Vereniging Nederlandse Gemeenten


---

Sluiting asielzoekerscentra: gemeenten eisen meer duidelijkheid (05/03/03)

Geachte heer Nawijn,

Onlangs heeft het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) aan een dertigtal gemeenten medegedeeld dat het in hun gemeente aanwezige asielzoekerscentrum op korte termijn gesloten moet worden. Het betreft asielzoekerscentra waarvoor een tijdelijk contract was afgesloten. De wijze waarop de communicatie met gemeenten heeft plaatsgevonden, wordt als niet erg constructief beoordeeld.
Wij kunnen ons voorstellen dat de sterk verminderde instroom van asielzoekers het COA noopt tot maatregelen. Wij zijn echter van mening dat de nu gekozen werkwijze een erg ad-hockarakter draagt en mede daardoor een toekomstige structurele opvang van asielzoekers niet ten goede komt. Bovendien worden gemeenten met grote financiële en sociale problemen geconfronteerd.

Onze informatie aan gemeenten is tot dusver gebaseerd op afspraken die in respectievelijke bestuurlijke overleggen gemaakt zijn, namelijk het toewerken naar een definitieve opvang van asielzoekers in structurele centra. Begin 2005 zouden er 40.000 van dergelijke opvangplaatsen beschikbaar moeten zijn. Tot voor kort is dit ook de maatstaf geweest waarmee het COA gemeenten benaderde. Een wijze van werken die wij, daar waar mogelijk, steeds ondersteund hebben.

Het is ons niet duidelijk in hoeverre de prognose van 40.000 plaatsen in 2005 nog steeds de richtlijn is. Een aantal gemeenten dat nu bericht heeft gekregen over sluiting van het in hun gemeente gevestigde centrum, heeft aangegeven mee te willen werken aan de omzetting naar een definitief centrum, omdat het aantal van 40.000 structurele plaatsen nog lang niet is bereikt. Op dit moment zijn slechts 19.000 structurele plaatsen gerealiseerd. Een dergelijk aanbod lijkt dan ook zeer goed te passen in de aanloop naar 2005. Het COA gaat hier echter niet op in en zet bovendien reeds vergevorderde onderhandelingen met andere gemeenten op een laag pitje.

Wij kunnen ons niet aan de indruk onttrekken, dat het op dit moment ontbreekt aan een heldere beleidslijn voor het toekomstig beleid.

Niet alleen veroorzaakt de huidige ad-hocwerkwijze grote onrust in gemeenten, maar vormt deze ook een grote bedreiging voor het draagvlak voor opvang van asielzoekers en integratie in het algemeen.

Wij verzoeken u dringend om eerst een uitspraak te doen over de prognose voor structurele opvangplaatsen in de komende jaren en vervolgens te inventariseren welke centra die nu op de lijst van te sluiten centra staan, omgezet kunnen worden in permanente centra. Daarna kan bezien worden in hoeverre de prognose en de realiteit op elkaar aansluiten.
Zodra daarover duidelijkheid is, zouden wij met u willen bespreken in hoeverre gemeenten met een dan alsnog te sluiten centrum eventueel genoegdoening moeten krijgen voor financiële problemen die zij ondervinden door vervroegde sluiting. Te denken valt hierbij aan huurderving en wachtgeldregelingen voor onderwijzend personeel.

Gezien het bovenstaande verzoeken wij u betrokken gemeenten mee te delen dat het besluit tot sluiting van de centra opgeschort wordt totdat de toekomstige beleidslijn helder is. Wij zijn vanzelfsprekend bereid hierover met u in overleg te treden.

Een kopie van deze brief doen wij toekomen aan de beide kabinetsonderhandelaars, de vaste Commissie voor justitie uit de Tweede Kamer der Staten Generaal, de hoofddirectie van het COA en de betrokken gemeenten.

Hoogachtend,
Vereniging van Nederlandse Gemeenten

mr. R.J.J.M. Pans,
voorzitter directieraad