Provincie Drenthe

GS besluiten van 4 maart

Assen, 4 maart 2003
Persberichtnummer 03-036



Versterking vrijwilligerswerk in Ooststellingwerf Het vrijwilligersproject 'Overal', uitgevoerd door Stichting Scala in het Friese Ooststellingwerf, ontvangt een Leadersubsidie. GS hebben vandaag positief gestemd over het Drents-Friese Leaderproject, dat heeft aangetoond een bijdrage te leveren aan versterking van het vrijwilligerswerk, het recruteren van nieuwe vrijwilligers en het overdrachtelijk maken van de methodiek.
'Overal' is een vervolg op het project 'de Bijspringer'. In het project 'de Bijspringer' werden alle dorpsbewoners persoonlijk gevraagd naar hun interesse in en behoefte aan vrijwilligerswerk. Vervolgens werden vraag en aanbod op elkaar afgestemd. Met het vervolgproject 'Overal' zullen opgedane ervaringen geschikt worden gemaakt voor andere gemeenten en organisaties. Er zullen concrete handboeken opgesteld worden en informatie zal via het internet beschikbaar komen. Verder verbreedt het project naar bijzondere doelgroepen, waaronder jongeren, asielzoekers en gehandicapten. Uiteindelijk moet dit leiden tot gelijke kansen en positieverbetering voor deze groepen en daarmee de mogelijkheden vergroten op weg naar de arbeidsmarkt.
Het project draagt in een belangrijke mate bij aan de vergroting van de leefbaarheid op het platteland, daar waar het gaat om de verbetering van het lokale netwerk van dienstverlening en het voorzieningenniveau dat op een hoger peil komt. De totale kosten van het project bedragen bijna 75.000 euro. Leader financiert daarvan bijna 18.000 euro. Het Drents-Friese Leadergebied bestaat uit de 3 Drentse gemeenten: de Wolden, Westerveld en Midden-Drenthe en de Friese gemeente Ooststellingwerf.

Geen toestemming voor wijzigingsplan kampeerterrein Gieterveen GS hebben het wijzigingsplan voor het realiseren van een kampeerterrein aan de Herenweg Zuid in Gieterveen afgekeurd. Het zou gaan om een camping voor 24 standplaatsen voor tenten en tourcaravans, de bouw van een beheerderswoning, een berging en sanitaire voorzieningen. GS vinden een camping op de voorgestelde locatie niet acceptabel, omdat dit een aantasting zal vormen op de kenmerkende openheid van het Hunzedal. In het Provinciaal omgevingsplan en het geldende bestemmingsplan staat bovendien dat nieuwe plannen op de overgang van het Hunzedal naar de Veenkoloniën moeten aansluiten bij de bestaande bebouwingsstructuur.

Provincie mag ondergrondse opslag niet absoluut verbieden De Raad van State heeft op 12 februari 2003 het beroep van de Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) tegen enkele passages in het huidige Provinciaal omgevingsplan (POP) gegrond verklaard. Dit betekent dat de provincie de ondergrondse opslag van aardgas en afvalstoffen niet absoluut mag verbieden. De provincie wilde met dit verbod eventuele nadelige boven- en ondergrondse effecten voorkomen. Toch laat de Raad van State wél de mogelijkheid open om in het POP gebieden aan te wijzen waar deze opslag, op basis van ruimtelijke overwegingen, wordt verboden. De provincie Drenthe zal zich beraden op welke wijze het POP op dit punt zal worden aangepast.



Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: communicatie@drenthe.nl