Ingezonden persbericht

Koninklijk Instituut voor de Tropen

P E R S B E R I C H T

Amsterdam, 27 februari 2003

AFTRAP INTERNATIONALE VROUWENDAG 2003 MET SPECIAAL PROGRAMMA OVER VROUWEN EN

ZELFBESCHIKKING

Positie Afrikaanse, Arabische en Europese vrouwen centraal in film en debat

Vrouwen en zelfbeschikking. Dat is het thema van een speciaal programma in het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam aan de vooravond van Internationale Vrouwendag 2003, 8 maart aanstaande. Het programma - op vrijdagavond 7 maart - bestaat uit de wereldpremihre van de IdtV-DITS-documentaire Het Grote Geluk over Europese en Afrikaanse vrouwen en de keuzes in hun leven, en een debat over de positie van Arabische vrouwen. Het programma is een samenwerkingsverband van IdtV-DITS, de NCDO en het KIT Tropentheater.
Datum: vrijdag 7 maart 2003; aanvang 19.00u; lokatie: Kleine Zaal KIT Tropentheater, Linnaeusstraat 2, Amsterdam.

Het programma begint met de vertoning van 'Het Grote Geluk' , een productie van IdtV-DITS voor de Humanistische Omroep op initiatief van de NCDO (Nationale Commissie Duurzame Ontwikkeling). Regisseur Lisanne Faddegon neemt het publiek mee op een reis van Noord naar Zuid langs oude, jonge, zieke, verliezende en winnende moeders in Nederland, Spanje, Marokko, Mali en Zuid-Afrika. Wat zijn hun dilemmas? Welke keuzes maken zij? Na afloop van de documentaire is er een interview met de regisseur en is er gelegenheid tot het stellen van vragen.

Het tweede deel van het programma is een debat over de vraag hoe het zelfbeschikkingsrecht van vrouwen uit de Arabische wereld ondersteund kan worden. Wat is het beleid hierin van de Nederlandse overheid en wat voor projecten worden er ondersteund door ontwikkelingsorganisaties? Wat zijn daarbij de voetangels en klemmen, welke dilemma's stemmen tot overdenking? Hoe staat het eigenlijk met het recht op zelfbeschikking voor islamitische migranten in Nederland? En tenslotte: kunnen we vast een agenda bepalen voor de Nederlandse bijdrage aan de Vrouwenconferentie in 2004, de zogenaamde 'Cairo Plus'? Deelnemers aan de discussie zijn onder andere: de Kamerleden Chadija Arib en Godelieve van Heeteren (PvdA), Lousewies van der Laan (D'66), mevr. H. Mingoen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, Shamsa Hassan Saod van de World Population Foundation en Novib-directeur Sylvia Borren). Gespreksleider is Sandra Rottenberg.

Het Grote Geluk

Thema van 'Het Grote Geluk' is het zelfbeschikkingsrecht van vrouwen en de vraag hoe vrij zij zijn om te kiezen voor kinderen. In het Westen lijkt onze keuzevrijheid groter dan ooit: in leven, liefde, werk en ook wat betreft kinderen: vijf of een, drie of geen, nu of later? Maar voortplantingsdrift is blijkt moeilijk te sturen. Opeens is daar het instinct, maar dat mag de geplande carrihre of wereldreis niet dwarsbomen. Soms worden zwangerschappen zo lang uitgesteld dat zelf IVF geen uitkomst meer biedt.

Tegelijkertijd komen vrouwen in andere delen van de wereld aan dergelijk dilemmas vaak niet eens toe. Daar hebben de regels van religie, familie en cultuur nog altijd meer gewicht dan de individuele keuze. Kinderen zijn dan geen voorrecht, maar het lot van vrouwen. Tijdens de VN-bevolkingsconferentie in Caoro 1994 werd gesteld dat met opleiding, werk en en vrijheid van keuze het kindertal per vrouw vanzelf zal dalen. Maar kan deze gedachte doordringen tot in alle slaapkamers? En zijn vrouwen in het Westen werkelijk zo vrij als zij denken?

'Het Grote Geluk' is onderdeel van de NCDO-campagne Recht op Gezondheid. In 2003 ligt de nadruk in deze campagne op vrouwenrechten. De documentaire is financieel mede mogelijk gemaakt door de Humanistische Omroep, Unicef, Simavi, Ministerie van Buitenlandse Zaken, Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Novib, NCDO, Hivos. De Humanistische Omroep vertoont 'Het Grote Geluk' in de zomer van 2003 op Nederland 1.



Ingezonden persbericht