Nederlands Uitgeversverbond

Naleving meldingsplicht WBP

De Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP) is op 1 september 2001 in werking getreden. Bedrijven en organisaties dienen conform de eisen van de wet de verwerking van persoonsgegevens te melden bij het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP). De leden van het NUV zijn hier de afgelopen jaren meerdere malen over ingelicht via bijeenkomsten, circulaires en bijdragen in Copyright Notice en de NUV-nieuwsbrief. Ook is een informatiebrochure vervaardigd en toegestuurd.
Op grond van het Vrijstellingsbesluit, dat op de wet is gevolgd, behoeft een groot aantal verwerkingen van persoonsgegevens niet te worden aangemeld. Daarmee is de meldingsplicht aanzienlijk ingeperkt. Naast de meldingsplicht biedt de WBP organisaties de mogelijkheid om een functionaris voor de gegevensbescherming aan te stellen.

Het CBP heeft een analyse gemaakt van de binnengekomen meldingen (afgezet tegen het verwachtingsbeeld dat is gevormd op grond van het aantal aanmeldingen, dat plaatsvond op basis van de voorganger van de WBP, de WPR) en heeft voor de uitgeverijsector vastgesteld dat niet is voldaan aan de verwachtingen. Volgens het CBP zijn er uit de sector te weinig gegevensverwerkingen aangemeld en is uit steekproeven gebleken dat het aantal aanstellingen van functionarissen evenmin groot is.

Het NUV is verzocht te bevorderen dat de leden de wettelijke verplichting tot melding van alle in aanmerking komende gegevensverwerkingen nakomen. Naar de mening van het NUV zullen veel van die verwerkingen vallen onder de bepalingen van het Vrijstellingsbesluit. Een aantal verwerkingen zal wellicht nog moeten worden aangemeld, maar in de meeste gevallen is dit reeds gebeurd. Het NUV verzoekt de leden de verwerkingen nogmaals onder de loep te nemen en zo nodig over te gaan tot aanmelding. Het CBP heeft namelijk aangekondigd, dat de naleving van de meldingsplicht in de komende maanden wederom zal worden gecontroleerd en heeft daarbij aangegeven, dat bij het onterecht niet melden een boete kan worden opgelegd van maximaal 4500 euro. Overtreding van de meldingsplicht is een strafbaar feit.

Hulpmiddelen voor het doen van een melding, zoals het WBP-meldingsprogramma en de Handreiking Vrijstellingsbesluit, zijn beschikbaar op de internetsite van het CBP: www.cbpweb.nl.