim 6 miljoen Europees geld voor samenwerkingsprojecten open ruimte

in stedelijke gebieden (067)
Provincie Limburg doet mee aan project 'Sustainable Open Space' (SOS-2)

Zeven stedelijke regio's in Noordwest Europa krijgen gezamenlijk een bedrag van ruim 6 miljoen van het Europese Regionale Ontwikkelingsfonds Interreg IIIb. Daarmee financiert de EU de helft van de totale projectkosten van ruim 13 miljoen. Het project 'Sustainable Open Space (SOS)' is een samenwerkings-verband tussen stedelijke agglomeraties in Noordwest Europa die zich voorgenomen hebben de open ruimte tussen hun steden open te houden en duurzaam te beheren.

De Provincie Limburg is één van de deelnemende partners en vertegenwoordigt de "MHAL-regio", het gebied tussen de steden Maastricht Heerlen Aken en Luik. Andere deelnemers zijn het Groene Hart Holland, Vlaams Brabant, de agglomeratie Frankfurt Rhein- Main, het gebied Oberrhein (de bovenloop van de Rijn bij Basel, Stuttgart en Straatsburg), de regio "Ile de France" rond Parijs, en de South Pennines in Engeland. De samenwerking bestaat al sinds 1998. Aanvankelijk was deze vooral gericht op uitwisseling van ideeën en ervaringen tussen die verschillende regio's. Eind vorig jaar is een nieuwe aanvraag voor financiering van concrete uitvoeringsprojecten ingediend. Met het positieve besluit van de EU kunnen de uitvoeringsprojecten daadwerkelijk van start gaan.

Aantrekkelijk maken
De concrete projecten richten zich op het behoud van de open ruimte tussen de steden door deze nieuwe functies te geven, aantrekkelijker te maken en beter te benutten. Dat gebeurt bijvoorbeeld door het opknappen van specifieke landschapselementen, de natuur en karakteristieke gebouwen. Zo krijgt het grote publiek meer waardering voor de cultuurhistorische en landschappelijke waarden van de regio. Dit gebeurt ook door het beter benutten van de landbouwkundige mogelijkheden, promotie van streekproducten en het toerisme.

Uitvoering
Met de uitvoering in Limburg zijn organisaties bezig die zich inzetten voor landschaps- en natuurbeheer, zoals het IKL, Natuurmonumenten en het Centrum voor Natuur- en Milieueducatie. Concreet wordt gewerkt aan de aanleg van erfbeplantingen, herstel van groeven en archeologische objecten en de inrichting van natuurparken aan de stadsranden. Het landgoed Terworm bij Heerlen is daarvan een voorbeeld. Verder wordt er een (internet-) netwerk gecreëerd voor de uitwisseling van informatie over duurzaam beheer van open ruimte.

Drielandenpark / Vitaal platteland Zuid-Limburg Het project past uitstekend in de visie op internationalisering van de Provincie Limburg, meer in het bijzonder binnen de ideeën over regionale samenwerking met de buurlanden in het kader van het Drielandenpark. "Door de uitwisseling met partijen in de andere Europese stadsregio's hopen we niet alleen veel van anderen te leren, maar ook onze eigen ervaringen met regionale ontwikkeling naar Europa te kunnen uitdragen. Bovendien is het een welkome aanvulling op het budget voor het programma Zuid-Limburg-Vitaal Platteland" zegt gedeputeerde Odile Wolfs, als gedeputeerde verantwoordelijk voor het SOS-2 project.

De totale kosten van alle deelnemende projecten tezamen bedragen ruim 13 miljoen, waarvan de helft door de EU zal worden gesubsidieerd. De deelnemende partners betalen de andere helft. In de provincie Limburg dragen de gezamenlijke partners ca. 1,1 miljoen bij, waarvan de Provincie Limburg 200.000,- voor haar rekening neemt. Het project SOS-2 loopt tot 2006. Verwacht mag worden dat het SOS-netwerk daarna op eigen kracht blijft voortbestaan.
7-3-2003 13:36