Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer
'Nieuwe medische reactor binnen Europa wenselijk als Petten sluit' (4-3-2003)
Om te voorkomen dat de productie van medische isotopen in gevaar komt, is het bij definitieve sluiting van de reactor in Petten wenselijk binnen Europa een nieuwe reactor te bouwen. Dat adviseert een onderzoekscommissie aan staatssecretaris Van Geel van Milieu. Het onderzoek is gestart nadat de reactor in Petten afgelopen jaar tijdelijk moest worden stilgelegd.
De ambtelijke commissie concludeert in haar onderzoek dat wanneer de reactor langdurig buiten bedrijf raakt, er onvoldoende alternatieven beschikbaar zijn voor de medische isotopen die met de reactor in Petten worden gemaakt. De reactor in Petten wordt gebruikt bij de productie van verschillende medicijnen. Voor twee soorten medicijnen betekent een stop van langer dan één maand dat patiënten in Europa mogelijk in de problemen komen.
Isotopen
Het gaat om de medische isotopen Molybdeen-99 (MO99) en Iridium-192 (IR192). MO99 wordt voornamelijk als basis gebruikt bij diagnostische toepassingen en kent een halveringstijd van 66 uur. Dat betekent dat na 66 uur nog de helft van de radioactiviteit van molybdeen over is. De omvang van de toepassing van Molybdeen is circa 25.000 patiënten in Nederland per jaar en 7 miljoen in Europa per jaar.IR192 wordt veel gebruikt als een gesloten bestralingsbron bij inwendig lokale bestralingen en in de vorm implanteerbare naalden.
De medische toepassing kent een omvang van ongeveer 10.000 patiënten per jaar, waarvan 1500 tot 3000 behandelingen per jaar in Nederland. IR192 heeft een vervaltijd van 74 dagen.Een korte stop van de reactor kan volgens de onderzoekscommissie worden opgevangen door reactoren in België, Canada en Zuid Afrika. Voor het isotoop MO99 kan het wel betekenen dat de levering voor die periode beperkt is. Voor het isotoop IR192 leidt een korte stop niet direct tot problemen, omdat de bronnen in ziekenhuizen langer gebruikt kunnen worden.
Onafhankelijk
Gevolg van langdurige of permanente sluiting kan zijn dat de Europese ziekenhuizen afhankelijk worden van Canada en Zuid Afrika, waar de andere twee reactoren staan die dergelijke medicijnen kunnen produceren. De reactor in België kan slechts beperkt en tijdelijk de productie verhogen.
Bij een langdurige stop zou de distributie volledig afhankelijk zijn van vliegverkeer, waardoor de Europese patiënten in een kwetsbare positie terechtkomen doordat de continuïteit van deze vluchten niet altijd gegarandeerd kan worden. Los daarvan is het de vraag of de andere reactoren de weggevallen productie van de reactor in Petten volledig kunnen opvangen.
De onderzoekscommissie dringt er daarom bij staatssecretaris Van Geel op aan om het nucleaire toezicht door de KFD op de HFR op het huidige intensieve niveau te handhaven. Op die manier wordt zo veel mogelijk voorkomen dat de reactor om veiligheidstechnische redenen een ongeplande stop moet maken.
De commissie vindt ook dat afnemers van het isotoop IR192 voorbereid moeten zijn op een eventuele, ongeplande stop van de reactor door meerdere bronnen alternerend te bestellen.
Europa
Tenslotte adviseert de commissie staatssecretaris Van Geel om binnen Europa te pleiten voor de bouw van de eerder genoemde vervangende reactor, bij voorkeur op een locatie waar ook de overige productiefaciliteiten voor medische radio-isotopen al aanwezig zijn.Staatssecretaris Van Geel heeft inmiddels aangegeven dat hij de productie van medische radio-isotopen op Europees niveau wil bespreken met zowel politiek als bedrijfsleven. Doel van deze besprekingen moet zijn om de continue productie van deze medicijnen in elk geval voor de Europese markt zeker te stellen.
Bijlagen
Rapport reactor in Petten (pdf, 88 KB) http://www.vrom.nl/Docs/pers/RapportmedischeisotopenPetten.pdf
Brief naar de Tweede Kamer (pdf, 7 KB)http://www.vrom.nl/Docs/pers/BriefTKPetten.pdf
( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=10495&site=persbericht )