Ingezonden persbericht


Persbericht

Nuon en Shell openen Europese handel in CO2-emissierechten

Amsterdam, 4 maart 2003 - Energie-onderneming Nuon heeft een deel van de CO2-emissierechten van energieconcern Shell gekocht. Nuon en Shell hebben daarmee de eerste transactie in Europa afgerond in emissierechten voor kooldioxide (CO2 ). De transactie loopt vooruit op een nog in te voeren Europees handelssysteem voor CO2-emissierechten. De handel hierin draagt bij aan de vermindering van de uitstoot van kooldioxide.

Met de transactie steunt Nuon de vorming van een marktplaats voor CO2 -emissie-rechten. Dit past in Nuon's strategie om de energievoorziening te 'vergroenen'. Deze eerste transactie loopt vooruit op wat - naar verwachting - een zeer grote wereldmarkt wordt voor CO2-rechten.

De handel in emissierechten vloeit voort uit een ontwerprichtlijn (14935/02) van de Europese Unie. Deze richtlijn beoogt de uitstoot van kooldioxide te verminderen. Het Europese Parlement bespreekt op dit moment de richtlijn. Naar verwachting wordt in 2005 het Europese emissiehandelssysteem van kracht. Nuon en Shell gaan onder het handelssysteem vallen, omdat beide ondernemingen in Europa centrales en installaties hebben. De tussen Nuon en Shell verhandelde rechten gelden voor het jaar 2005.

Nuon kan de emissierechten gebruiken om de kooldioxide-uitstoot van haar eigen elektriciteitscentrales te compenseren of om ze door te verkopen.

Mocht de Europese emissiehandel niet doorgaan, dan zullen Shell en Nuon de transactie heronderhandelen. Nuon is in Europa onder meer actief op het gebied van duurzame energie, groencertificaten en CO2 besparende projecten volgens de verschillende Kyoto Mechanismen.

Handelssysteem voor emissierechten
Volgens de nog goed te keuren Europese richtlijn kunnen overheden van de lidstaten verhandelbare emissierechten toewijzen aan bedrijven. De richtlijn beoogt de uitstoot van kooldioxide te verminderen. Elke EU-lidstaat mag een maximale hoeveelheid CO2 uitstoten. Dit maximum wordt vertaald naar normen voor bedrijven die onder het handelssysteem gaan vallen, omdat zij CO2 uitstoten. Bedrijven die minder kooldioxide uitstoten dan is toegestaan, hebben dan zogeheten emissierechten. Deze rechten kunnen zij verkopen aan bedrijven die hun maximum overschrijden.

Op deze manier regelen bedrijven onderling dat lidstaten en de Europese Unie in zijn geheel aan de reductienorm voor CO2 kan voldoen. Dit moet ertoe leiden dat de uitstoot van kooldioxide in Europa moet afnemen tot acht procent onder het niveau van 1990 (3.335 miljoen ton CO2-equivalenten). Naast de handel in emissierechten kunnen bedrijven uitstoot van kooldioxide verminderen door een schoner productieproces. De Europese richtlijn vloeit voort uit het Kyoto Protocol van 1997.

Over Nuon
Nuon is een toonaangevende onderneming in energie en water, die met haar producten en diensten 2,7 miljoen klanten bedient in Nederland en het buitenland. Nuon is koploper in duurzame energie. Gestreefd wordt naar evenwichtige groei voor alle stakeholders: aandeelhouders, medewerkers, klanten en milieu & maatschappij. Nuons omzet in 2001 bedroeg 4,5 miljard euro. Bij Nuon werken ruim 10.000 mensen. De belangrijkste aandeelhouders van Nuon zijn de provincies Gelderland, Noord-Holland en Friesland en de gemeente Amsterdam.

Voor nadere informatie:
Nuon Mediarelaties, David Uitdenbogaard, telefoon 020 597 42 00.